Ecaterina Andronescu, ministrul Educatiei, sustine ca, odata cu verdictul Consiliului National de Etica (CNE), potrivit caruia premierul Victor Ponta NU A PLAGIAT in teza sa de doctorat, “cazul s-a incheiat aici”. Ea l-a “albit”, astfel, pe premierul Ponta fara sa-si asume vreo responsabilitate, aruncand totul in spinarea celor de la CNE – si nici in a acelora intru totul, deoarece verdictul asupra plagiatului a fost dat in baza unei Comisii tehnice infiintate special pentru a emite decizia ca Victor Ponta NU A PLAGIAT. Ministrul PSD ignora insa cu rea-credinta verdictul de PLAGIAT COPY-PASTE, luat in unanimitate de cei 10 profesori universitari ai Comisiei de Etica a Universitatii Bucuresti – unde Ponta a facut doctoratul, precum si pe cel al CNATDCU, luat in unanimitate de cei 13 membri,printre care 7 academicieni, in frunte cu presedintele Academiei Romane, Ionel Haiduc.
“Cazul s-a incheiat aici. Mai departe, daca sunt sanctiuni – eu nu am vazut raportul Consiliului -, cineva poate sa dea in judecata”, a precizat Ecaterina Andronescu, pentru gandul.info. Legislatia este insa clara in astfel de cazuri: conform OG 28/2011, cei care pot depune contestatie sunt “persoanele gasite vinovate” sau “autorul sesizarii”, adica doar Victor Ponta, noteaza gandul.info.
“Raportul comisiei de analiza poate fi contestat la Consiliul National de Etica de catre persoana sau persoanele gasite vinovate ori de catre autorul sesizarii; contestatia va contine obligatoriu o copie simpla dupa sesizarea initiala si dupa raportul comisiei de analiza”, se arata in Ordonanta 28/2011 care modifica si compleaza Legea 206/2004 privind buna conduita in cercetarea stiintifica.
Consiliul incropit special pentru Ponta, l-a albit
Consiliul National de Etica este o structura aflata in subordinea Ministerului Educatiei, iar componenta ei a fost schimbata, fara nicio justificare, de fostul ministru interimar al Educatiei, Liviu Marian Pop chiar inainte de a se pronunta in cazul Ioan Mang. Este evident ca noii membri ai CNE au fost numiti special pentru a da decizia (in 19 iulie) ca Victor Ponta NU A PLAGIAT.
Astfel, CNE a decis ca “Titlul de doctor in Stiinte Juridice, domeniul Drept, al lui Victor Ponta, a fost obtinut in concordanta cu legislatia in vigoare in 2003”, iar “calificarea de plagiat in cadrul tezei sale de doctorat nu se poate sustine”.
“Teza de doctorat a fost sustinută în Catedra de Drept Public din cadrul Facultatii de Drept a Universitatii Bucuresti in data de 1.04.2003, in prezenta unor profesori remarcabili: prof. dr. Ioan Muraru, prof. dr. Nicolae Popa, prof. dr. Emil Molcut, prof. dr. Antonie Iorgovan, prof. dr. Dan Drosu Saguna si alti specialisti de renume care au apreciat valoarea lucrarii“, se mai mentioneaza în raportul expertilor, care a stat la baza hotararii luate de CNE.
Amintim ca indrumatorul lui Ponta pentru teza de doctorat a fost Adrian Nastase.
Verdictele date in unanimitate de Universitatea Bucuresti si CNATDCU, aruncate la cos
O zi mai tarziu, in 20 iulie, Universitatea din Bucuresti a anuntat ca Victor Ponta A PLAGIAT MASIV si ca “elemente de plagiat pot fi identificate in 115 pagini din cele 297 de pagini” ale tezei de doctorat. “Cel putin o treime din teza este plagiata. S-a copiat in succesiune. 15 pagini – este cel mai mare bloc copiat. A fost copiat enorm in anumite situatii”, a conchis Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti.
Amintim ca un al treilea for (de fapt, primul), respectiv Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), a decis, in sedinta din 29 iunie, ca premierul A PLAGIAT in lucrarea sa de doctorat, si a propus Ministerului Educatiei retragerea titlului de doctor.
Insa nici ministrul interimar Liviu Marian Pop, nici actualul ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu, nu au luat in considerare propunerea acestul Consiliu, care a luat decizia tot cu unanimitate de voturi.
Magda SEVERIN