Curtea de Apel Bucureşti a hotărât miercuri, prin sentinţă definitivă, că decizia CNSAS prin care Dan Voiculescu a fost dovedit că a făcut poliţie politică este corectă. Fostul senator a atacat în instanţă verdictul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), emis în 7 august 2006, iar după aproape 7 ani judecătorii au decis definitiv că Dan Voiculescu a colaborat cu Securitatea sub numele de cod “Felix”.
Potrivit deciziei CNSAS, omul de afaceri a fost recrutat ca informator în februarie 1970, cu numele conspirativ “Mircea”, când a “relatat verbal despre contactele şi schimburile de pachete între sportivi români şi cei străini (cu prilejul campionatelor de box din 1969), despre schimbările de valută etc.” şi apoi în Republica Socialistă Cehoslovacă, unde a însoţit ca translator echipele româneşti de hochei pe gheaţă.
Acelaşi document arată că Dan Voiculescu a supravegheat şi a dat informaţii despre mai mulţi cetăţeni străini, sportivi, rude sau parteneri de afaceri, iar în anul 1973 a fost recrutat în reţeaua Directiva a III-a, sub numele “Felix”.
Însă şi verişoara primară (taţii lor sunt fraţi) a lui Dan Voiculescu, Paraschiva Silaghi, îl acuză pe acesta că şi-a turnat propria familie şi îi cere daune morale de 21 milioane de euro pentru că i-a afectat imaginea. Voiculescu neagă şi a deschis şi el un proces civil contra verişoarei, pentru calomnie.
Verişoara şi soţul acesteia au povestit la posturile de televiziune RTV şi B1TV cum au fost trădaţi de senator. “Domnul Dan Voiculescu şi-a cerut cariera de turnător, cu familia. Când am făcut odată curat, am găsit 100 de coroane suedeze. A doua zi a venit Securitatea şi mi-a arestat părinţii pentru că deţineau valută. Părinţii au ramas în puşcărie o perioadă, mama a ieşit pentru că a făcut primul infarct, iar tata a mai rămas. Foarte înfuriaţi de ceea ce li s-a intamplat, au cerut încontinuu să plece. Au cerut plecarea definitivă din ţară”, a declarat Paraschiva Silaghi, stabilită în Germania.
Magda SEVERIN