Peste 100 de polițiști ai Direcţiei Rutiere şi ai structurilor de investigare a fraudelor din Poliţia Capitalei verifică, vineri dimineaţă, în filtre rutiere și la sediul a 3 centre comerciale, TIR-urile care transportă produse achiziționate intracomunitar, pentru a depista actele de evaziune fiscală. Controalele au debutat joi la ora 16.00 și sunt o continuare a acţiunilor din 28 iunie şi 12 iulie, în urma cărora au fost întocmite 22 de dosare penale și au fost confiscate aproape 400 de tone de mărfuri, în special legume, fructe și produse congelate.
UPDATE 27 iulie: Poliţiştii au confiscat 5 TIR-uri cu mărfuri de 1 milion de lei.
Până la ora 7.00 au fost verificate 104 TIR-uri, în special cele care transportă legume, fructe și produse congelate, fiind confiscate 100 de tone de carne de pui, în valoare de 190.000 de euro, informează IGPR.
De asemenea, poliţiştii au depistat că firma care introducea în țară marfa folosea documente de vânzare falsificate, pentru a eluda plata taxelor aferente.
Filtrele sunt instituite în alte zone de acces în Bucureşti decât cele din acţiunile precedente:
- A1 – km. 36
- şoseaua Bucureşti – Giurgiu şi Afumaţi
- şoseaua Bucureşti – Urziceni
- DN5, comuna Jilava
- șoseaua Berceni.
Poliţiştii controlează la TIR-urile cu produse achiziţionate intracomunitar dacă documentele de transport sunt conforme cu realitatea (preţul, tipul şi cantitatea mărfii transportate, precum şi respectarea legislaţiei în domeniul transportului de marfuri.
În paralel, echipe de poliţiştii verifică la 3 centre comerciale din Bucureşti TIR-urile din care se descarcă mărfurile. Se urmăreşte existenţa unei legături comerciale directe între firmele înscrise pe documente şi beneficiarii finali, pentru a depista eventuale modalităţi de sustragere de la plata TVA intracomunitar.
Pentru a verifica totul în timp real, 6 echipe mobile de poliţişti preiau informaţiile transmise de colegii aflaţi în filtre şi în centrele comerciale, cu privire la datele de identificare ale societăţilor comerciale, şi se deplasează urgent la sediile sociale ale acestora. Aici, oamenii legii controlează legalitatea funcţionării lor, obiectul de activitate, fluxul transporturilor de marfă şi al plăţilor efectuate către furnizorii externi.
Controalele sunt în derulare.
Magda SEVERIN
Imagine: Valentin DESPA