Dan Adamescu, patron ASTRA: Decizia ASF este șocantă și iresponsabilă, o atacăm în justiție

Dan Adamescu, proprietarul companiei Astra Asigurări, acuză Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) că și-a încălcat propria normă în momentul în care a decis declanşarea procedurii de supraveghere specială a Astra şi ameninţă cu justiţia „această decizie șocantă și iresponsabilă”. Adamescu invocă faptul că Astra are 2,6 milioane de asigurați iar dacă clienții și partenerii nu mai au încredere în companie, aceasta moare.

„Toată această teroare a început în toamna anului trecut, când Astra a cumpărat Axa România, filiala celui mare mare asigurător din lume. Axa ne-a invitat pe noi, pe VIG, cel mai mare asigurător din Austria, și Aegon, cea mai mare firmă de profil din Olanda, să cumpărăm, și am câștigat noi. A fost o lovitură de prestigiu extraordinară pentru Astra și pentru țară”, , a declarat Dan Adamescu, într-o conferinţă de presă organizată imediat după anunţul făcut de Dan Radu Ruşanu, preşedintele ASF.

În urma preluării AXA, capitalul Astra ar fi crescut cu 35 de milioane de euro dar „ASF nu a aprobat nici acum contractul de preluare a AXA”, mai spune el. „Această preluare ar fi rezolvat toate problemele Astra, dar nu s-a vrut asta”, reclamă Adamescu.

Paşi încălcaţi

Patronul Astra susţine că „după legislația română, sunt anumiți pași care trebuie făcuți în astfel de cazuri”, iar „după discuțiile avute cu ASF, trebuia să ne solicite majorarea capitalului, așa prevede norma ASF”.

„Dar ASF a sărit peste propria normă. Suntem șocați de acest act al ASF care este incredibil, nu s-a mai întâmplat nicăieri în lume, ca regulatorul să ia o decizie fără să urmeze pașii prevăzuți de lege. Nu știu ce urmări va avea acest act, însă este șocant și iresponsabil. Regulatorul trebuie să acționeze foarte decent, confidențial, pentru că acesta este specificul pieței, dar ei au aruncat o bombă. Nici ei nu își dau seama de impactul acestei decizii. Cât de mare este paguba, nimeni nu știe și nici nu o poate calcula”, susține Dan Adamescu.

Asiguratorul nu are niciun risc

Cât privește protecția asiguraților, el arată că aceștia nu sunt supuși niciunui risc, deoarece „ASF are un fond de asigurare iar dacă nu ajunge, toți jucătorii trebuie să acopere aceste sume şi în final statul plătește”, astfel că „asiguratul nu are niciun risc”.

Adamescu precizează, totodată, că Astra a depus un plan de măsuri, în decembrie 2013, care presupunea majorarea capitalului cu 140 de milioane de lei, însă acesta nu a fost discutat nici măcar la nivelul ASF.

Riscuri majore

Însă într-un raport al ASF finalizat luna aceasta, Astra Asigurări este suspectată de ASF că a subestimat intenţionat daunele pe care ar putea să le plătească, astfel că rezervele constituite au fost cu 40% mai mici decât era necesar, respectiv cu 100 milioane lei.

Riscul este cu atât mai mare cu cât Astra este cel mai mare asigurător de locuinţe din ţară, cu 2,15 milioane de contracte, iar necesarul de capital suplimentar ar fi de 278,4 milioane de euro, se spune în raportul ASF.

Asigurătorul tradiţional al TAROM şi Poştei

În plus, Astra a fost desemnată  – de regulă prin negociere directă – asigurătorul multor companii de stat care au plătit poliţe costisitoare. Între acestea se numără Compania Aeroporturi Bucureşti (cu Aeroporturile „Henri Coandă – Otopeni“ şi „Aurel Vlaicu – Băneasa“), aeroporturile din Timişoara şi Constanţa, Romaero, Autoritatea Aeronautică Română. Totodată, Astra asigură flota TAROM şi cea a Poştei Române. În caz de faliment al Astra, aceste companii vor fi într-un real pericol.

Nereguli consemnate în raportul ASF

Documentul semnalează şi multe alte nereguli în activitatea companiei. Astfel, la sfârşitul lunii noiembrie 2013, Astra avea un număr de 74.000 de dosare de daună avizate, dar neachitate.

Astra a transferat „defectuos“ cel mai mare risc, respectiv cel de catastrofe naturale, printr-o expunere subevaluată şi printr-un plasament către reasigurători fără rating (Panamerican Re – Insulele Cayman şi piaţa CSI).

În acelaşi timp, Astra ar fi realizat un transfer alternativ al riscului prin reasigurări „non-tradiţionale“, fără transfer efectiv al riscului, ci doar pentru „cosmetizarea“ situaţiilor financiare şi a indicatorilor financiari. ASF mai menţionează că în primele nouă luni din 2013

Astra Asigurări a cedat în reasigurare aproximativ 30% din primele subscrise, respectiv 230 de milioane lei, iar 80% din reasigurare a fost realizată cu asigurătorul offshore Panamerican Re din Insulele Cayman.

Un alt element notat în raport îl reprezintă un împrumut acordat de compania de asigurări grupului Nova Trade, din care face parte şi Astra, respectiv 105,3 milioane lei către Medien Holding SRL.

Reclamaţii de la service-urile auto

În vara anului trecut, Asociaţia Societăţilor de Service Auto independente (ASSAI) şi Asociaţia Concesionarilor Dacia, Renault, Nissan (ACODAREN) au acuzat Astra Asigurări că nu despăgubeşte clienţii la valoarea reală pentru accidentele acoperite de poliţele RCA, obligându-i să achite din propriul buzunar contravaloarea reparaţiilor la maşini.

Mai mult, Astra Asigurări şi-ar fi creat de la începutul lui 2013 un sistem propriu de despăgubire pentru RCA, care constă în efectuarea unor plăţi diminuate a costurilor de reparaţie plătite direct păgubiţilor, cu forţa, fapt ce contravine Ordinului 14/2011 al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA). ASF a fost sesizată în această privinţă şi, ca urmare, a întocmit un plan de măsuri pentru Astra, însă acesta nu a fost dus la îndeplinire, după cum arată raportul întocmit de Autoritate.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.