Investitiile realizate in economia nationala au crescut cu 18,8% in T1 2012 comparativ cu perioada similara din 2011, totalizand 12,03 miliarde de lei, conform datelor provizorii publicate in 6 iunie de Institutul National de Statistica. In acelasi timp, INS confirma recesiunea, prin cifrele anuntate inca din martie: avem o contractie economica modesta in primul trimestru, de 0,1% fata de cel anterior, si o crestere firava, de 0,3%, fata de T1 2011.
Cresterea investitiilor a fost inregistrata la toate elementele de structura, respectiv la utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 20,8%, pana la 5,429 miliarde lei, dar si la lucrari de constructii noi si la alte cheltuieli, cu 14,9% fiecare. Investitiile concretizate in lucrari de constructii noi, in primul trimestru, au insumat 5,481 miliarde lei, iar la alte cheltuieli au fost de 1,12 miliarde lei.
Comparativ cu trimestrul I 2011, in primele trei luni ale acestui an s-a constatat o scadere a ponderii investitiilor in alte cheltuieli cu 0,3 puncte procentuale.
Potrivit datelor INS, ponderea lucrarilor de constructii noi in total investitii a crescut cu 0,2 puncte procentuale, iar in utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 0,1 puncte procentuale. Ramurile in care s-a realizat un volum mai mare de investitii sunt in industrie (43%) si comert/servicii (comertul cu ridicata si amanuntul, repararea autovehiculelor – 29,5%), fiind urmate de constructii – 22,1% si agricultura – 4,4%.
Produsul Intern Brut – date ajustate sezonier – pentru trimestrul I al anului a fost de 145,0756 miliarde lei preturi curente, in scadere in termeni reali cu 0,1% fata de trimestrul IV 2011, dar in crestere in termeni reali cu 0,3% fata de trimestrul I din 2011. Agricultura, silvicultura si pescuitul au fost sectoarele care au tras in sus cel mai puternic economia (crestere de 4,2%), urmate de informatii si comunicatii, cu 2,6%.
Reduceri mai importante ale volumului de activitate s-au inregistrat in administratia publica si aparare; asigurari sociale din sistemul public; invatamant; sanatate si asistenta sociala (-5,8%) si activitati profesionale, stiintifice si tehnice; activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (-5,0%).
Reducere cu 0,4% a activitatii din industrie
O reducere mai mica s-a inregistrat in industrie (-0,4%), tranzactii imobiliare (-1,0%), constructii (-1,2%) si intermedieri financiare si asigurari (-1,2%). Cresterea volumului impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat (+6,0%) corelata cu reducerea semnificativa a subventiilor pe produs platite (-29,2%) au condus la majorarea impozitelor nete pe produs cu 6,8%.
Din punctul de vedere al utilizarii PIB, in trimestrul I 2012 cererea interna a crescut usor, cu 1,0%, comparativ cu acelasi trimestru din anul 2011, ca urmare a cresterii seminificative a formarii brute de capital fix (investitiile), cu +11,8%.
Consumul final total s-a redus cu 0,3%, acesta din urma fiind influentat, in mod special, de diminuarea volumului cheltuielii pentru consum final a administratiilor publice (-3,6%).
Un efect negativ asupra PIB l-a avut exportul net, ca urmare a reducerii mai accentuate a volumului exporturilor de bunuri si servicii (-2,9%) comparativ cu cea a volumului importurilor (-1,2%).
Cursul leu/euro, afectat
Cum cresterea este sub asteptari, in conditiile in care Guvernul isi propune anul acesta in jur de 2% (desi analistii economici nu o crediteaza peste 1%), ultimele cifre anuntate de INS se reflecta si in cursul leului.
Deprecierea monedei nationale este prognozata de cei mai multi ca va ajunge la 5 lei/euro panala sfarsitul anului si, oricat ar iesi Mugur Isarescu public cu declaratii linistitoare, economia slaba si datoria publica in crestere nu pot duce la un leu puternic.
Magda SEVERIN
Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU