Festivalul Italian 2016

În perioada 12 mai – 24 iunie, ICE – Agenția Italiană pentru Comerț Exterior – București, sub patronajul Ambasadei Italiei la București, în colaborare cu Institutul Italian de Cultură “Vitto Graso”, aduce Italia mai aproape de publicul din România în cadrul celei de-a șaptea ediții a Festivalului Italian care cuprinde o serie de manifestari ce au în centru data de 2 iunie, când în întreaga lume se sărbătorește Ziua Națională a Republicii Italiene.

Festivalul Italian, este prilejuit de aniversarea a 153 de ani de la unitatea Republicii Italiene care s-a produs pe 2 iunie 1946, când ţara a ieşit dintr-o îndelungată dictatură fascistă şi cinci ani de război.

Acel moment nu a deschis doar o deosebit de fericită perioadă pentru istoria Italiei, ci a fost un act important pentru ţară, căci odată cu Republica Italiană, s-au fundamentat valorile care au caracterizat istoria Italiei in aceşti ultimi 69 de ani.
Între România şi Italia sunt vechi legături de prietenie ale căror rădăcini îşi trag seva din secole de istorie comună.

Festivalul Italian cuprinde o serie de evenimente dedicate promovării produselor Made in Italy: promoții la produse alimentare, modă, mobilă, promoții în restaurantele italiene partenere, evenimente culturale și multe, multe, altele.

Consultând site-ul festivalului la adresa https://www.festivalitalian.ro/, puteți alege, din bogata ofertă la care doriți să participați.

festivalul italian 3

În seria evenimentelor culturale se înscrie expoziția fotografică “Ciao Bucarest. Influențe urbane italiene în București”, organizată de Ambasada Italiei în perioda 1 iunie – 15 august la Muzeul Național de Artă al României, care va fi inaugurată de E.S. Diego Brasioli, ambasadorul acestei ţări la București, pe data de 1 iunie la orele 18, în Sălile Kretzulescu.

festivalul italian (1)

Proiectul este conceput și realizat de Ambasada Italiei în România pentru a consolida excelentele relații dintre cele doua țări. Prin intermediul acestuia se permite explorarea inteligenței, ingeniozității și creativității italiene reflectate în arhitectura și peisajul din Bucuresti, de la sfarsitul secolului al XVII – lea până astăzi și dorește să scoată în evidență moștenirea italiană din patrimoniul arhitectonic al orașului București (clădiri, parcuri, monumente, construcții contemporane și chiar toponomia străzilor). Totul este configurat într-o galerie originală de imagini montate într-o manieră inovatoare care să dezvăluie vizitatorilor cladiri publice și private, monumente, parcuri, străzi, piețe, construcții contemporane de la Palatul Mogoșoaia până la noul terminal al Aeroportului Henri Coandă, alături de multe alte repere italiene care aparțin istoriei urbane a Capitalei Romaniei.

festivalul italian 2

Expoziția cu intrare gratuită va permite publicului să exploreze în mod interactiv și o machetă tridimensională a orașului. La finalul vizitei vizitatorii vor conștientiza contribuția italiană la peisajul arhitectonic din București.

Proiectul poate fi accesat și pe internet la adesa https://www.ciaobucarest.ro/ iar o selecție a fotografiilor va fi inclusa într-un album.

festivalul italian 5

Informații detaliate despre expoziție le-au fost prezentate jurnaliștilor invitați de E.S. Diego Brasioli, ambasadorul Italiei la Bucurețti, în cadrul unei conferințe de presă desfașurată la sediul ambasadei, la care au participat directorul Institutului de Italian de Cultură, președinta Asociației Italienilor din România ROASIT, conducerea Muzeului Național de Artă al României și cei doi autori ai site-ului expoziției.

festivalul italian 1

În ceea ce priveşte muzica, tot pe 1 iunie, la orele 19, în sala mare a Ateneului Român, publicul meloman va putea participala un Concert pentru acordeon clasic şi orchestră susţinut de Pietro Roffi şi Orchestra Română de Tineret sub bagheta maestrului Gabriel Bebeșelea. În program vor fi lucrări de: Gorka Hermosa, Luigi Boccherini, Bela Bartok, Sabin Pautza, Giacomo Puccini, Astor Piazzolla, Antonio Vivaldi. (M.B.)

festivalul italian

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.