Camera de Comerţ şi Industrie a României – Camera Naţională, în parteneriat cu Confederaţia Spaniolă a Organizaţiilor de Afaceri, sub Înaltul Patronaj al Ambasadei Spaniei la Bucureşti, a organizat Forumul de Afaceri România-Spania, prilejuit de vizita oficială întreprinsă în România de ministrul Afacerilor Externe şi al Cooperării al Spaniei, Dl. Jose Manuel Garcia-Margallo, însoţit de preşedintele Confederaţiei Spaniole a Organizaţiilor de Afaceri – CEOE Internacional, Dl. Jesus Banegas.
În deschiderea evenimentului, ce a avut loc la Institutul Cervantes, preşedintele Camerei de Comerţ Naţionale a României, Mihail M. Vlasov, a notat, alături de ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine, Dan Şova, oportunităţile deschise de întâlnirea de afaceri România-Spania, prilej de a celebra bunele relaţiile de cooperare dintre state, în plan politic, economic şi comercial, informează, vineri, Camera de Comerţ Naţională a României.
Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine a subliniat dorinţa Guvernului României de a dezvolta proiecte care să contribuie în mod real la dezvoltarea infrastructurii pe plan local şi naţional, apreciind în mod deosebit experienţa şi bunele practici ale poporului spaniol prieten.
Preşedintele Camerei de Comerţ Naţionale a României a mulţumit Ambasadei Spaniei la Bucureşti pentru cooperarea deosebită în organizarea evenimentului, reiterând experienţa Camerei de Comerţ Naţionale pe această linie şi importanţa relaţiilor dezvoltate cu Autorităţile pe plan naţional şi internaţional.
„Impulsionarea schimburilor comerciale, atragerea investiţiilor şi consolidarea parteneriatelor trans-naţionale sunt priorităţi ale mandatului meu şi este de datoria noastră să promovăm măsuri menite să sprijine omul de afaceri, stimulând astfel consumul şi creşterea economică. Legăturile dintre România şi Spania sunt tradiţionale – popoarele noastre au profunde afinităţi istorice şi de latinitate, aceleaşi valori: libera iniţiativă şi competiţia, marcate de o strânsă cooperare la nivel european, în domenii de interes comun precum viitorul Europei, energia, mediul, sau vecinătatea estică. Un aspect important al relaţiilor noastre bilaterale vizează prezenţa consistentă în Spania a comunităţii româneşti, iar în acest context Camera de Comerţ Naţională a României va deschide o Reprezentanţă la Madrid, în Spania, cu scopul de a-i sprijini pe românii, care doresc să-şi deschidă afaceri, prin servicii precum studii de piaţă, asistenţă şi suport pentru deschiderea unei societăţi comerciale”, a declarat Nihail Vlasov.
La rândul său, preşedintele Confederaţiei Spaniole a Organizaţiilor de Afaceri – CEOE Internacional, Jesus Banegas, a subliniat bunele relaţii, de tradiţie, dintre România şi Spania şi avantajele ţării noastre, poziţia strategică în sud-estul Europei şi numărul mare de români prezenţi în Spania, în cele mai importante regiuni. Jesus Banegas a propus Conducerii Camerei de Comerţ Naţionale semnarea unui protocol de cooperare între CEOE Internacional şi Camera de Comerţ Naţională a României, cu scopul de a sprijini şi impulsiona relaţiile comerciale, pe agenda celor două organizaţii fiind deja stabilite o suită de acţiuni bilaterale în acest sens.
În partea a doua, evenimentul a reunit la Palatul Camerei de Comerţ o delegaţie de peste 100 de oameni de afaceri spanioli, din domeniile construcţii, inginerie, transport, energie, mediu, industria auto, în prezenţa unor importanţi oficiali români, bancheri, directori de fonduri de investiţii, reprezentanţi ai unor importante firme româneşti şi multinaţionale.
Sesiunea plenară, dedicată accesării fondurilor structurale în perioada 2014-2020, a fost moderată de Robert Luke, Managing Partner la GED Capital, care a evidenţiat potenţialul uriaş al României, ţară unde acest fond a investit peste 200 milioane de Euro în 27 proiecte de succes, pe parcursul a 17 ani.
Ovidiu Silaghi, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene a Camerei Deputaţilor, Preşedintele CCI Satu-Mare, a transmis în deschiderea acestei sesiuni mesajul de bun-venit al preşedintelui Camerei Naţionale, Mihail M. Vlasov. Legăturile tradiţionale dintre cele două ţări – afinităţile de latinitate şi prezenţa unei puternice comunităţi româneşti în Spania – ca şi perspectivele de creştere ale PIB-ului României, de 2% în 2014, reprezintă bazele unei colaborări consolidate în timp, care fac din “Spania un partener extrem de important pentru România”.
Guvernul României a luat măsurile prioritare pentru accelerarea absorbţiei fondurilor europene, în sensul simplificării legislaţiei, mai ales a legii achiziţiilor publice şi a pregătit propunerile pentru următoarea perioadă de finanţare 2014-2020, în vederea îndeplinirii obiectivelor şi condiţionalităţilor asumate în faţa partenerilor din Uniunea Europeană, a anunţat Alin Sorin Mitrică, secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene.
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare este dispusă să cofinanţeze proiectele eligibile şi să contribuie astfel la creşterea gradului de absorbţie a fondurilor alocate României de la Bruxelles, a declarat directorul pentru România al BERD, James Hyslop. BERD, care a investit 1,5 miliarde euro în dezvoltarea economico-socială a României, situându-se astfel în topul investitorilor străini, „este dornică să sprijine în continuare investiţiile străine şi autohtone”, cu precădere în domeniul energiei, creşterii eficienţei energetice, restructurării companiilor de stat, a modernizării infrastructurii de transport şi a celei de canalizare. Invitând companiile spaniole să investească în România, directorul pentru România al BERD le-a recomandat să-şi folosească experienţa de accesare cu succes a fondurilor europene acumulată de Spania.
Au vorbit în continuare reprezentanţii sponsorilor: Cagri Memisoglu, prim-vicepreşedintele Garanti Bank România, bancă cu o puternică reţea regională, şi Daniel Tienda şi Andrei Albulescu, parteneri în societatea de avocatură Martinez Echevarria Stratulat Oncescu, care au subliniat faptul că schimbările care au loc în cadrul legislativ din România sunt în direcţia corectă.
„Sperăm că situaţia se va schimba” şi sub raportul folosirii fondurilor europene, a subliniat în finalul sesiunii plenare, Mauricio Mesa, director executiv pentru România şi Bulgaria al companiei Hercesa, care a acuzat corupţia şi birocraţia excesivă, lipsa transparenţei şi coerenţei în administraţie pentru poziţionarea României pe ultimul loc în UE privind absorbţia fondurilor europene.
Proiectele Ministerului Transporturilor, ale CFR SA şi Metrorex SA au beneficiat de o largă audienţă în cadrul sesiunii dedicate „oportunităţilor de investiţii în proiecte de infrastructură de transport”, pentru a căror realizare se vor folosi fonduri europene şi extrabugetare, o parte din acestea fiind propuse pentru parteneriat public-privat. Prioritare sunt modernizarea Coridorului de transport paneuropean nr IV (Vest-Est), care va permite o mai bună utilizare a transportului pe Dunăre şi a portului Constanţa, urmat de modernizarea Coridorului nr. IX (Nord-Sud).
România se află pe primul loc ca dezvoltare a reţelei de cale ferată în Europa de Sud-Est şi pe locul 7 în Uniunea Europeană, poziţie pe care intenţionează să o valorifice prin asigurarea condiţiilor necesare pentru creşterea vitezei de deplasare, până la 160 km/h pentru călători, în paralel cu îmbunătăţirea siguranţei circulaţiei şi a sistemelor de semnalizare. Se are în vedere modernizarea cu prioritate a 5 staţii de cale ferată, pentru care proiectele tehnice vor fi curând finalizate, şi a materialului rulant, a spus Jean Nicolaos, Director Strategie şi Relaţii Internaţionale din cadrul CFR SA. Reprezentantul companiei a anunţat apropiata inaugurare a podului de peste Dunăre, Calafat-Vidin, care, alături de viitoarea deschidere a tunelului din Canalul Bosfor, va conduce la majorarea substanţială a traficului Est-Vest.
Gabriel Mocanu, director Investiţii şi Achiziţii Publice din cadrul Metrorex SA, s-a referit pe larg la priorităţile de dezvoltare a reţelei de metrou a Bucureştiului, care, până în anul 2030 va acoperi toată suprafaţa metropolitană.
În cadrul sesiunii dedicate “oportunităţilor de investiţii în energie”, moderată de Mihnea Constantinescu, ambasador cu însărcinări speciale pentru securitate energetică, Nicolae Havrileţ, preşedintele ANRE, a prezentat cadrul legislativ din energie şi perspectivele de dezvoltare a acestui sector în România, în spiritul îndeplinirii obiectivelor stabilite de Strategia Europa 2020.
Punctul central al dezbaterii, unde au adus importante observaţii Ionel David, preşedintele Asociaţiei Române de Energie Eoliană şi Ciprian Glodeanu, preşedintele Asociaţiei Române de Energie Fotovoltaică, l-a constituit modificările propuse prin ordonanţă de urgenţă pentru Legea 220/2008, referitoare la schemele de sprijin pentru energii regenerabile. În vederea asigurării continuităţii, predictibilităţii şi transparenţei legislaţiei şi pentru eliminarea incertitudinii investitorilor, reprezentanţii acestora au recomandat o analiză atentă a impactului acestor modificări.
Sesiunea dedicată oportunităţilor de investiţii în proiecte de mediu s-a bucurat de prezenţa secretarului de Stat Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Elena Dumitru, a vicepreşedintelui Comitetului Tehnic-Ştiinţific al ARA, Vladimir Rojanschi, precum şi a investitorilor spanioli în domeniu.
„A fost un forum de afaceri foarte bine organizat şi bine-venit şi sper să se repete”, a declarat Adrian Goicea, directorul pentru România al companiei Ibedrola Renewables, în finalul evenimentului.
Sponsorii evenimentului au fost: Garanti Bank, Ţiriac Imobiliare – Clubul rezidenţial Stejarii, Societatea de avocatură Martinez Echevarria Stratulat Oncescu şi Monolit Development.
Evenimentul a fost susţinut de următorii parteneri media: Agerpres, Bursa, Bursa Construcţiilor, Calea Europeană, CalendarEvenimente.ro, Curierul Naţional, efin.ro, Finanţiştii, Focus Energetic, green-report.ro, Intact Media Grup, Romania-Insider.com, Ziua Cargo. (M.B.)