Acţionarul majoritar al societăţii Napolact Cluj-Napoca, compania olandeză FrieslandCampina, anunţă, într-un comunicat transmis marţi, închiderea fabricii din comuna Ţaga, judeţul Cluj, unde se produce brânza de Năsal. Motivul este “interesul scăzut pe care consumatorii români îl au pentru specialităţile de brânzeturi româneşti”, fapt care a dus la scăderea vânzărilor. Brânza de Năsal se producea într-o grotă unde se află o bacterie unică, iar aceasta îi dădea gustul specific.
“Unitatea de producţie de specialităţi de brânză, deţinută de compania FrieslandCampina în comuna Ţaga, este funcţională până la 1 iunie, dată de la care va intra în conservare. Decizia a fost luată ca urmare a interesului scăzut pe care consumatorii români îl au pentru specialităţile de brânzeturi româneşti. Acest fapt a dus la scăderea continuă a vânzărilor şi, implicit, a producţiei, deşi compania a făcut investiţii foarte mari în campanii de promovare a gamei de brânzeturi de la Ţaga. Compania va continua să comercializeze produsele existente în stoc, iar atunci când contextul pieţei va fi favorabil, iar preferinţele de consum ale românilor în ceea ce priveşte brânza se vor schimba, nu exclude posibilitatea repornirii producţiei în această unitate”, se arată în comunicat.
Reprezentanţii companiei FrieslandCampina adaugă că cei 12 angajaţi ai unităţii din Ţaga “vor beneficia de pachete compensatorii conform contractului colectiv de muncă”. (M.S.)