Executivul a aprobat, marti, indicatorii tehnico-economici pentru realizarea a 180 de gradinite cu program normal cu 3 si 4 sali de grupa, cuprinse in Proiectul “Reforma educatiei timpurii in Romania”. Licitatiile vor fi lansate in curand, iar ofertele vor fi postate pe SEAP, urmand ca din septembrie sa inceapa executia constructiilor. Reamintim ca anul trecut au fost licitate proiectarea si construirea a peste 600 de crese si gradinite in mediul rural, prin Programul National de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI), finantat de Ministerul Dezvoltarii si fonduri europene. Din toamna insa, asupra acestor investitii de 130 mil euro s-a asternut tacerea. Elena Udrea nu a mai adus vorba despre ele chiar dinainte de a nu mai fi ministru. Primarii de sector nu au stat insa cu mana intinsa la Guvern si au construit gradinite cu fonduri din bugetul local. Liviu Negoita, de la Sectorul 3, si Neculai Ontanu, de la Sectorul 2, sunt in top, cu 21, respectiv 18 gradinite noi.
“Romania are deficit in ceea ce priveste infrastructura invatamantului prescolar. Dupa Hotararea adoptata astazide Guvern,vaputea fi demarata construirea a 180 de gradinite in mediul urban si rural”, a afirmat ministrul Educatiei, Catalin Baba.
Finantarea se face din imprumutul acordat Guvernului Romaniei de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, potrivit HG 1454/2007.
Documentatia tehnico-economica adoptata de Guvern raspunde normelor educationale, mai exact, proiectul include sali de grupa, vestiar, izolator, grup sanitar interior, spatii auxiliare pentru personal si depozitare, energie electrica, instalatii de apa curenta, canalizare, incalzire centrala. De asemenea, proiectul cuprinde spatii de joaca, spatii verzi, cai de acces pietonale si auto, inclusiv dotari pentru persoane cu dizabilitati.
Proiectul “Reforma educatiei timpurii inRomania” are scopul de a imbunatati calitatea infrastructurii sistemului de educatie timpurie pentru copiii de la 3 la 6/7 ani, prin reabilitarea si dezvoltarea unitatilor de educatie.
MDRT a licitat anul trecut 603 crese si gradinite, de 130 mil euro
Reamintim ca Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului a licitat anul trecut nu mai putin de 603 gradinite si crese, pe care fostul ministru Elena Udrea anunta ca le va finanta din fonduri europene, prin Programul National de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI), subprogramul “Modernizarea localitatilor romanesti”.
Licitatiile au avut loc in toata tara, primele anunturi fiind transmise catre SEAP la inceputul lui iunie 2011 si incheindu-se in octombrie. Apoi, peste proiect s-a asternut tacerea. Lucrarile de construire ar fi trebuit sa inceapa anul acesta, iar valoarea investitiilor atingea 130 de milioane de euro (peste 512 milioane de lei).
Proiectul Elenei Udrea prevedea ca autoritatile locale sa puna la bataie terenul si sa se ocupe de racordarea cladirilor la utilitati, iar MDRT sa finanteze constructorii. Initial, Udrea anuntase, in decembrie 2010, ca va construi 400 de crese si gradinite, insa pana la urma numarul celor licitate a ajuns cu 200 mai mare.
Proiectul Udrea – Blejnar
Spre sfarsitul anului 2011, Elena Udrea si Sorin Blejnar au anuntat un proiect comun: construirea de gradinite, crese si locuinte sociale in cele 141 de sedii ale administratiilor fiscale desfiintate.
Comisiile de inventariere si expertizare aveau termen pana la 31 decembrie 2011 sa selecteze cladirile in functie de viitoarele destinatii “in functie de caracteristicile constructive si de necesitatile locale”. Ministerul Dezvoltarii urma sa finanteze reamenajarea acestor cladiri, insa proiectul a ramas doar pe hartie – daca nu chiar in faza de intentie.
Primarii nu stau cu mana intinsa la Guvern: Negoita a construit 21 de gradinite
Pe de alta parte, trebuie sa recunoastem ca unii dintre primari s-au descurcat singuri cu criza locurilor in gradinite, reusind sa construiasca astfel de institutii fara vreun ajutor de la Guvern, ci din bugetul local, adica din banii contribuabililor.
In topul edililor care s-au mobilizat fara sa intinda mana “la centru” se situeaza Liviu Negoita, care a construit 21 de gradinite in Sectorului 3 al Capitalei. Toate sunt dotate la standarde europene, pana si cu purificatoare de aer.
Il urmeaza Neculai Ontanu, cu 18 gradinite nou construite, la fel de moderne, sali de clasa, dormitoare si sala de mese separate, plus lifturi care duc mancarea copiilor separat de calea de evacuare a farfuriilor dupa servirea mesei.
Si ceilalti primari de sector au construit gradinite, mai putine, este adevarat, si mai mult sub forma de extinderi ale cladirilor existente deja, dar tot au avut grija sa aloce din bugetul local bani pentru solutionarea cererilor la gradinita. In Sectorul 1, spre exemplu, Andrei Chiliman a creat 1.600 de locuri noi in gradinite, iar anul acesta va mari capacitatea cu inca 800 de locuri, in doua extinderi de gradinite.
Cristian Popescu-Piedone a construit 6 gradinite noi si o cresa, cu fonduri din bugetul Primariei Sectorului 4, dar a identificat anul trecut si 10 locatii pentru construirea de crese si gradinite cu sprijinul MDRT.
In Sectorul 6, Cristian Poteras a mansardat 6 gradinite si a extins cu corpuri noi 4 gradinite.
In Sectorul 5, Marian Vanghelie urmeaza sa construiasca 5 gradinite cu sprijinul MDRT. Prin PNDI vor mai fi realizate doua gradinite/crese in Sectorul 3, 5 in Sectorul 2 si 3 in Sectorul 6.
Magda SEVERIN
ideea cu mansardarea gradinitelor pare foarte interesanta
felicitari tuturor primariilor de sector pentru aceste imbunatatiri aduse sistemului de invatamand prescolar!
Ca locuitoare a sectorului 6 pot sa confirm ca domnul primar a dezoltate cateva gradinite, una dintre ele este chiar langa mine si pe aceasta cale as vrea sa ii multumesc si nu neaparat pentru ca a facut asta(eu nu ma bucur de nimic in urma acestui lucru) ci pentru ca imi confera o mai mare incredere ca atunci cand o sa am un copil va avea un loc curat si frumos in care sa se dezolvte.
In sectorul 6 s-a facut treaba buna cu gradinitele. Mansardarea acestora este un lucru foarte bun, se economiseste spatiu, care este un element primordial intr-o metropola, decat sa ocupam in spatiu gol mai bine continuam pe ceva deja existent, o gandire foarte sanatoasa din punct de vedere urbanistic. Foarte buna ideea.
Foarte bine, ete nevoie de gradinite
Ma bucur ca primarul se gandeste si la nevoile copiilor mici
Foarte buna ideea! intradevar se economiseste spatiu si se schimba putin aspectul orasului. Bravo dle primar, sunteti un model de urmat!
Ma bucur ca se gandeste cineva si la copiii nostri! Inca un proiect interesant pe care il asteptam cu nerabdare!
eu locuiesc in sectorul 6 si copilul meu este inscris la una din gradinitele create de dl poteras.Pot spune ca sunt pe deplin multumit de serviciile oferite, iar orice alt proiect asemamanator este binevenit.
Ontanu nu a stat cu mana intinsa la guvern si a chibzuit bine banii pe care i-a avut si a construit 18 gradinite in sector.
Foarte bine . In sectorul 2, Ontanu a construit foarte multe gradinite, sunt locuri pentru toti copii.
Un lucru foarte bun facut de domnul Primar Ontanu!
A facut Ontanu gradinite in sector 2 cat si pentru celelalte sectoare..
felicitari domnu ontanu pt gradinitele din sectoru 2
O idee excelenta ! Felicitari pentru initiativa
Se vede ca domnul primar nu isi bate joc de bani si ii investeste in lucruri cu adevarat utile !!
Domnul Ontanu a construit cele mai multe gradinite in bucuresti , trebuie felicitat pentru asta !!! felicitari !
antanu a facut 18 gradinite,nu a stat de pomana si nu va sta deloc..
domnul Ontanu si a facut treaba la primaria sect 2 si si- o face incontinuare…..ar trebui sa fie primarul capitalei
in sectoru 2 domnu ontanu a faCUT FOARTE MULTE GRADINITE SI PT ASTA TIN SA II MULTUMESC SI II UREZ SUCCES PT UN NOU MANDAT
un primar care se gandeste si la ce mici… bravo lui
chiar duceam lipsa de gradinitze…felicitari Domnule Ontanu
Felicitari primarului Ontanu pentru ca are grija de copii nostri !
un primar care stie sa-si gestioneze bugetul primariei
astfel de oameni are nevoie romania, care sa stie sa aloce banii.
Felicitari Domnule Ontanu pentru lucrurile bune pe care le faceti.Respect
Bravo Domnule Ontanu.
domnule ontanu va multumesc ca am avut unde sa-mi inscriu baiatul la gradinita
bravooooooo domnilor va felicit bune initiative ati avut
felicitari chiar avem nevoie de gradinite si scolii
un lucru de laudaf felicitarii
Nesprijinit de Guvern,/ Ontanu, primar modern,/ Gradinite a construit,/ Multe, cate-a trebuit.
Se vede ca domnului ontanu ii pasa de ceea ce se intampla si de nevoile oamenilor . Felicitari pt cele 18 gradinite construite