Excedent bugetar de 4,89 mld lei în T1

În primele 3 luni, bugetul general consolidat a avut un excedent de 4,89 miliarde lei (0,7% din PIB), faţă de un surplus de 2,3 miliarde de lei (0,33% din PIB) în primele două luni, comparativ cu perioadele corespunzătoare din 2014, când bugetul de Stat înregistra un deficit de 900 milioane de lei, reprezentând 0,14% din PIB, arată datele publicate de Ministerul Finanţelor Publice.

Potrivit MFP, veniturile colectate, de 54,96 miliarde lei, reprezentând 7,8% din PIB, au fost cu 12,6% mai mari în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Creşteri semnificative s-au înregistrat la încasările din TVA (+20,8%), accize (+11,4%), impozitul pe venit (+14,6%), venituri nefiscale (+21,2%).

Încasările din contribuţii de asigurări sociale au crescut doar cu 0,5% faţă de anul anterior, reflectându-se măsura de reducere cu 5% a contribuţiilor angajatorilor.

La nivelul administraţiilor locale, creşteri de 6,6% s-au înregistrat la impozite şi taxe pe proprietate, în timp ce veniturile nefiscale s-au redus cu 0,4%.

Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 50,1 miliarde lei, s-au redus în termeni nominali cu 0,6% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, respectiv 0,3% puncte procentuale ca pondere în PIB.

În structură, pe principalele titluri de cheltuieli s-au înregistrat reduceri semnificative la subvenţii (-3,4%), bunuri şi servicii (-3,1%), cea mai mare diferenţă înregistrându-se la dobânzi (-34,1%) ca urmare a sezonalităţii plăţilor şi a scăderii randamentelor la titlurile de stat la nivel maxim istoric.

Investiții mai mari cu 2,5% față de T1 din 2014

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital şi pe cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 3,42 miliarde lei, respectiv 0,5% din PIB, în creştere uşoară (+2,5%) faţă de nivelul investiţiilor aferent aceleaşi perioade a anului precedent.

Pentru anul 2015, autorităţile române şi instituţiile financiare internaţionale au convenit un deficit bugetar de 1,83% din PIB. Anul trecut, bugetul general consolidat a consemnat un deficit de 1,85% din PIB.

Acciza la carburanți rămâne colosală

După ce veniturile bugetare au crescut peste aşteptări, Guvernul a decis prin Ordonanță de urgență reducerea TVA la alimente începând de la 1 iunie, de la 24% la 9%.

Însă alte relaxări fiscale cuprinse în proiectul noului Cod Fiscal au fost amputate de Senat: scăderea cu 20% a accizelor la carburanți NU va mai fi aplicată la 1 ianuarie 2016, și nici eliminarea impozitului pe dividende, acesta urmând a fi redus de la 16% la 5%.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLȘU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.