Echipa CSIRobotics, formată din 4 elevi de gimnaziu de la Școala nr. 174 „Constantin Brâncuși” din București au primit titlul de campioni la cea de-a șaptea ediție a Concursului de proiectare auto Honeywell Automotive Design Challenge, bazată pe programa de matematică și științe, în cadrul concursului anual Honeywell pentru mașini de jucărie.
Elevii români au concurat cu succes împotriva unor echipe mari din SUA, Elveția, Mexic, China și Franța.
La competiția anuală susținută de Honeywell au participat peste 350 de elevi, din orașele în care Honeywell este prezent. Angajații Honeywell și profesori locali au fost voluntari în proiect, îndrumându-i pe elevi timp de două luni.
Programa de concurs a cuprins noțiuni de matematică, științe, tehnologie, științe sociale și lingvistice, iar elevii au fost instruiți atât pentru a proiecta mașini de jucărie electrice acționate prin roți dințate, care trebuie să satisfacă anumite criterii specifice, cât și pentru a cerceta, concepe și realiza activitățile de marketing din jurul acestora.
Ajutați de angajații Honeywell și de profesori pentru a pune în practică teoria
Echipa câștigătoare de la Școala nr. 174 „Constantin Brâncuși” care a conceput proiectul CSIRobotics a fost compusă din elevii: Alexandru Tudor Sima, manager de proiect, Rareș Ștefan Roșu, proiectare și manager tehnic, Mara Corina Gabriela Iordache, manager de design și Mihai Silviu Chelariu, manager de marketing.
Echipa CSIRobotics a câștigat mai întâi faza pe școală a competiției, iar ulterior au intrat în competiția internațională, alături de echipele câștigătoare din Statele Unite, Elveția, Mexic, China și Franța.
„Programul SADC de la Honeywell a fost abordat într-un mod practic, atragător și creativ pentru a atrage elevii către matematică, știință și tehnologie, fiind în același timp și foarte distractiv. Voluntarii de la Honeywell i-au ajutat pe elevi să pună în practică teoria din aceste domenii, susținând prezentări în fața experților”, au declarat profesoarele de la Școala nr. 174 „Constantin Brâncuși”, partenere ale programului, Rodica Onofrei și Aurelia Gheorghe.
„Facem primii pași în crearea unei noi generații de ingineri talentați”
Echipa câștigătoare a fost aleasă de angajații Honeywell din întreaga lume în funcție de mai multe criterii – prezentarea scrisă, clipul video și performațele efective ale mașinii de jucarie. Elevii câștigători vor fi recunoscuți de Honeywell prin rețeaua sa de operațiuni globale și vor avea posibilitatea să participe la o activitate dintr-un domeniu atrăgător asociat cu matematica, științe sau tehnologia auto.
„Acest eveniment este extrem de important pentru angajații noștri la nivel global. Anul acesta, am înregistrat un număr record de voturi, ceea ce arată un interes tot mai crescut pentru acest program”, a afirmat Craig Balis, tehnologul-șef de la Honeywell Transportation Systems.
„Doresc să le mulțumesc doamnelor profesoare Rodica Onofrei și Aurelia Gheorghe, precum și tuturor profesorilor și conducerii școlilor din întreaga lume care ne-au ajutat să facem din acest eveniment un succes pentru copii. Sperăm din toată inima că elevii participanți s-au bucurat pe deplin de această experiență și își vor urma în continuare pasiunea pentru matematică și științe. Prin acest program dezvoltat de Honeywell, ne place să credem că facem primii pași în crearea unei noi generații de ingineri talentați, care își vor găsi locul în marile companii”, a adăugat el.
(de la stânga) Aurelia Gheorghe, profesor; Ștefan Rareș Roșu; Silviu Mihai Chelariu; Tudor Alexandru Sima; Gabriela Mara Corina Iordache și Rodica Onofrei, profesor
Timp de 7 ani, Honeywell a sponsorizat concursul ce presupune realizarea unei mașinuțe de jucărie motorizată încurajând, astfel, introducerea unei modalități de a preda matematica și științele într-un mod mai atractiv pentru elevi la nivel global.
Concursul Student Automotive Design Challenge (SADC) este un program sponsorizat de Honeywell, în colaborare cu SAE International, în cadrul căruia grupe mici de elevi cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani aplică o programă multidisciplinară pentru a-și crea proiectul final.
Pe parcursul a șase până la opt săptămâni, elevii interacționează cu voluntari de la Honeywell, care îi îndrumă de-a lungul întregului proces și îi familiarizează cu industria auto.
Mai multe informații, la https://www.facebook.com/HoneywellSAEStudentChallenge .
Produsele și serviciile Honeywell Aerospace se găsesc pe aproape orice aeronavă comercială, militară și spațială, iar turbocompresoarele sale sunt utilizate de aproape toți producătorii de automobile și autocamioane din întreaga lume.
Unitățile Aerospace dezvoltă soluții inovatoare pentru realizarea unui consum mai eficient de combustibil pentru automobile și aeronave, zboruri directe, care să respecte cât mai exact programările, o mai mare siguranță a zborurilor și a traficului, precum și motoare de aeronave, sisteme electronice pentru carlingă și cabină, servicii de conectivitate wireless, logistică și multe altele.
Compania oferă experiențe ale transportului mai sigure, mai rapide, mai eficiente și mai confortabile în întreaga lume.
Honeywell (www.honeywell.com) este o companie din top 100 Fortune, lider în sfera tehnologiei și a producției, oferind clienților din lumea întreagă produse și servicii din domeniul aerospațial, al tehnologiilor de control pentru clădiri, case și industrie, turbocompresoare și materiale performante.
SAE International este o asociație globală care cuprinde peste 134.000 de ingineri și experți tehnici din discipline conexe care lucrează în domeniul aerospațial, automobilistic și cel al autovehiculelor comerciale. Principalele competențe ale SAE International sunt axate pe învățarea continuă și pe dezvoltarea de standarde bazate pe consimțământ voluntar.
SAE Foundation se ocupă de acțiunile caritabile ale SAE International, susținând mai multe programe, printre care A World in Motion® și seria Collegiate Design. (M.S.)