După valul de anchete şi arestări ce a lovit în plin baronimea locală şi parlamentarii, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a depăşit Biserica la capitolul “foarte multă încredere” în cel mai recent sondaj al IRES, din 18-19 decembrie. Chiar dacă amândouă au fost creditate de către 66% dintre cei chestionaţi, DNA a avut de partea ei 27% dintre români la capitolul “foarte multă încredere”, în timp ce Biserica numai 23%. Aceasta din urmă recuperat însă la secţiunea “multă încredere”, acordată de 43% dintre români, pe când DNA a primit puncte de la 39% dintre ei.
SMURD s-a clasat pe locul 1, fiind creditat de 88% dintre cei chestionați, iar pompierii, pe locul secund, 80% dintre români spunând că au multă și foarte multă încredere în aceștia.
În Armată au multă și foarte multă încredere 81% dintre români, ocupând locul 3.
DNA se plasează pe locul 4 în top, apoi vin Biserica, Diaspora românească, DIICOT, SRI şi Justiţie.
Diaspora şi Facebook intră în top
IRES a introdus în premieră, în topul încrederii, diaspora și Facebook, doi dintre actorii determinanți în rezultatul alegerilor prezidențiale din acest an.
Chiar dacă diaspora nu este o entitate coagulată și structurată, 60% dintre români spun că au multă și foarte multă încredere în aceasta, se arată în analiza sociologică.
În Facebook au multă și foarte multă încredere 42% dintre românii chestionați, în timp ce 39% dintre respondenți susțin că au puțină și foarte puțină încredere.
În Justiție au foarte multă încredere 54% dintre români (15% “foarte multă” şi 19% “multă”).
În BNR au foarte multă încredere 12% dintre români, iar 43% au multă încredere: în total, 55%.
Încrederea în mass-media este cea mai polarizată: 49% dintre români spun că au multă și foarte multă încredere (12% au “foarte multă încredere” şi 37% au mare încredere), în timp ce alţi 49% spun că au puțină și foarte puțină încredere.
Parlamentul şi partidele, la coada clasamentului
La polul opus al clasamentului se află Parlamentul, în care au foarte multă încredere doar 2% dintre români şi multă încredere 7% (în total 9%), iar 89% spun că au puțină și foarte puțină încredere.
Partidele politice sunt şi ele la coadă: numai 2% dintre români le acordă foarte mare încredere şi 8% mare încredere, în timp ce 87% le dau puţină (43%) şi foarte puţină (44%) încredere.
Românii au plasat şi ONG-urile pe ultimele locuri: doar 5% dintre participanții la studiu le-au acordat foarte multă încredere și 21% multă încredere.
Avocatul Poporului, FMI, sistemul de sănătate şi sindicatele se află, de asemenea, printre ultimele în topul încrederii românilor.
Ponta în picaj, Băsescu iese bine
Premierul Ponta iese şifonat la sfârşitul a aproape 3 ani de guvernare: 7% de români i-au acordat foarte multă încredere şi 21% multă încredere, în timp ce 70% au puţină (36%) şi foarte puţină (34%) încredere în el.
În schimb, preşedintele Traian Băsescu îşi încheie relativ bine cel de-al doilea mandat, cu 12% foarte multă încredere şi 39% multă încredere, în timp ce numai 43% au puţină (26) şi foarte puţină (17) încredere în el.
65% dintre români, nemulţumiţi de felul cum trăiesc
Totodată, 65% dintre cei chestionaţi nu sunt mulțumiți de felul în care trăiesc. Totuși, 44% cred că peste un an vor trăi mai bine, 33% speră că vor trăi la fel și doar 17% apreciază că vor trăi mai prost.
Despre cum a fost anul 2014 faţă de 2013 pentru România: mai puţin de o treime (31%) cred că a fost mai bun, 30% că a fost mai rău iar 36% cred că a fost la fel.
Despre cum va fi 2015 faţă de acest an: 58% cred că va fi mai bun, 28% – că va fi la fel și doar 9% sunt pesimiști.
Lipsa locurilor de muncă a fost, și în 2014, principala îngrijorare a românilor, urmată fiind de criza politică (15%), iminența unei boli (15%), creșterea prețurilor (13%), nesiguranța locurilor de muncă (10%), reducerea veniturilor (7%), lipsa de perspectivă (6%) sau singurătatea (3%).
Daţi click pentru a vizualiza integral Sondajul IRES.
Magda SEVERIN