Procurorul Lucian Papici, şeful Secţiei I (supranumită “Dosare Grele”) din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), a fost demis, miercuri, de procurorul general Tiberiu Niţu, la 7 zile după ce îi prelungise mandatul până la sfârşitul anului. Papici a condus această secţie grea din 2007 şi a avut rezultate remarcabile, iar de curând a finalizat dosarul lui Dragnea de fraudare a referendumului. Premierul Ponta susţine însă că a făcut dosare politice. În urmă cu 3 luni, mandatul lui Papici îi fusese prelungit prin delegare. Acum, Niţu i-a reînnoit delegarea pe funcţie, dar s-a răzgândit după o săptămână. În locul lui Papici a fost numită, prin delegare pentru o perioadă de 6 luni, procurorul Iuliana Bendeac, iar în locul adjunctei Mariana Alexandru a fost numit Viorel Cerbu.
UPDATE 20 noiembrie: Procurorul Lucian Papici a fost numit de Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), prin vot unanim, în funcţia de şef al Serviciului pentru efectuarea urmăririi penale în cauze de corupţie din cadrul Secţiei I a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Mandatul său este de 3 ani, începând cu data de 20 noiembrie.
UPDATE 11 octombrie: Coabitarea se repară: procurorii Iuliana Bendeac şi Viorel Cerbu au fost retraşi de la şefia Secţiei I a DNA, iar în locul lor au fost delegaţi, pentru 6 luni, Gheorghe Popovici și Dănuț Volintiru, după ce ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a respectat procedurile: s-a consultat cu şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi a înaintat propunerile către Consiliul Superior al Magistraturii.
UPDATE 3 octombrie (5): Preşedintele Traian Băsescu nu a mai făcut declaraţia publică pe care presa o aştepta – şi prin care ar fi anunţat că a rupt pactul de coabitare cu Ponta -, semn că părţile au ajuns la un consens. Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Bogdan Oprea, a emis un comunicat, la ora 20.20, în care precizează contextul în care şeful statului l-a sunat pe Procurorul General al României, Tiberiu Niţu.
„Președintele României, dl Traian Băsescu, se arată îngrijorat de faptul că, în ultimele zile, prim-ministrul Guvernului României, dl Victor-Viorel Ponta, a intervenit în justiție de o manieră fără precedent de la intrarea României în Uniunea Europeană. În virtutea prevederilor Articolului 80, aliniatul (2) din Constituția României, potrivit cărora «președintele României veghează la respectarea Constituției și la buna funcționare a autorităților publice», domnul președinte Traian Băsescu a discutat, marți, 1 octombrie a.c., după ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, cu ministrul Justiției, dl Robert-Marius Cazanciuc, cerându-i să respecte Regulamentul de ordine interioară al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), în care se precizează că procurorul-șef al DNA face propuneri pentru funcțiile de conducere din această instituție. Ulterior, miercuri, 2 octombrie a.c., domnul președinte Traian Băsescu l-a contactat telefonic pe procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, dl Tiberiu-Mihail Nițu, pentru a-l atenționa să nu cedeze la presiunile politice care se fac asupra domniei sale și să țină cont de faptul că, potrivit Regulamentului de ordine interioară al DNA, procurorul-șef al Direcției recomandă «delegarea procurorilor la Direcția Națională Anticorupție».”.
UPDATE 3 octombrie (4): Premierul Victor Ponta a admis, joi seară, nu ar fi trebuit să vorbească nominal despre un procuror şi a precizat că, de fapt, conflictul său este cu Traian Băsescu. El a răspuns, astfel, admonestării lui Ion Iliescu, făcută în această dimineaţă: “Premierul a făcut imprudenţa să se pronunţe, trebuia să se abţină. El trebuia doar să dea informaţia. Şi asta, fără comentarii. Aici, tinereţea…”.
UPDATE 3 octombrie (3): Procurorul Lucian Papici a solicitat, joi, Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) apărarea reputației profesionale, în urma afirmațiilor din spațiul public la adresa activității sale. Cererea a fost transmisă de către CSM secției judiciare, pentru verificări.
Procurorul susţine că premierul, prin afirmaţiile potrivit cărora “Papici a făcut dosare politice” şi “De ce trebuie să-i ţinem pe toţi băsiştii?”, a lăsat să se înţeleagă că el decide dacă un procuror-şef rămâne sau nu în funcţie.
UPDATE 3 octombrie (2): “Ceea ce s-a întâmplat este o imixtiune a politicului, care pur şi simplu a dat ordine procurorului general să facă ceva. Această schimbare a fost făcută după două şocuri: anunţul privind trimiterea în judecată pentru şantaj a lui Dan Voiculescu şi a fiicei acestuia şi condamnarea lui, precum şi informaţia că s-a finalizat dosarului lui Liviu Dragnea pe tema referendumului”, a declarat, joi dimineaţă Traian Băsescu, într-un interviu la B1 TV.
“Acum 7 zile, pentru procurorul general oamenii aceştia (Lucian Papici şi Mariana Alexandru – n.r.) erau buni şi i-a delegat pentru 3 luni. Niţu nu e un om care să schimbe de la o zi la alta. Cineva s-a urcat cu picioarele pe el”, a mai spus Băsescu.
Traian Băsescu va face o declaraţie publică de la Cotroceni, în această după-amiază. El a anunțat, la postul B1TV, că se gândește la denunțarea pactului de coabitare cu premierul, pentru că “independența Justiției a fost aruncată în aer”.
“Prin acel pact i-am transferat, practic, o parte din credibilitatea mea. Nu îl mai girez pe Victor Ponta, pentru că s-a băgat cu bocancii în justiţie, de dragul lui Dragnea”, a acuzat el.
Preşedintele a mai spus că a avut niște informații privind o “mare agitație”, mai ales în interiorul PSD, pe tema dosarului Dragnea care a fost însă finalizat și se află pe masa procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.
Băsescu susține că nu l-a văzut niciodată pe Papici, despre care premierul Ponta a spus că “e un mare băsist”.
El a precizat că a avut miercuri o discuție cu procurorul general, Tiberiu Nițu, înainte ca acesta să transmită încetarea delegării lui Papici.
“Eu l-am sunat să-i spun că nu e bine, dle procuror general. Nu aveam cum să nu știu, pentru că se aflase și am acționat la factorii de decizie să nu facă un lucru în neregulă, eu având niște informații de mare agitație pe aceasta temă în interiorul PSD în mod deosebit și dorința lor de a-i schimba. Ei au mizat până în ultima clipă că vor face schimbarea lui Papici înainte de finalizarea dosarului Dragnea. (…) Ei n-au știut la ora la care au luat decizia că dosarul era finalizat, închis și pe masa Codruței Kovesi. Uitați-vă la reacția de ieri a lui Dragnea pe problema Roșia Montană, în care i-a tras una lui Ponta de nu s-a văzut: că el va vota Roșia Montană, că el nu-i doi. Grav în treaba asta mi se pare discursul de substituire a lui Nițu pe care l-a avut ieri primul-ministru – l-a făcut în toate felurile pe Papici”, a spus președintele.
Băsescu a adăugat că “Tiberiu Nițu răspunde la comandă politică”, dar sunt oameni “care nu vor înghiți la nesfârșit tipul acesta de intervenție brutală la comandă politică”.
UPDATE 3 octombrie (1): Ministerul Justiției a transmis joi dimineaţă, Secției pentru Procurori a CSM, propunerile pentru funcții de conducere la nivelul secțiilor din cadrul DNA. Acestea au fost trimise a doua zi după revocarea delegării în funcţie a şefului Secţiei I, procurorul-şef Lucian Papici, şi a adjunctei sale, procuror-şef adj. Mariana Alexandru.
În comunicatul CSM se precizează că au fost propuși procurorii: Iuliana Bendeac, pentru funcția de procuror șef secție – Secția combatere a corupției; Viorel-Ioan Cerbu, pentru funcția de procuror șef secție adjunct – Secția combatere a corupției; Elena Cristina Matieșescu, pentru funcția de șef secție – Secția judiciară penală; general-maior magistrat Ion Alexandru, pentru funcția de procuror șef secție – Secția de combatere a infracțiunilor de corupție săvârșite de militari.
“Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii urmează să stabilească, în ședința din 8 octombrie, calendarul conform căruia se vor desfășura procedurile de avizare a propunerilor ministrului justiției”, mai anunţă CSM.
Update 3: Premierul Victor Ponta a declarat, la RTV, că Lucian Papici nu a fost demis, ci i s-au terminat mandatele de şef al Secţiei I din DNA, iar de acum încolo va fi simplu procuror. Ponta a adăugat că acesta “e un mare băsist” şi “a făcut dosare politice”.
“Daniel Morar, Lucian Papici şi alţii au făcut dosare politice când au pus oamenii să jure pe biblii că au fost la referendum. Papici e un mare băsist. De ce trebuie să păstrăm toţi băsiştii după ce le-a expirat mandatul? Am înţeles, cât au avut mandat, dar şi după? Poate să se supere Macovei şi mama lu’ Macovei! Cei cărora li se termină mandatele nu trebuie să rămână în posturi sau să considere că au fost demişi. Ce o să zică preşedintele Băsescu în iarna anului viitor, că a fost demis? Nu, i-a încetat mandatul!”, a spus Ponta.
Premierul a fost întrebat despre ce dosare politice a făcut procurorul Papici împreună cu Daniel Morar. “Dosarele de anul trecut împotriva oamenilor care au votat la referendum sunt dosare politice, făcute de Morar, Papici şi toată trupa. Nu-mi schimb această părere şi cu asta, basta!”, a replicat premierul.
Ponta consideră însă că anchetarea de DNA a lui Dragnea nu a afectat imaginea PSD sau a Guvernului: “Nu, dimpotrivă. Că ce? Că anchetezi oameni care au votat? Noi vrem toţi să spunem cum a fost, dar nu vrea nimeni să ne întrebe (…) Păi a fost în felul următor, ne-am dus toţi, am votat. Nu am votat destui, sau mă rog, nu am fost decât 90% şi a venit Morar cu Papici şi au zis că nu suntem destui şi au veni să ne şi ancheteze pe toţi. Cam asta e, în secolul 21″, a afirmat Ponta, care a precizat că a aflat că pe 21 septembrie i s-a terminat mandatul procurorului Papici.
Întrebat de ce lui Papici i s-a prelungit mandatul în urmă cu o săptămână, Ponta a spus că acest lucru s-a întâmplat pentru ca acesta să-şi poată termina dosarul în care este cercetat Liviu Dragnea. “L-a terminat, gata!”, a spus Ponta.
UPDATE 2: DNA reclamă, într-un comunicat remis miercuri seară, că pentru delegarea procurorilor Bendeac şi Cerbu la şefia Secţiei de combatere a corupţiei nu a fost solicitată, în prealabil, recomandarea şefului DNA, prevăzută expres de Regulamentul de ordine interioară al Direcţiei.
Dispoziţiile art. 8 lit. c din Regulamentul de ordine interioară al Direcţiei, aprobat prin Ordinul nr. 2184/C/2006 al Ministrului Justiţiei prevăd că “procurorul şef al DNA îndeplineşte următoarele atribuţii: I) recomandă procurorului general al PÎCCJ delegarea procurorilor la DNA”.
DNA mai arată că activitatea profesională a procurilor Lucian Papici şi Mariana Alexandru s-a remarcat “prin rigoare şi rezultate remarcabile şi nu există motive care să justifice încetarea exercitării funcţiilor de conducere”.
DNA mai precizează că încetarea delegării lui Papici ca şef al Secţiei de combatere a corupţiei din DNA a fost dispusă, miercuri, de procurorul general, după ce tot Tiberiu Niţu, în 23 septembrie, dispusese delegarea aceluiaşi procuror pe aceeaşi funcţie.
UPDATE 1: PICCJ susţine, într-un comunicat, că încetarea delegării procurorului Papici şi a adjunctei acestuia, Mariana Alexandru, a avut în vedere faptul că ministrul Justiţiei a transmis CSM propunerile de numire în funcţii de conducere la DNA.
Dosarul Dragnea, finalizat
Procurorul Lucian Papici este cel care a instrumentat dosarul penal de corupţie al vicepremierului Liviu Dragnea, acuzat de fraude la referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu. Papici a finalizat urmărirea penală şi a înaintat dosarul superiorului, procurorul-şef Laura Codruţa Kovesi, spre a fi avizat şi trimis instanţei de judecată.
Demiterea a fost transmisă de Tiberiu Niţu prin fax Direcţiei Naţionale Anticorupţie, la ora 17.09, în ea anunţând, sec, că delegarea lui Papici ca şef al Secţiei I din DNA încetează cu 2 octombrie, dată de la care funcţia este ocupată de procurorul Iuliana Bendeac, pe o perioadă de 6 luni.
Demisia prin fax, alături de faptul că Papici a fost cel care a finalizat dosarul de corupţie al lui Dragnea – ce urmează a fi trimis în judecată – sunt speculate de presă ca având evidente conotaţii politice.
Monica Macovei: “Niţu a fost pus să decapiteze secţiile DNA”
Într-o intervenţie telefonică la Realitatea TV, europarlamentarul Monica Macovei, fost ministru al Justiţiei, confirmă acest lucru, susţinând că “scopul USL a fost să pună mâna pe DNA”. “De asta l-au pus pe Niţu acolo: să-i demită pe cei de la conducerea secţiilor. (…) Niţu nu a făcut niciun dosar mare în viaţa lui, doar a fost coleg cu Ponta. (…) Au decapitat ambele secţii de la DNA; şi pe Doru Ţuluş l-au înlăturat, după procurorul Mariana Alexandru”, a spus Monica Macovei.
Monica Macovei a mai confirmat şi faptul că Raportul pe MCV va consemna schimbările intempestive de la conducerea secţiilor DNA, opinând că acest lucru va îndepărta şi mai mult România de Schengen.
Mariana Alexandru, fost procuror-şef de secţie în cadrul DNA, a coordonat iniţial ancheta în dosarele Trofeul Calităţii (în care fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu executare) şi Zambaccian (se judecă acum recursul). Totodată, ea a anchetat dosarul de corupţie al fostului senator PSD Cătălin Voicu (condamnat la 7 ani de detenţie) şi a instrumentat dosarul de corupţie al Monicăi Iacob Ritzi – şi el în instanţă.
Lucian Papici a condus Secţia de combatere a corupţiei din cadrul DNA, unde sunt investigate în general dosarele de corupţie cu polticieni. Papici a investigat ca procuror de caz, alături de Mariana Alexandru, dosarul fostului senator Voicu şi al lui Adrian Năstase, şi împreună cu procurorul Gheorghe Bocşan (care s-a ocupat iniţial de dosarul Dragnea), dosarul Portul Constanţa. El a girat însă şi toate celelalte dosare grele Voiculescu-ICA, Valiza-Gigi Becali, Caltaboşul-Remeş, toate cazurile de magistraţi corupţi, politişti, vameşi.
Doru Ţuluş, fost procuror-şef de secţie în cadrul DNA, a instrumentat faimosul dosar al transferurilor din fotbal, în care 8 grei ai fotbalului au fost condamnaţi de Curtea de Apel Bucureşti: Cristi Borcea, George Copos, MM Stoica, Jean Pădureanu, Giovanni Becali, Victor Becali, Gică Popescu şi Gheorghe Neţoiu. Cei 8 au făcut recurs la ÎCCJ, iar dosarul se va rejudeca la CAB.
Trebuie să precizăm însă că succesoarea lui Lucian Papici, Iuliana Bendeac, este procurorul care, alături de procurorul-şef seviciu Gheorghe Popovici, i-a deferit justiţiei pe Dan Voiculescu şi pe fiica acestuia, Camelia, în dosarul “Şantajul”, alături de directorul general al Antena TV Group SA, Sorin Alexandrescu, acuzat de şantajarea administratorului RCS&RDS, Ioan Bendei.
Viorel Cerbu a instrumentat dosarul permiselor de la Argeş, precum şi numeroase cazuri ce au vizat procurori, judecători, avocaţi şi poliţişti, iar recent le-a deferit justiţiei pe magistratele Viorica Dinu şi Antonela Costache, de la Tribunalul Bucureşti.
DNA are 3 sectii: Secţia I – de combatere a corupţiei (se ocupă inclusiv de flagrant), Secţia a II-a – de combatere a infracţiunile conexe corupţiei (se ocupă de fraude sau evaziune fiscală) şi Secţia militară (se ocupa de infracţiunile de corupţie săvârşite de militari).
Şefii de secţii supervizează direct anchetele şi confirmă sau infirmă deciziile de închidere a cazurilor sau de trimitere în judecată.
MCV, pe ţeavă, Schengen – tot mai îndepărtat
Precizăm că începând de luni, 23 septembrie – ziua în care au expirat cele două mandate la şefia Secţiei I şi Secţiei judiciare, a început vizita la Bucureşti a delegaţiei de experţi europeni din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV). Poate aşa se explică de ce, iniţial, Niţu a reînnoit acum 7 zile delegarea lui Papici. Odată plecaţi experţii – ieri la prânz -, s-a putut trece la revocarea delegării lui.
Referitor la MCV, precizăm că o altă piatră de moară i-au legat României senatorii din Comisia juridică, prin decizia de respingere începerii urmăririi penale împotriva ministrului Varujan Vosganian.
Raportul pe Justiţie era programat să fie dat publicităţii la sfârşitul acestui an dar, cel mai probabil, va fi dat la începutul anului viitor, aşa cum s-a întâmplat şi cu cel anterior.
Magda SEVERIN