Guvernul intenţioneată să mărească de anul viitor cu 25% impozitele locale pe terenuri şi imobile, urmând ca o majorare similară să fie aplicată şi în 2016, potrivit unui document elaborat de Ministerul Finanţelor Publice (MFP) şi consultat de Mediafax. De asemenea, Executivul vrea să renunţe la cotă unică de 16% începând din 2016, introducând cote progresive de impozitare a venitului, în trei trepte, de 15%, 25% şi 35%. Premierul Victor Ponta, care candidează la Președinția României, susţine însă că nu se va modifica cota unică dacă noul premier va fi Călin Popescu Tăriceanu.
Premierul spune că informațiile apărute în presă sunt dezinformări, însă datele prezentate aseară de cea mai credibilă agenţie de ştiri din România provin din documente oficiale iar faptul că proiectul bugetului pentru 2015 este ţinut secret – cu încălcarea legii, care prevede ca până în 14 noiembrie (adică astăzi) bugetul să fie aprobat de Parlament – nu sunt de bun augur.
Mai mult, proiectul de modificare a Codului fiscal, lansat în dezbatere publică în luna iunie, prevedea şi el creşteri de taxe şi impozite, dar imediat ce a apărut în presă a fost retras de pe site-ul MFP.
Trei cote progresive, de 15%, 25% şi 35%
Acum, MFP precizează, într-un comunicat de presă, că ministrul Ioana Petrescu nu este de acord cu eliminarea cotei unice de impozitare şi că în instituţie nu s-a fãcut niciodată un asemenea scenariu.
O contrazice documentul apărut în presă, care conţine mai multe propuneri de măsuri fiscale elaborat de MFP – ministrul delegat pentru Buget, una dintre ele sunând exact aşa: “Introducerea impozitului progresiv pe venit, începând cu 2016 (3 cote progresive de 15%, 25% şi 35%)”.
O altă propunere din document prevede creşterea impozitelor locale pe terenuri şi imobile cu 25%, o majorare similară urmând să fie aplicată din 2016.
Petrescu neagă majorarea impozitelor
Ministrul Petrescu neagă şi că MFP ar fi făcut astfel de estimări: “Impozitele datorate pentru clădiri, pentru terenuri şi pentru mijloacele de transport vor fi menţinute la nivelul actual, în condiţiile în care consiliile locale vor păstra actualele niveluri de impozite şi taxe locale.
Însă în documentul citat se precizează clar, ca măsură: “Creşterea cu 25% a impozitelor pe proprietate şi cu încă 25% în 2016”.
Propunerile au fost prezentate în cadrul Consiliului Consultativ al Ministrului Delegat pentru Buget.
“În orice scenariu macroeconomic şi oricum se va închide execuţia bugetară din acest an, creşterea impozitelor locale pe proprietate este o certitudine, argumentându-se că românii plătesc mult mai puţin decât restul europenilor”, au precizat pentru Mediafax surse apropiate discuţiilor, care au confirmat datele din documentul MFP.
Isărescu ştie
De asemenea, surse din cadrul MFP au menţionat că propunerea privind majorarea impozitelor locale pe terenuri şi imobile a fost discutată şi cu oficialii Băncii Naţionale a României, care s-au arătat de acord cu o asemenea măsură.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat, în urmă cu o lună, că ar fi în favoarea creşterii impozitării proprietăţii, dacă aceasta compensează o relaxare a fiscalizării muncii.
Ponta se disculpă
Victor Ponta a declarat astăzi că dacă avea de gând să modifice cota unică ar fi făcut-o până acum:
“Am văzut din nou o mare știre bombă (…): că iarăși, din 2016 acum, nu din 2015, o să facem nu știu ce cu cota unică. Mai spun încă o dată: acest gen de manipulări și dezinformări se adresează probabil oamenilor care vor să fie mințiți. Dacă voiam să schimb cota unică, o schimbam în cei doi ani și jumătate ca prim-ministru, n-o să m-apuc s-o schimb în 2016 ca președinte, pentru simplul motiv că președintele nu schimbă cote unice”.
„În al doilea rând, cota unică a fost introdusă în România de către prim-ministrul Călin Popescu Tăriceanu, nu de către Iohannis, nu de către Sârbu (Adrian Sârbu – n.r), nu de către altcineva. Și cota unică va fi garantată de către Guvernul Călin Popescu Tăriceanu pe care îl voi sprijini și care va asigura creștere economică și dezvoltare”, a adăugat el, în declarația de presă de la Palatul Victoria.
Taxa pe stâlp şi superacciza nu mai pot acoperi găurile din buget
Guvernul a redus de la 1 octombrie cu 5% rata contribuţiilor de asigurări sociale (CAS) plătite de angajator, iar în bugetul de anul acesta bani din taxa pe stâlp şi din majorarea accizei la carburanţi a avut suma necesară acoperirii găurii.
Pentru anul viitor însă, trebuie să găsească soluţii de a acoperi golul de venituri din reducerea CAS la angajatori. Mai sunt însă de acoperit majorările salariale operate anul acesta, indexarea pensiilor – obligaţie prin lege – şi alte pomeni electorale al căror impact îl vom vedea abia la anul.
Tăierea de la investiţii, pentru protecţia socială
În 30 septembrie, la a doua rectificare a bugetului, Guvernul a tăiat 4 miliarde de lei de la investiţii, iar primarilor le-a dat 1,1 miliarde de lei şi Ministerului Muncii, pentru măsuri de protecţie socială, i-a alocat în plus 1,2 miliarde de lei.
În 2013, noul Cod fiscal – cu noile taxe impuse pentru 2014 şi cu modificarea modului de calcul al accizelor – a fost aprobat în Guvern pe 14 noiembrie, înainte de adoptarea bugetului. În document erau prevăzute venituri suplimentare de 5 miliarde de lei.
Ioana Petrescu evită de mai bine de o lună să spună cum vor fi calculate accizele anul viitor.
Magda SEVERIN