Dispozitiv și tipuri de anvelope auto

Anvelopele sunt una dintre cele mai importante componente ale unei mașini pentru un condus în siguranță.

Utilizarea corectă a anvelopelor de vară și de iarnă în funcție de sezon îmbunătățește manevrabilitatea. Dar unii șoferi nu numai că amână schimbarea anvelopelor în funcție de vreme, dar continuă să folosească aceleași anvelope timp de mai multe sezoane. Procedând astfel, uzura roților se agravează din ce în ce mai mult, iar amenințarea ca anvelopele să nu mai țină mașina crește.

Banda de rulare a anvelopelor este responsabilă de legătura mașinii cu drumul. Acesta este stratul exterior de cauciuc, care conține un anumit model potrivit pentru diferite condiții de funcționare. Pentru anvelopele de vară este important să se elimine apa din zona de contact, pentru anvelopele de iarnă – tracțiune îmbunătățită pe suprafețe alunecoase, pentru anvelopele off-road – capacitate maximă de traversare a țării. Indiferent de scopul anvelopei, una dintre cele mai importante caracteristici ale benzii de rulare este înălțimea sau adâncimea acesteia.

Anvelopele auto sunt un material consumabil. Pe lângă faptul că sunt înlocuite în sezon, este important să le reînnoiți imediat ce sunt uzate sau grav deteriorate.

Atunci când o anvelopă este uzată. Fiecare anvelopă auto are un indicator de uzură – un jumper special între insulele benzii de rulare. De îndată ce banda de rulare se uzează și se aliniază cu cel puțin una dintre barele indicatorului, este timpul să înlocuiți anvelopa. O astfel de anvelopă este periculoasă, mai ales pe o suprafață umedă.

Tipurile de anvelope auto sunt împărțite în trei grupe în funcție de sezonul de utilizare.

Anvelopele auto de vară asigură o tracțiune adecvată a roților cu asfalt încălzit la o temperatură ridicată. Acestea au un indice de viteză ridicat, au o rezistență sporită la uzura abrazivă atunci când sunt expuse la particule abrazive de pe suprafața drumului. Atunci când temperatura scade la +7 și mai puțin, astfel de anvelope încep să-și piardă caracteristicile inițiale, elasticitatea lor scade, capacitatea de conducere a mașinii scade. Anvelopele proiectate pentru vară, în timpul temperaturilor cu minus din afara mașinii încep să se întărească.

Anvelopele de iarnă sunt proiectate pentru aplicarea la temperaturi sub zero grade. Acestea au caneluri înguste în stratul benzii de rulare, sunt suficient de moi pentru a fi utilizate pe o suprafață cu zăpadă sau gheață. Când temperatura crește peste +9, anvelopele de iarnă se uzează rapid și devin nepotrivite pentru utilizare. Nu sunt sigure pentru utilizare la temperaturi foarte ridicate, se pot topi atunci când se circulă pe asfalt fierbinte.

Imagini preluate din autodoc24.ro

Durata medie de viață a unei anvelope este de 5 până la 7 ani. Majoritatea producătorilor specifică o durată de viață de 10 ani, dar în realitate, înlocuirile sunt necesare în jurul celui de-al 6-lea an de funcționare.

Bineînțeles, o roată poate dura 10 ani dacă anvelopa este fabricată dintr-un material dovedit, dacă mașina este folosită neintensiv și pe un drum bun, iar proprietarul monitorizează cu atenție starea roților și a mașinii în ansamblu.

Dacă mașina a trebuit să circule des pe drumuri sparte, să urce pe borduri sau dacă anvelopele au fost exploatate în stare pe jumătate dezumflată, părțile laterale pot avea zone blocate sau nu complet rupte, tăieturi și fisuri. Este mai bine să verificați starea lor la o inspecție tehnică înainte ca roata să fie dezumflată în cel mai nepotrivit moment. De exemplu, este posibil ca aceasta să nu poată rezista la sarcinile dintr-un viraj, să se spargă și să provoace o situație de urgență. Ar trebui să fiți deosebit de atenți la astfel de deteriorări pe anvelopele care nu sunt de bază.

În medie, anvelopele rezistă aproximativ 6 sezoane, după care este mai bine să le înlocuiți. Depozitarea necorespunzătoare și condusul agresiv le pot scurta durata de viață. De asemenea, ar trebui să acordați atenție datei de expirare și datei de fabricație a anvelopei atunci când o alegeți, deoarece polimerii, spre deosebire de metal, se pot deteriora și își pot pierde proprietățile în timp.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.