De ce vrea Ponta ca Băsescu să utilizeze dreptul de veto: Consiliul European vrea să ne dea cu 8 mld euro mai puţin decât propune Comisia Europeană

Premierul Victor Ponta a declarat sâmbătă, la Bistriţa, că propunerea preşedintelui Consiliului European privind bugetul UE este cu 8 miliarde mai puţin pentru România, “400 de euro mai puţin pentru fiecare român”, iar Traian Băsescu trebuie să voteze împotriva acesteia. Şeful statului a replicat însă vineri seara că dreptul de veto se utilizează numai în caz de încalcare a Tratatului. Băsescu a susţinut că nu este totul bătut în cuie şi că se vor purta negocieri, amintind că, pentru bugetul din 2007-2013, la care a participat şi el, acestea au durat 3 zile şi 2 nopţi, iar România a obţinut fonduri pe care nu reuşeşte să le cheltuiască. 

“Preşedintele Băsescu a invocat în ultimele sale intervenţii nişte calcule, cât pierde fiecare român, parcă aşa a zis domnia-sa. Eu sunt singurul român care îl iau în serios şi mă ocup cu calcule. Propunerea preşedintelui Van Rompuy, ultima propunere, cea faţă de care eu sunt absolut decis că România trebuie să spună categoric “nu”, este o propunere care presupune alocarea pe fonduri de coeziune pentru România cu o scădere de 5 miliarde de euro faţă de propunerea Comisiei Europene şi pe politica agricolă de 3 miliarde, împreună 8 miliarde. Ca să înţelegem despre ce vorbim, mai puţin propune Van Rompuy faţă de ceea ce a propus Comisia Europeană şi Parlamentul European. Opt miliarde, tăind repede zerourile, înseamnă 400 de euro pentru fiecare dintre cele 20 milioane de cetăţeni, ca să îi numărăm pe toţi – copii, femei, bătrâni, străinătate. 400 de euro mai puţin pentru fiecare dintre dumneavoastră din fonduri europene, ca să înţelegeţi pentru ce votează domnul Băsescu. Dacă votează “da”, ne ia 400 euro la fiecare. Dacă spune “nu”, mergem pe propunerea făcută de către Comisia Europeană şi Parlamentul European, nu ceea ce a cerut România, pentru că noi am cerut mult mai mult decât atât, a explicat Ponta”, a susţinut premierul.

Referitor la replica ironică de vineri seara a lui Băsescu, Ponta a spus că preşedintele ar fi trebuit ca, în loc să facă “glume de doi bani”, să explice ce se discută la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles.

“Îmi doresc ca preşedintele Băsescu să nu mai meargă la Bruxelles să reprezinte interese personale, cum a făcut de multe ori, îmi doresc să reprezinte interese naţionale”, a mai susţinut Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu  a declarat, vineri, ironic, că, de la anunţul privind posibilitatea utilizării dreptului de veto de către România la Consiliul European, toţi liderii statelor contributoare “s-au băgat sub birouri” de frică.

El a adăugat că “nu poţi să mergi în halul acesta la Bruxelles”. “Şi eu sunt pregătit să utilizez dreptul de veto, dacă se încalcă Tratatul. De 8 ani, nu am văzut niciun stat depunând, făcând un veto în Consiliul European, atunci când nu s-a încălcat Tratatul. Nu am văzut. În rest, misiunea liderilor europeni este să stea acolo până găsesc soluţii. V-aş aduce aminte negocierea bugetului 2007-2013 la care am participat, a durat trei zile şi două nopţi în care, până la urmă, România a obţinut un buget pe care nu reuşeşte să îl cheltuiască”, a spus el.

Ponta: Băsescu se bazează întotdeauna pe ignoranţa jurnaliştilor şi a românilor

Premierul a insistat însă că în situaţia de a invoca dreptul de veto se află şi ţări precum Franţa, Marea Britanie şi Danemarca, dar consideră că “preşedintele se bazează întotdeauna pe ignoranţa jurnaliştilor, a românilor, lucru care nu îi face mare cinste, ca să spun foarte direct”.

El a precizat că dreptul de veto a fost invocat de Traian Băsescu în primăvara acestui an, când a fost vorba despre începerea negocierilor de aderare cu Serbia.
“Preşedintele are o memorie extrem de scurtă şi este bine să i-o reîmprospătăm. Când a zis povestea aia cu ce ruşine e că România are observatori OSCE, dup-aia s-a făcut de râs, că observatori OSCE erau şi în America, şi în Franţa, şi peste tot. Când spune că este o mare greşeală să vorbeşti despre dreptul de veto, eu îi reîmprospătez memoria: înainte de Consiliul European din primăvară, România, condusă de domnul Traian Băsescu, a invocat dreptul de veto – singura din cele 27 de ţări – când a fost vorba de neînceperea negocierilor cu Serbia. Sunt convins că şi dumneavoastră vă amintiţi că atunci cele 26 de ţări ale Uniunii Europene au fost de acord cu începerea negocierilor cu Serbia şi domnul preşedinte Băsescu a zis că el opune veto dacă Serbia nu garantează drepturile minorităţii româneşti din Serbia”, a afirmat Victor Ponta.

Din cauza problemelor înregistrate în asigurarea drepturilor etnicilor români din regiunea Timoc,  ţara noastră a blocat timp de mai multe zile, în februarie, încheierea Acordului de asociere al Serbiei cu UE. Oficialii de la Bucureşti nu au spus atunci că România a blocat semnarea Acordului UE cu ţara vecină, dar atitudinea lor de la Bruxelles a dus la încheierea unui protocol bilateral prin care Serbia se angaja să ia măsuri pentru asigurarea standardelor europene de protecţie a drepturilor etnicilor români.

“Noi nu am intrat în UE doar ca să ne facă ANI şi DNA”

“Eu vreau să mai vorbesc şi despre fundamentul intrării noastre în UE. Noi nu am intrat în UE doar ca să ne facă ANI şi DNA; am înţeles, este un lucru foarte bun, este extraordinar. Noi am intrat, ca şi alte ţări – Spania, Portugalia, Grecia, Bulgaria, Ungaria, pentru că UE presupune coeziune şi o dezvoltare comună. Dacă agricultorul român are subvenţii de 3 ori mai puţine decât cel francez sau cel german, despre ce solidaritate vorbim? Asta înseamnă că o să mâncăm produse din celelalte ţări. Dacă pe fondul de coeziune, care înseamnă drumuri, alimentări cu apă, toate celelalte programe sectoriale şi regionale, avem mai puţin decât ţările bogate, nu o să avem niciodată vreo şosea sau autostradă ca în celelalte ţări. Deci principiul coeziunii şi al solidarităţii este un principiu fundamental al UE. Domnul preşedinte Băsescu face glume de doi bani, dar nu explică oamenilor despre ce se discută la Bruxelles. Se discută dacă motivul pentru care toate ţările au vrut să intre în UE, şi anume să trăim toţi, împreună mai bine, se mai respectă sau nu. Dacă ni se spunea în 2007: Domnule, nu o să aveţi nici drumuri, nici spitale, nici agricultură ca în Vest, dar o să vă facem ANI şi DNA, poate că ne gândeam de mai multe ori. Eu sunt un pro-european convins şi eu cred că domnul preşedinte, prin tot ce face, inspiră în populaţia României un sentiment anti-european şi aceasta este o mare vină a lui”, a mai declarat Ponta.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.