Absolvenţii clasei a VIII-a care aleg să urmeze o şcoală profesională primesc bursă lunară de 200 de lei, dar vor fi plătiţi şi de companiile unde vor efectua practica. Programul a început odată cu anul şcolar 2012 – 2013, când ministrul de atunci al Educaţiei, Daniel Funeriu, anunţa în martie 2012 că învăţământul profesional atrăsese o cerere din partea firmelor de 18.000 – 20.000 de locuri pentru elevi, printre companiile interesate numărându-se Continental Automotive Romania, Draxlmaier Romania, CORA, L’Oreal Romania, UNIMED, ROMSILVA, Metro Cash&Carry, Premium Aerotec, Schaeffler Romania.
Anul trecut, numărul locurilor în şcolile profesionale a fost de 20.700 iar cel al companiilor interesate de proiect, cu 50% mai mare.
Pentru anul şcolar 2014/2015, Guvernul a mărit, prin HG nr. 327/23.04.2014, la 51.000 cifra de şcolarizare pentru învăţământul profesional.
Din păcate, site-ul www.alegetidrumul.ro, susţinut de Ministerul Educaţiei, nu a fost actualizat, până în prezent, cu oferta educaţională pentru 2014/2015. Cei interesaţi pot afla însă detalii importante de aici. De pildă, dacă urmezi învăţământul profesional, ai următoarele avantaje:
- poţi dobândi o calificare profesională care îţi permite să obţii mai rapid un loc de muncă şi să ai salariu mai devreme decât colegii tăi, care optează pentru bacalaureat;
- vei beneficia, prin intermediul unui program naţional de susţinere a învăţământului profesional, de o bursă de studiu lunară în cuantum de 200 RON;
- pe parcursul vacanţelor, după încheierea stagiului de practică, vei putea continua să lucrezi pe o perioadă determinată (cu respectarea condiţiilor legale) pentru a pune deoparte banii tăi;
- angajatorii îi vor susţine (acolo unde condiţiile permit acest lucru) pe cei mai buni dintre elevi prin burse suplimentare de practică;
- după finalizarea acestui program poţi, în acelaşi timp, să lucrezi şi să îţi continui studiile în cadrul liceului.
DOCUMENT. Daţi ckick pentru a vizualiza Ordinul nr. 3136 din 20 februarie 2014 emis de ministrul Educaţiei Naţionale, ce cuprinde Metodologia de admitere în învăţământul profesional de stat de 3 ani, calendarul celor 3 etape de admitere, modelul fişei de înscriere şi alte date importante.
Calendarul etapei I:
* 26-27 mai – depunerea cererii de înscriere la Şcoala Profesională
* 28-30 mai – probele de aptitudini
* 2 iunie – afişarea rezultatelor; contestaţiile
* 3 iunie – Afişarea rezultatelor finale
La finalul studiilor, absolvenţii vor primi certificat de calificare profesională – valabil în UE. Pe site-ul Ministerului Educaţiei sunt publicate informaţii despre programele şcolare, planuri cadru etc..
Ei vor fi privilegiaţi faţă de cei care termină liceul dar nu ştiu, practic, să facă nimic. Dacă nu iau examenul de bacalaureat devin şomeri, iar după perioada de 6 luni, nu mai sunt prinşi în nicio statistică. În aceeaşi situaţie sunt însă şi zeci de mii de studenţi care, anual, absolvă o facultate şi apoi nu au unde să lucreze, locuri de muncă noi fiind aprape inexistente.
Magda SEVERIN
Sursă foto: www.alegetidrumul.ro