Consiliul Director al Fondului Monetar International (FMI) a aprobat, luni a treia evaluare a acordului de tip preventiv si va pune la dispozitia Romaniei a patra transa de imprumut, in valoare de circa 480 de milioane de euro. Pana in prezent, fondurile puse la dispozitia autoritatilor romane, in caz de urgenta, insumeaza 1,5 miliarde de euro.
In ultima scrisoare de intentie catre FMI, Guvernul s-a angajat, printer altele, sa continue concedierile la companiile feroviare, sa impuna patru zile de concediu fara plata angajatilor societatii Interventii Feroviare, sa inchida liniile de cale ferata ce nu pot fi vandute la licitatii si sa incheie contracte in parteneriat public-privat pentru spatiile comerciale ale CFR.
Totodata, Executivul va infiinta o societate imobiliara ce va prelua in portofoliu bunurile imobiliare ale companiilor de stat din transporturi.
O misiune comuna a Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale s-a aflat la Bucuresti in perioada 25 octombrie-7 noiembrie, pentru a treia evaluare a acordului de tip preventiv. La finalul misiunii, seful misiunii FMI pentru Romania, Jeffrey Franks, a anuntat ca pentru anul viitor se estimeaza o crestere economica de 1,8-2,3% si un deficit bugetar in limita a 1,9% din PIB.
In luna martie, autoritatile de la Bucuresti au decis sa prelungeasca intelegerea cu FMI, printr-un acord de tip preventiv in valoare de 3,09 miliarde DST (circa 3,5 miliarde de euro), respectiv 300% din cota pe care o are Romania la FMI. Atunci, FMI a pus la dispozitia Romaniei o prima transa in valoare de 60 de milioane de drepturi speciale de tragere (67 milioane euro). Noul acord cu FMI este insotit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde euro de la Uniunea Europeana si de un imprumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondiala.
Magda SEVERIN
Imagine: Jean-Mihai PALSU