TIR-urile impotmolite in zapada pe Autostrada Bucuresti-Pitesti au fost eliberate din nameti de 50 de militari “inarmati” cu lopeti si sprijiniti de utilaje grele (excavatoare), care au impins pur si simplu autotrenurile imobilizate in zapada. Obisnuiti cu drumul lung, soferii de TIR au avut provizii de hrana, apa si combustibil, asa ca nu si-au parasite vehiculele, iar cand au venit ajutoarele, si-au putut urni mastodontii si au iesit de pe autostrada expusa in continuare viscolului, in camp deschis. Pe A2 au intervenit 100 de jandarmi, care au facut mai multe transporturi cu cei aproximativ 100 de oameni ramasi cu masinile inzapezite, pe care i-au dus la adapost, apoi au trecut la lopata, sa le descopere masinile in nameti.
Nimeni nu a intrat pe A1, doar a iesit, cu exceptia utilajelor de deszapezire ale firmelor care au autostrada in intretinere, si a premierului Emil Boc, venit impreuna cu ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, si ministrul Apararii, Gabriel Oprea, sa inspecteze operatiunile de salvare.
Pe autostrada au ramas si multe autoturisme, insa nu se mai afla nimeni in ele, posesorii refugiindu-se la adapost in noaptea trecuta. In timp ce Gabriel Oprea a declarat ca intregul efectiv al Armatei este la dispozitia autoritatilor pentru operatiunile de deblocare a masinilor, Emil Boc a pus mana pe lopata si a inceput sa deszapezeasca, demonstrativ, un Audi.
Anca Boagiu a spus ca, incepand de miercuri seara, CNADNR a intervenit cu 1.081 utilaje pe drumurile nationale si autostrazi, dar este nevoie si de sprijinul Ministerului Apararii. In operatiunile de deszapezire sunt implicate si firmele cu care ministerul a incheiat contracte in acest sens. Ministrul Transporturilor a adaugat insa ca aceste contracte sunt realizate astfel incat sa asigure deszapezirea drumurilor nationale “in conditii normale de iarna”, Romania fiind in prezent intr-o situatie exceptionala.
“Problema majora cu care ne-am confruntat este legata de faptul ca pe carosabil avem foarte multe TIR-uri care au deraiat, motiv pentru care traficul s-a blocat si zeci de cetateni stau in autoturisme, microbuze, autobuze, asteptand deblocarea acestora”, a mai spus Boagiu.
Ministrul Gabriel Oprea a precizat ca a transmis un ordin catre toate unitatile militare din tara pentru a sprijini autoritatile locale in operatiunile de deszapezire. In operatiunile de salvare sunt angrenati 1.500 de militari.
Pe A2 au intervenit 100 de jandarmi
Pe Autostrada Bucuresti-Constanta (A2), operatiunile de salvare au fost efectuate de 100 de jandarmi, care au acordat ajutor – ceai cald, combustibil si asistenta medicala – celor 60 de persoane inzapezite cu masinile intre kilometrii 22-25. Oamenii erau speriati si multi au acceptat sa fie transportati in locuri sigure. Potrivit purtatorului de cuvant al ISU Bucurest, Daniel Vasile, au fost facute 2 transporturi – primul cu 33 de persoane si al doilea cu 29 de persoane – urmand sa se intoarca pentru un al treilea transport.
“Jandarmii sunt in serviciu de peste 72 de ore. Toti au adus in spate recipienti cu ceai cald, precum si carburant pentru cei ramasi inzapeziti. (…) Se gasesc cel putin 50 de masini cu oameni care au cerut sa ne intoarcem dupa ei, insa exista si multi care nu vor sa-si paraseasca autoturismele, punandu-si astfel viata in pericol”, a precizat Vasile.
Jandarmii au actionat cu o autospeciala, dotata inclusiv cu echipamente medicale de prim ajutor. Totodata, ei au deszapezit masinile la lopata, eliberand din nameti mai multe autoturisme. Operatiunile continua.
Magda SEVERIN