Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a trimis, luni, o noua adresa oficiala Guvernului, in care a cerut listele electorale permanente “actualizate conform dispozitiilor art. 17 alin 2 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului”, care prevede exact ceea ce a aratat duminica Traian Basescu: „reactualizarea listelor electorale permanente se face de catre primari… in termen de cel mult 5 zile de la data stabilirii zilei referendumului”. Astfel, dupa mai multe zile de neclaritati, CCR lamureste problema: nu a cerut Guvernului un minirecensamant pentru actualizarea la acest moment a listelor electorale permanente, ci a cerut listele electorale permanente in baza carora s-a organizat deja referendumul de demitere a lui Traian Basescu din 29 iulie. Exact ce a explicat si Ziua Cargo sambata.
“Avand in vedere interpretarile diferite aparute in mass-media si in conferinta de presa a Guvernului Romaniei, care a avut loc in data 3 august 2012, cu privire la datele solicitate de CCR, va aducem la cunostinta faptul ca, prin Adresa nr. 5305 din 3 august 2012, Plenul CCR a solicitat Guvernului listele electorale permanente, actualizate conform dispozitiilor art. 17 alin 2 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, liste in baza carora s-a desfasurat referendumul din 29 iulie 2012 pentru demiterea Presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu”.
Amintim ca ministrul de Interne, Ioan Rus (PSD), si cel al Administratiei, Victor Paul Dobre (PNL) si-au dat demisia luni dimineata. Rus a invocat „presiuni din partea lui Traian Basescu si Crin Antonescu”, dar si faptul ca nu poate accepta ca MAI „sa fie partas la ceva ce nu inseamna respectarea legii”. Dobre a invocat probleme personale.
Cei doi ar fi trebuit sa se ocupe de organizarea “minirecensamantului” pentru actualizarea listelor electorale permanente.
Ioan Rus a precizat ca alegerile locale au fost organizate corect, pe listele electorale aflandu-se aproximativ 18.315.000 persoane cu drept de vot si ca “la scurt timp, pentru referendum, aceste liste au fost curatate de persoanele care intr-un fel sau altul nu aveau drept de vot”, ramanand cu circa 21.000 mai putine. In acest fel s-a ajuns la 18,292 milioane de electori.
Magda SEVERIN