După un an de la eşecul privatizării şi pierderi de nestopat în companie (92 mil euro în 2012, alte 60 mil euro în 2013), Guvernul nu găseşte altă soluţie pentru compania de stat CFR Marfă decât să disponibilizeze aproape 30% din totalul de 8.577 de angajaţi, adică 2.500 de oameni. Catalogaţi acum drept „personal excedentar”, cei care vor rămâne fără loc de muncă vor primi eşalonat, timp de 3 ani, între 12 şi 24 de salarii compensatorii, în funcţie de vechime.
Exact aceeaşi metodă a adoptat Executivul şi la Oltchim: după o privatizare de tot râsul cu „Domnul Dan” – acum aliatul premierului Victor Ponta la prezidenţiale -, combinatul a rămas fără 1.000 de salariaţi din totalul de 3.300 şi eşuări repetate la alte încercări de privatizare.
Fostul ministru al Transporturilor, Dan Şova, anunţa la finele lui aprilie că numărul celor disponibilizaţi la CFR Marfă va fi mai mic de 2.500, deoarece aproximativ 200 au ieşit între timp la pensie.
În 13 mai, Şova nega că i-ar fi returnat lui Gruia Stoica, patronul GFR, acum arestat la domiciliu pentru că a încercat să trucheze licitaţia organizată de Compexul Energetic Oltenia pentru transportul cărbunelui, garanţia de 10 milioane de euro depusă în momentul participării la licitaţia de privatizare.
Astăzi, Guvernul a aprobat, prin Hotărâre, plata din bugetul asigurărilor pentru şomaj a venitului de completare pentru salariile compensatorii. Ministerul Transporturilor a calculat pentru cei 2.500 de concediaţi, numai pentru anul acesta, un necesar financiar de 16,9 milioane lei pentru venitul de completare.
“Venitul lunar de completare va fi acordat celor 2.500 de persoane disponibilizate de la CFR Marfă, urmare aplicării planului de disponibilizare, aprobat de conducerea acestei societăţi. Concedierea salariaţilor CFR Marfă se va face începând cu luna iulie 2014 şi este necesară alocarea de la bugetul asigurărilor pentru şomaj a sumei totale de 67,6 milioane lei, din care în anul 2014 suma de 16,9 milioane lei”, se arată în proiectul elaborat de minister.
Salarii compensatorii eşalonate pe 3 ani
CFR Marfă anunţă că salariaţii disponibilizaţi vor primi între 12 şi 24 de salarii compensatorii, în funcţie de vechimea în muncă, în valoare maximă de 1.625 de lei/lună.
Aceşti bani vor fi alocaţi de la bugetul asigurărilor pentru şomaj, astfel:
- 13,4 mil. lei pentru anul 2014
- 32,3 mil. lei pentru anul 2015
- 18,8 mil. lei pentru 2016.
Totodată, în conformitate cu acordul încheiat între CFR Marfă şi organizaţiile sindicale, cei care vor rămâne fără loc de muncă vor beneficia de 6 salarii brute de 900 lei, indiferent dacă se vor angaja sau nu în perioada următoare.
Cei care îşi vor găsi loc de muncă în cei 3 ani de plată a salariilor compensatorii vor pierde ajutorul de şomaj de 547 lei/lună.
Magda SEVERIN
Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU