CSM sesizeaza Inspectia Judiciara pentru atacurile lui Antonescu, Iliescu si Ponta impotriva procurorilor

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a respins, joi, cererea publica facuta de Crin Antonescu de convocare a plenului Consiliului, aratand ca exista deja un calendar pentru sedintele de plen, si “ia act cu profunda ingrijorare de declaratiile si acuzatiile formulate de la nivelul presedintiei interimare a Romaniei, privind anchetele penale ce vizeaza aspecte ale procesului electoral din cadrul referendumului pentru suspendarea presedintelui Romaniei,  aflate in curs de derulare”. Printr-un alt comunicat, CSM anunta ca a sesizat Inspectia judiciara si in cazul declaratiilor lui Ion Iliescu si Victor Ponta. Iliescu a cerut ca procurorul general sa fie convocat in fata Parlamentului pentru a da socoteala pentru “haitele de procurori” care ancheteaza fraudele de la referendum, iar Ponta a reclamat ca operatiunea Parchetului general este adevarata “lovitura de stat”.

CSM a anuntat sesizarea Inspectiei Judiciare pentru verificari care sa stabileasca “masura in care astfel de afirmatii lezeaza independenta justitiei si principiul separatiei puterilor in stat”.

Iata comunicatul integral:

„Fata de mesajele  transmise de domnul Crin Antonescu, presedinte interimar, cu ocazia declaratiei de presa din seara zilei de 15 august 2012, formulam urmatoarele precizari:

* Activitatea procurorilor romani se desfasoara, conform prevederilor Constitutiei Romaniei, cu respectarea principiilor legalitatii, impartialitatii si controlului ierarhic. Potrivit Constitutiei Romaniei, procurorii nu sunt subordonati nici puterii legislative, nici puterii executive. In acest context, Plenul CSM a hotarat, in sedinta publica din data de 24 mai 2007, ca: “procurorii nu pot fi citati si obligati sa se prezinte in calitate de martori in fata Comisiilor parlamentare, deoarece, conform normelor constitutionale, fac parte din puterea judecatoreasca”.

* Referitor la afirmatiile vizand derularea unor anchete penale, conducerea CSM a sesizat Inspectia Judiciara in vederea efectuarii de verificari  pentru a se stabili masura in care astfel de afirmatii lezeaza independenta justitiei, independenta procurorilor in exercitarea atributiilor de serviciu si principiul separatiei puterilor in stat.

* Procedura de convocare a Plenului CSM este reglementata prin HCSM nr. 326/2005 de aprobare a Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului. Conform art. 13 alin. 1) din Hotararea mentionata, Consiliul se intruneste in Plen si in sectii ori de cate ori este necesar, la convocarea presedintelui, a vicepresedintelui sau a majoritatii membrilor Plenului ori, dupa caz, ai sectiilor. Calendarul prestabilit pentru reuniunea in sedinta a Plenului CSM este cel comunicat public prin comunicatul din data de 8 august, si anume 20 -24 august 2012.

* Reamintim recomandarile adresate Romaniei de catre Comisia Europeana,  in recentul Raport de tara din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, din iulie 2012, in special Recomandarea nr. 1 vizand: Respectarea statului de drept si a independentei sistemului judiciar”.

“Conducerea CSM solicita actorilor politici abtinere de la orice manifestare de natura a aduce atingere principiilor fundamentale ale unui stat de drept”, se mai arata in comunicatul CSM.

Iliescu si „haitele de procurori”

Intr-un alt comunicat remis presei tot joi, CSM anunta ca si declaratiile lui Ion Iliescu si Victor Ponta “prezinta un potential de intimidare si decredibilizare a justitiei”.

Intr-o postare pe blogul personal, Iliescu acuza “primitivismul feroce al haitelor de procurori care dau navala peste oameni pentru a-i chestiona daca au fost sau nu la vot”. Iliescu cere ca Parlamentul, in calitate de “organ reprezentativ suprem al poporului roman, […] este dator sa intervina energic si sa cheme la ordine conducerea Parchetului General pentru abuzurile savarsite”.

Ponta si „lovitura de stat” a anchetatorilor

Premierul Victor Ponta a criticat si el miercuri, la Suceava, „anchetarea celor ce au votat la referendum”, catalogand-o drept o “persecutie politica” a presedintelui suspendat Traian Basescu.

“Imi este foarte clar ca presedintele suspendat este in spatele acestei actiuni abuzive prin care oameni simpli, oameni din comune, din sate, din diverse regiuni ale tarii, sunt anchetati intr-un mod pe care eu nu l-am cunoscut in Romania. Inteleg ca a fost in anul 1946 dupa alegerile de atunci si, eventual, a mai fost in 1987, cand muncitorii de la Brasov s-au ridicat impotriva lui Ceausescu. Aceleasi metode utilizate atunci se utilizeaza acum, cu procurori care sunt trimisi, practic, sa ii persecute si sa ii intimideze pe oamenii care au votat”, a precizat seful Executivului.

“Sper sa inteleaga acest lucru pentru ca impresia mea din aceste zile este ca, practic, acum cu adevarat se da o lovitura de stat, in sensul corect al cuvantului, atunci cand oamenii decid la vot ceva si, folosind institutii de represiune ale statului, vrei sa schimbi decizia oamenilor. Ori acesta este un pericol urias pentru Romania”, a spus prim-ministrul.

El a amenintat ca va transmite scrisori presedintelui Comisiei Europene Jose, Manuel Barroso, si secretarului de stat al SUA, Hillary Clinton, prin care ii va informa despre ce se intampla acum in Romania si le va cere sa nu gireze o asemenea actiune. 

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.