Cutremur de 5,8 pe Richter în Vrancea

Un cutremur cu magnitudinea 5,8 s-a produs în această seară la ora 21.14 în zona Vrancea, la o adâncime de 40 de km. Fiind la adâncime mică, seismul a fost resimțit mai puternic în oraşele apropiate – Mărăşeşti (6 km), Tecuci (22 km) şi Focşani (21 km), Adjud (25 km) şi Oneşti (51 km), dar şi în București s-au mişcat blocurile.

Mai multe localități din Galați au rămas fără energie electrică – Lieşti, Frumuşiţa, Oancea, Folteşti şi Fârţăneşti -, potrivit ISU Galaţi.

În Republica Moldova, cutremurul a fost resimţit cu o magnitudine cuprinsă între 4 şi 5 grade pe scara Richter. “Este un cutremur moderat. Când este un astfel de cutremur, nu se produc pagube”, a declarat Vasile Alcaz, directorul Institutului de Geologie şi Seismologie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei pentru PRO TV Chişinău.

În Bulgaria, cutremurul a fost resimţit în nord-estul ţării, dar nu a provocat victime sau pagube, a anunţat Ministerul de Interne de la Sofia, într-un comunicat transmis de agenţia FOCUS News. Oraşele cele mai afectate au fost Ruse, Varna, Şumen şi Sviştov.

Este cel mai mare seism ca magnitudine produs anul acesta în România. Anul trecut, în 6 octombrie, în Vrancea s-a produs un cutremur de 5,5 grade pe Richter, dar la adâncime mai mare.

În 2004 s-a produs cel mai mare cutremur din acest secol în România, având magnitudinea 6, însă acela a fost un cutremur de adâncime. 

Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), a declarat de mai multe ori că mişcările telurice din Vrancea sunt atipice: ele odată produse, nu sunt urmate de replici mai mari, cum se întâmplă în Turcia sau Japonia.

Potrivit estimărilor lui Mărmureanu,  după seismul devastator din 4 martie 1977 un altul de magnitudine apropiată s-ar produce fie după 64 de ani, fie după 100 de ani, având în vedere frecvenţa din ultimele secole. 

Cutremurul este resimţit pe o arie mai largă cu cât adâncimea la care se produce este mai mare.

Pe de altă parte, replicile unui seism cu magnitudinea între 5 şi 5,5 pe scara Richter se produc pe parcursul a 4 zile, iar cele ale unuia cu magnitudinea între 5,5 şi 6 grade pe Richter, timp de 8 zile.  (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.