Conducatorii auto care intra cu masina pe un drum inchis de CNADNR va fi amendat si i se va ridica pentru 60 de zile permisul de conducere. In plus, pe soselele cu zapada pe carosabil trebuie redusa viteza pana la maxim 30 km/h in localitate si la 50 km/h in afara.
Daca saptamana trecuta toti cei inzapeziti cu masinile pe drumurile inchise le-au au starnit compasiunea nu numai romanilor aflati cu ochii la televizor, ci si echipelor de salvare si politistilor, acum nu mai exista scuza pentru soferii care incalca restrictiile de trafic. Astfel, reprezentantii Politiei Rutiere anunta ca nerespectarea interdictiei temporare de circulatie instituite pe un anumit segment de drum public constituie contraventie si se sanctioneaza cu retinerea permisului de conducere pentru o perioada de 60 de zile si cu amenda de la 6 la 8 puncte, respectiv de la 420 la 560 de lei.
Totodata, potrivit art. 123 litera e) din Regulamentul de aplicare a OUG nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, “conducatorul de vehicul este obligat sa circule cu o viteza care sa nu depaseasca 30 km/h, in localitati, sau 50 km/h in afara localitatilor cand partea carosabila este acoperita cu polei, gheata, zapada batatorita, mazga sau piatra cubica umeda”.
In primul rand insa,soferii sunt sfatuiti de politisti sa nu porneasca la drum daca nu este absolut necesar. In cazul in care calatoria nu poate fi amanata, ei trebuie sa-si echipeze masinile cu anvelope de iarna si sa aiba lanturi antiderapante, lopata, saculet cu nisip, o rezerva de combustibil, precum si sistem de climatizare-dezaburire functional.
In cazul in care traficul rutier se intrerupe din cauza zapezii, soferii sunt sfatuiti sa opreasca autovehiculele in afara partii carosabile, pentru a permite utilajelor de deszapezire sa intervina.
Transportatorii de tonaj greu au dovedit saptamana trecuta o disciplina exemplara, chiar daca in unele cazuri au stat 3 zile pe loc, pana cand CNADNR le-a permis sa se deplaseze cu masina. Cei indisciplinati au fost cei cu autoturisme proprietate personala.
Restrictii
In prezent, circulatia este restrictionata astfel:
- pe DN 2 Bucuresti – Buzau pentru vehiculele cu masa totala maxima admisa mai mare de 7,5 tone
- pe DN 2B Buzau – Braila pentru cele cu masa totala maxima admisa mai mare de 3,5 tone
- pe DN 22F Izvoarele – Nalbant circulatia este ingreunata.
Totodata, Traficul este inchis pe 3 drumuri nationale:
- DN 23B Maicanesti – Codresti
- DN 22 Ramnicu Sarat – Baile
- DN 2C Costesti – Padina
De asemenea, pe Autostrada A1 Bucuresti – Pitesti s-a format gheata intre kilometrii 49 si 86, iar stratul de zapada creste vazand cu ochii.
CNADNR actioneaza cu 2.127 utilaje de deszapezire si dispune de 62.000 de tone de sare si 13.000 tone de nisip, potrivit ministrului Transporturilor, Anca Boagiu.
Magda SEVERIN
In cazul unor viscole ca cele recente anvelopele de iarna sint o binevenita frectie la un picior de lemn!. La 10-15 centimetrii de zapada autoturismele pot fi echipate si cu mama anvelopelor de iarna pentru ca daca nu ramin “ingropate “se vor suspenda si cam tot acolo ajungem adica la o masina imobilizata. In cazul camioanelor am putea zic eu sa ne descurcam cu o zapada de vreo 30 de centimetrii dupa care punem lanturi, dupa care ,daca viscoleste in continuare, amin si Doamne ajuta! Cea mai buna solutie este sa stai acasa pina trece nenorocirea si inca o zi ,doua dupa aia pentru a lasa autoritatile abilitate sa-si faca treaba si sa curete drumurile ca lumea. Astfel ,exceptind inerentele pierderi comeciale ,toata lumea ar fi multumita! Bineinteles ca intotdeauna nu profesionistii au fost cauza blocajelor ci baietii astia desptepti cu autoturismele. Aici ar fi prea multe de spus iar parerea mea este ca n-ar trebui sa li se ridice permisele ci sa fie pusi sa plateasca contravaloarea interventiei de salvare a lor. Mai mult ca sigur ca acest lucru i-ar invata minte pe multi!