Cancelarul german Angela Merkel, preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, liderul actual al PPE, Wilfried Martens, liderul grupului PPE de la Parlamentul European, Joseph Daul, dar şi 16 şefi de stat şi de guvern din UE plus alţi 7 care provin din state nemembre, dar fac parte din familia politică a popularilor europeni, vor fi prezenţi miercuri şi joi la Bucureşti, la Congresul Partidului Popular European (PPE). Evenimentul are loc la Palatul Parlamentului, unde sunt aşteptaţi 1.200 de participanţi din 40 de ţări europene.
Pe lista vorbitorilor de miercuri, alături de “greii UE” enumeraţi mai sus se află şi preşedintele României, Traian Băsescu, şi liderul PDL, Vasile Blaga, dar şi preşedintele APCE Jean-Claude Mignon, premierul spaniol Mariano Rajoy, premierul polonez Donald Tusk, premierul moldovean Vlad Filat.
Pentru joi sunt prevăzute intervenţii ale premierului portuhgez, Pedro Coelho, premierului Ungariei, Viktor Orban, premierului Finlandei, Jyrki Katainen, premierului sloven, Janez Jansa, comisarului european pentru Educaţie, Jan Figel, precum şi a liderului PNŢCD, Aurel Pavelescu.
Principalele 3 puncte pe agenda Congresului PPE sunt alegerea conducerii partidului paneuropean, ce are loc conform statutului o dată la 3 ani, discutarea platformei program a PPE şi aprobarea unui manifest al formaţiunii, precum şi conturarea unui profil al candidatului popularilor europeni pentru preşedinţia Comisiei Europene în 2014. Alegerea preşedintelui PPE va avea loc miercuri, în prima zi a congresului, iar secretarul general al formaţiunii şi vicepreşedinţii vor fi aleşi joi. Printre candidaţii la funcţia de vicepreşedinte se numără şi Anca Boagiu.
Potrivit programului Congresului, şedinţele şi sesiunile acestei reuniuni vor începe încă de marţi după-amiază când va avea loc Adunarea Politică a PPE.
Boagiu: “Popularii europeni îşi reînnoiesc programul politic la Bucureşti, după 20 de ani”
Vicepreşedintele PDL Anca Boagiu a declarat marţi că importanţa organizării Congresului PPE în România este dată şi de faptul că popularii europeni îşi reînnoiesc programul politic la Bucureşti, după 20 de ani, punând astfel ţara noastră în prim planul atenţiei decidenţilor europeni.
Anca Boagiu, vicepreşedintele PDL, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă că liderii prezenţi la Bucureşti vor lua decizii importante. “Pentru prima oară după 20 de ani, programul politic al partidului nostru este schimbat. Primul program al PPE a fost adoptat acum 20 de ani la Atena. Este o onoare pentru România ca programul reînnoit al popularilor europeni să se cheme Programul politic al PPE, adoptat la Bucureşti”, a susţinut liderul democrat-liberal.
Mai puţină dezordine în cheltuirea banilor publici
Anca Boagiu a explicat că adoptarea acestui program intervine într-o perioadă în care “avem nevoie de o întărire la nivelul politicilor la nivel european”.
“Mai multă Europă înseamnă mai puţină dezordine în cheltuirea banilor publici. Ceea ce am văzut că se poate în orice stat membru, inclusiv în România, iar prin reformele structurale pe care noi le-am făcut am văzut că se poate să faci ordine în cheltuirea banilor publici, astfel încât cu toţii să ne raportăm la anumite deficite economice care să fie sustenabile de către întreaga Uniune Europeană. Mai multă Europă înseamnă şi un drum comun pentru toate statele membre ale UE, o Europă unită în competiţia economică globală. Practic, noi, ca populari europeni, prin adoptarea acestui program la Bucureşti, dăm semnalul că PPE vrea România în centrul acestui proces de reformare, de întărire a UE “, a declarat Anca Boagiu.
Eveniment în preziua Consiliului European
Ea a punctat şi faptul că reuniunea popularilor europeni are loc în preziua Consiliului European,”un consiliu important pentru că în procesul de consolidare al UE sunt în dezbatere teme extrem de importante pe care şefii de state şi de guverne le vor discuta şi la cina informală care va avea loc în data de 17 octombrie”.
“Acolo vor fi dezbătute atât propunerile vizând pactul financiar integrat, cât şi cele care vizează cadrul bugetar integrat, cadrul economic integrat şi, nu în ultimul rând, creşterea legitimităţii democratice prin implicarea mult mai puternică, atât a Parlamentelor naţionale, cât şi a Parlamentului Uniunii Europene”, a spus Boagiu.
33 de propuneri de rezoluţii
În cadrul Congresului PPE vor fi adoptate şi o serie de rezoluţii. “Sunt 33 de propuneri de rezoluţii extrem de importante care vizează economia socială de piaţă, modul în care să fie create locuri de muncă în perioada următoare, crearea mecanismelor de protecţie şi finanţare pentru tineri, femei, persoane cu dizabilităţi, persoane care au nevoie în mod real de protecţie socială”, a mai spus Anca Boagiu.
Magda SEVERIN