Executivul a eşalonat, în şedinţa de sâmbătă, pe 7 ani datoriile fiscale ale tuturor contribuabililor care au de plătit peste 300 de milioane de lei la bugetul de stat. Decizia a fost luată pentru a salva Societatea Română de Televiziune (SRTV), CFR Marfă şi CFR SA, care se află în această situaţie şi ar fi fost acuzate de regim preferenţial în caz că li s-ar fi aplicat numai lor. Curios este că TVR – căreia ANAF i-a blocat conturile vreo lună, până când PNL l-a instalat pe Claudiu Săftoiu director general – avea datorii de 425 milioane de lei la 30 iunie, iar un plan de măsuri aprobat în 10 august de Consiliul de Administraţie prevedea exact acest lucru: eşalonarea datoriilor pe 7 ani. Cât despre CFR SA, toată lumea ştie că este cel mai mare datornic: 2.304 mil. lei, în condiţiile în care conducerea companiei se lăuda, săptămâna trecută, că a trecut pe profit.
“Guvernul a aprobat memorandumul prezentat de Ministerul Finanţelor Publice prin care se propune modificarea şi completarea OUG 29/2011 în sensul introducerii unei excepţii în ceea ce priveşte perioada de eşalonare, astfel încât să poată beneficia de eşalonarea la plata a datoriilor fiscale, pe o perioadă de 7 ani, contribuabilii care au datorii fiscale mai mari de 300 milioane lei”, a spus, la finalul şedinţei, Andrei Zaharescu, purtătorul de cuvânt al Executivului.
El a precizat că memorandumul propune extinderea excepţiei privind constituirea garanţiilor aplicabile instituţiilor publice şi la autorităţile administrative autonome.
“Din datele ANAF, există 3 contribuabili care înregistrează datorii mai mari de 300 milioane lei: SRTV, Societatea Naţională de Transport Feroviar CFR Marfă şi Compania Naţională de Căi Ferate CFR S.A.” a mai spus purtătorul de cuvânt al Guvernului.
TVR avea datorii de 425 milioane de lei la 30 iunie, iar un plan de măsuri aprobat în 10 august de Consiliul de Administraţie prevedea exact acest lucru: eşalonarea datoriilor pe 7 ani.
S-a întâmplat însă şi un alt eveniment, care însă nu a făcut mare vâlvă în lumea audiovizualului din piaţă, măcinat de disponibilizări şi tăieri de salarii, pentru a putea supravieţui: a fost desfiinţat TVR Info, canal de ştiri incomod USL. Ar urma 1.000 de concedieri – din totalul de 3.400 de angajaţi ai televiziunii publice.
Magda SEVERIN
Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU