Deputatul UDMR Laszlo Borbely, acuzat încă de acum 6 luni de procurorii DNA pentru fapte de corupţie, dar salvat prin votul din septembrie al Camerei Deputaţilor, care a decis că nu trebuie începută urmărirea penală asupra lui, a declarat, miercuri, că dosarul său s-a închis în urma acelui vot.
El l-a acuzat pe preşedintele Traian Băsescu că ştia acest lucru în momentul în care a cerut Camerei rediscutarea cazului său şi al deputatului Victor Paul Dobre, la pachet cu cazul Alin Trăşculescu.
După ce plenul Camerei Deputaţilor i-a refuzat solicitarea, şeful statului a reclamat, luni, că “reacţia politicienilor este una de dispreţ faţă de interesul românilor”, iar menţinerea în Parlament şi Guvern a unor oameni care trebuie trimişi în justiţie va face ca următorul raport pe Justiţie (MCV) al Comisiei Europene să fie unul “dezastruos” şi să nu ne mai permită intrarea în Schengen.
“Putem avea păreri, e început de campanie, este MCV-ul care este la uşă, într-adevăr, iar preşedintele ţării poate să îşi spună un punct de vedere. Eu nu intru în speculaţii, a fost o adresă, s-a închis, Parlamentul este suveran în această privinţă. Acest caz este închis, împreună cu dosarul lui Dobre, din punct de vedere juridic e clar şi cred că acest lucru îl ştia şi preşedintele Băsescu. El nu are atribuţii în acest sens. Eu cred că instituţiile statului trebuie să funcţioneze în acest caz. Nu este vorba de ridicarea imunităţii parlamentare, ci Parlamentul funcţionează ca o entitate autonomă, verifică pentru a preîntâmpina abuzuri ale unor instituţii – că mai pot greşi şi instituţii ca DNA sau altele -, dacă nu fabrică dosare politice care nu au elementele constitutive ale unei infracţiuni”, a spus Borbely Borbely, într-o conferinţă de presă.
În opinia sa, Camera Deputaţilor a decis “printr-un vot zdrobitor în Comisia Juridică şi în plen” că nu sunt elemente constitutive ale unei infracţiuni şi nu poate merge mai departe verificarea procurorilor, în instanţă.
“Dl preşedinte Băsescu a trimis o scrisoare, Comisia Juridică şi-a spus punctul de vedere, am închis subiectul”, a conchis vicepreşedintele politic al UDMR.
Amintim că procurorii anticorupţie au demonstrat, după 14 luni de anchetă, că deputatul UDMR Laszlo Borbely, pe vremea când era ministru al Mediului în Guvernul Boc, şi-a falsificat declaraţia de avere şi a făcut în două rânduri trafic de influenţă.
Plenul Camerei Deputaţilor a respins în 11 septembrie solicitarea Parchetului General de încuviinţare a începerii urmăririi penale asupra lui şi a deputatului Paul Victor Dobre, acuzat şi el de fapte de corupţie.
Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, a anunţat, miercuri, că numai dacă ministrul Mona Pivniceru va trimite Parlamentului o solicitare scrisă va fi luată în discuţie noua cerere a preşedintelui Traian Băsescu de rediscutare a cazurilor Borbely şi Dobre.
Magda SEVERIN