La 2 ani şi jumătate de la demascarea sa către preşedintele Traian Băsescu – printr-un singur cuvânt: “dottore” spus cu ironie -, premierul Victor Ponta a decis astăzi, hodoronc-tronc, să renunţe la titlul de Doctor în Drept, recunoscându-şi, implicit, plagiatul. Anunţul nu a fost făcut însă într-o declaraţie publică, ci pe pagina sa de Facebook, precizând că ar fi trebuit să facă acest gest mai demult.
UPDATE 18 decembrie: Rectorul UB cere Ministerului Educaţiei să îi retragă lui Victor Ponta titlul.
“Ţinând seama de decizia Comisiei de Etică și de poziția Senatului Universității din București din 25 iulie 2012, vă rugăm să dispuneți măsurile necesare în vederea retragerii titlului de Doctor în Drept acordat domnului Victor Ponta prin Ordinul Ministrului nr. 5663/ 15.12.2003”, se arată în solicitare.
Redăm integral scrisoarea postată de Victor Ponta pe Facebook şi adresată rectorului Universităţii din Bucureşti, instituţie care s-a pronunţat deja din data de 20 iulie 2012: Victor Ponta A PLAGIAT MASIV. Ponta a acuzat însă că este o decizie politică.
„Am trimis astăzi o scrisoare către rectoratul Universității București:
Stimate Domnule Rector,
Vă scriu pentru a vă notifica renunțarea la titlul de doctor în drept acordat în anul 2003 de către Universitatea București.
Este un gest pe care trebuia să îl fac mai demult, încă din momentul apariției acuzațiilor publice cu privire la teza mea de doctorat. Nu am făcut acest lucru pentru că m-am considerat de bună credință în argumentele mele la momentul apariției contestării și nu am vrut să amestec planul pur profesional cu cel politic.
După ce voi părăsi viața politică îmi doresc să inițiez un nou demers doctoral, respectând toate standardele și cerințele de la acel moment.
Domeniul Educației este unul fundamental și esențial nu doar pentru activitatea Guvernului ci și pentru viitorul nostru ca societate europeană. De astăzi avem un nou Ministru al Educației și Cercetării și îmi doresc ca mandatul acestuia să fie plin de succes în atingerea obiectivelor sale, fără a fi perturbat de o temă care în timp a devenit eminamente politică.
Strict personal, perioada petrecută de mine ca student al Facultății de Drept a Universității București reprezintă o amintire excepțională și regret nespus dacă discuțiile apărute după momentul preluării funcției de Prim-Ministru au afectat imaginea unei instituții pe care o iubesc la fel de mult ca toți ceilalți absolvenți ai săi!
Pentru toate aceste argumente, vă rog să luați act, domnule Rector, de decizia mea de a renunța la titlul de doctor în drept.
Cu stimă,
Victor Ponta
București, 16 decembrie 2014. În atenția Rectorului Universității București, Prof. univ. dr. Mircea Dumitru”.
Amintim că în perioada iunie-iulie 2012 premierul Victor Ponta a numit doi miniştri la Educaţie, care să-i spele ruşinea. Mai întâi, fostul sindicalist de la Învăţământ, Liviu Marian Pop, s-a făcut de râs schimbând intempestiv componenţa Consiliului Naţional de Etică (CNECSDTI), pentru a-l salva de plagiat şi pe Ponta, şi pe Ioan Mang.
Apoi a venit rândul Ecaterinei Andronescu să se discrediteze, ea fiind numită de Ponta în funcţia de ministru al Educaţiei tocmai pentru a-l “albi”.
O săptămână mai târziu, un alt for competent – Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) – a decis că premierul A PLAGIAT. Acest for a propus ministrului Andronescu să-i retragă impostorului titlul de doctor, ceea ce, evident, nu s-a întâmplat.
Însă nu numai Pop şi Andronescu s-au zbătut să-l scape pe Ponta de plagiat; însuşi ministrul Internelor, Ioan Rus, a ţinut să spună că “de la Aristotel încoace toţi au plagiat”, iar “ilustrul” Andrei Marga a insistat că “acuzele de plagiat nu au niciun fundament”, deşi se vedea de la o poştă că zeci de pagini erau copiate cuvânt cu cuvânt.
Amintim ca îndrumătorul lui Ponta la teza de doctorat (2003) a fost Adrian Năstase – pe vremea aceea prim-ministrul României, iar Ponta era şeful Corpului de Control al Guvernului.
Magda SEVERIN