Delegarea in functia de procuror sef al DNA a lui Daniel Morar, care expira in 12 august, poate fi prelungita in mod succesiv, nedeterminat, in raport cu cadrul normativ actual, care permite acest lucru, a anuntat, miercuri, Oana Schmidt-Haineala, vicepresedintele CSM. Ea a mentionat ca, la un moment dat, va trebui sa intervina o numire, dar numai dupa ce se va realiza o stabilitate procedurala si institutionala. Si procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a declarat ca Daniel Morar poate fi delegat in continuare, opinand ca mai intai ar trebui numit noul procuror general si abia apoi seful DNA, pentru a-si putea forma o echipa.
“Cadrul normativ actual permite delegarea in continuare a functie a domnului Daniel Morar pe inca 6 luni. Avem cazuri in care functii de conducere au fost ocupate prin delegare. De pilda, functia de conducere de prim procuror de la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti. Din nefericire, aceasta functie a format obiectul unui scandal de coruptie in 2007, Dosarul concursurilor, si, din acel moment pana in prezent, functia de conducere a fost ocupata, prin delegare, de o doamna procuror, timp de trei ani si ceva, si de catre un alt coleg, cred, care are mai bine de un an de cand e delegat in aceasta functie”, a declarat Haineala.
O noua numire numai dupa stabilitatea procedurala si institutionala
Vicepresedintele CSM a tinut sa mentioneze ca, la un moment dat, va trebui sa intervina o numire, dar numai dupa ce se va realiza o stabilitate procedurala si institutionala. “Sigur, va trebui sa intervina o numire, sa avem stabilitate in ceea ce priveste procedurile, stabilitate institutionala, va trebui ca toate criteriile evidentiate de Comisia Europeana, si nu doar evidentiate de Comisie, ci cerute de societatea noastra si de nivelul la care a ajuns sistemul judiciar din Romania, sa fie indeplinite, si atunci da, e momentul pentru o numire”, a conchis Haineala.
Kovesi: “Intai un nou procuror general si apoi un sef la DNA”
Laura Codruta Kovesi, procurorul general al Romaniei, este de parere ca intai trebuie numit noul procuror general si abia apoi seful DNA, ca sa-si poata forma echipa. Ea a precizat ca mai sunt si alte functii vacante la nivelul conducerii Ministerului Public, pentru care nu a facut propuneri de numiri, tocmai din acest motiv, intrucat este extrem de importanta colaborarea.
Kovesi a aratat ca este vacant postul de prim-adjunct al procurorului general, adica a doua pozitie dupa cea de sef al Ministerului Public, precum si functiile de adjuncti ai procurorului sef al DNA, de sef de Sectie Urmarire penala si criminalistica din Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, dar si alte pozitii de sefi.
“Daniel Morar este delegat, iar daca nu este numit nimeni in functie, legea prevede ca poate sa fie delegat in continuare. Din luna octombrie, functia de procuror general (pe care o detine ea, n.red.) va fi vacanta. Dupa pararea mea, in primul rand trebuie numit un procuror general, si apoi un sef la DNA. Mi se pare normal ca procurorul general care vine sa beneficieze de aceasi situatie de care am beneficiat si eu, si anume sa poata sa-si formeze o echipa. Din acest motiv, eu nu am facut nicio o propunere pana acum pentru ocuparea acestei functii”, a precizat Kovesi, invitata intr-o emisiune la Digi24.
Basescu ar face rocada intre Morar si Kovesi
Amintim ca mandatul procurorului general expira la 2 octombrie, dupa doua mandate succesive de 3 ani, iar delegarea in functia de procuror sef al DNA a lui Daniel Morar expira in 12 august.
In mass-media s-a vehiculat varianta ca presedintele Traian Basescu ar vrea sa faca rocada intre cei doi, avand in vedere ca au facut echipa excelenta pana acum. De aceasta va depinde insa rezultatul referendumului din 29 iulie, cand romanii sunt chemati sa il confirme in functia de sef al statului sau sa il demita.
Magda SEVERIN