Crin a mințit: „Nu mă retrag din politică!”

Crin Antonescu a declarat marți, imediat după decizia Curții Constituționale de invalidare a referendumului de demitere a președintelui suspendat Traian Băsescu, că nu se va retrage din viața politică, așa cum a promis în fața Parlamentului și apoi la mitingurile electorale ale USL, ci va reveni în funcția de președinte al Partidului Național Liberal (PNL) și în cea de copreședinte al Uniunii Social Democrate. El a făcut acest anunț de la sediul PNL, părăsind, astfel, funcția de președinte interimar al României, pe care a deținut-o timp de aproape două luni, după un artificiu la care au recurs parlamentarii USL, revocându-l pe Vasile Blaga, președintele Senatului, și  numindu-l pe Crin Antonescu în locul lui. Astfel, liderul liberalilor a devenit, peste noapte, al doilea om în stat. Amintim că Antonescu a ajuns senator în anul 2008 prin redistribuirea voturilor, întrucât a obținut numai 9.159 de sufragii din partea alegătorilor.

“Da, am spus că dacă Traian Băsescu nu va fi demis, mă joi retrage din politică. Nu mă retrag din politică, pentru că Băsescu a fost demis în realitate pe fond. Eu îmi voi relua activitatea politică în calitate de preşedinte al PNL şi copreşedinte al USL”, a declarat Antonescu, susţinând că Băsescu este cel care trebuie să demisioneze.

Un preşedinte interimar mai mult decât jucător

În scurta perioadă de interimat la Administrația Prezidențială, Crin Antonescu s-a comportat mai mult decât un președinte jucător, dar a încălcat și legea, prin participarea la toate mitingurile electorale ale USL pentru referendum, unde le-a cerut românilor să vină la vot să-l demită pe Traian Băsescu.

”Băsescu, ori tu, ori eu!”, a dat el un ultimatum într-unul din  discursurile electorale.

În plus, deși Comisia Europeană (CE), prin președintele Jose Manuel Barroso, cât și vicepreședintele CE și raportorul pe Justiție, Viviane Reding, au cerut expres să nu fie schimbați din funcție, în perioada interimatului, procurorul general al României și șeful Direcției Generale Anticorupție, președintele interimar Crin Antonescu a declarat că așteaptă propuneri în acest sens din partea ministrului Justiției, Titus Corlățean.

Cum acesta nu s-a conformat, a încercat o altă numire la conducerea Ministerului Justiției, care însă a fost întârziată de indecizia Monei Pivniceru, care și-a depus demisia din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) abia după ce Consiliul i-a refuzat detașarea cerută de ea pentru o perioadă de 6 luni.

Tot în perioada de interimat, Crin Antonescu a convocat Consiliul Suprem de Apărarea a Țării (CSAT) fără să aibă vreun motiv serios, ci doar pentru a-l demite pe unul dintre membrii, Consiliului, șeful STS, gen. Marcel Opriș, pe motiv că îi menine telefoanele speciale lui Băsescu, la sediul de campanie.

Cum încercarea a eșuat, el a dat dispoziție să se taie liniile telefonice speciale din “garajul” lui Băsescu, lucru care s-a și  întâmplat.

Apoi i-a acuzat voalat pe cei de la Serviciul de Informații Externe (SIE) că “imaginea României a fost distrusă într-o acțiune organizată, coordonată, finanțată”.

De asemenea, i-a demis pe toți consilierii prezidențiali și și-a numit oamenii lui, precum și un purtător de cuvânt, deși toate declarațiile de la Palatul Cotroceni le-a făcut el.

În fine, Crin Antonescu, i-a chemat la raport pe șefii Parchetului General și CSM, acuzând că au deschis anchete penale pentru neregulile de la referendum ”pe modelul celor de la colectivizările forțate ale comuniștilor”.

Decizia CCR va fi respectată 

Renunțarea fără scandal la interimatul de la Cotroceni, deși câteva zeci de persoane au fost mobilizate la sediul Curții Constituționale și protestează începând de luni la prânz, arată că liderul PNL nu ar fi avut susținerea lui Victor Ponta în demersul de a ține cu dinții de scaunul de la Cotroceni.

Câteva voci din PNL – senatorul Mircea Diaconu (care este declarat de ANI și de ICCJ incompatibil, dar refuză să se retragă din Parlament) și deputatul Ioan Ghișe – au încercat, prin declarațiilor lor, să inducă ideea că Parlamentul este forul suprem care ”va decide calea de urmat” după verdictul Curții Constituționale privind referendumul, însă Crin Antonescu a liniștit apele, anunțând că verdictul CCR va fi respectat.

Magda SEVERIN 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.