UPDATE! GREVĂ GENERALĂ în sistemul sanitar, din 28 noiembrie

Peste 13.000 de angajaţi din sistemul sanitar vor intra din 28 noiembrie în grevă generală pe termen nelimitat, a anunţat, joi, vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, precizând că sindicaliştii cer şi demisia ministrului Sănătăţii, pentru că nu s-a rezolvat niciuna dintre solicitările transmise. În 2 noiembrie, peste 4.000 de angajaţi din sistemul sanitar au protestat în Capitală – pentru creşteri salariale, dar în bugetul pentru 2014 au parte de măriri la leafă numai cei cu salariul minim pe economie şi încă vreo 15.000 de medici rezidenţi – aceştia din urmă având promisiunea că vor primi bursă de 150 euro/lună. Ministerul Sănătății (MS) i-a invitat pe liderii protestatarilor la o întâlnire în 20 noiembrie şi face apel către cei din sistemul sanitar să dea dovadă de responsabilitate față de pacienți și să nu afecteze, prin acțiunile lor, buna funcționare a sistemului. 

UPDATE 27 noiembrie: Greva a fost anulată, după ce la Ministerul Sănătăţii a fost semnat Contractul colectiv de muncă la nivel de sector, iar Guvernul a soluţionat o parte dintre revendicări: a avizat plata dublă a personalului medical pentru zilele nelucrătoare, sâmbăta, duminica şi sărbători, a deblocat peste 1.000 de locuri de muncă şi a suplimentat bugetul MS cu 200 milioane lei pentru plata arieratelor din sistem şi pentru cheltuieli de funcţionare a unităţilor medicale.

Potrivit lui Marius Sepi, protestele sunt susţinute şi de organizaţiile profesionale ale medicilor. Până în 28 noiembrie, angajaţii din sistemul sanitar sunt deschişi la orice negociere care ar duce la rezolvarea problemelor ridicate de ei.

Protestatarii cer:

  • alocarea a minimum 6% din PIB pentru Sănătate
  • o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat
  • o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate
  • apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi
  • organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi
  • consultarea reală a Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului de sănătate.

Federaţia Sindicatelor Medicilor “Dr. Ioan Cantacuzino” a recomandat tuturor doctorilor din sistemul public să-şi dea acordul pentru participarea la greva de avertisment şi la greva generală organizate în luna noiembrie de Federaţia Sanitas.

“Având în vedere că guvernanţii au răspuns la demersurile noastre prin tăcere, că guvernanţii nu îşi asumă, public, responsabilitatea pentru subfinanţarea sistemului sanitar, că guvernanţii consideră că s-au achitat cu brio de rezolvarea revendicărilor profesioniştilor din sistemul sanitar, că prin politicile lor financiare, aceiaşi guvernanţi creează premisele unei subminări a sănătăţii publice, la care noi, medicii, nu dorim să fim complici, nu ne rămâne decât o soluţie: greva”, a spus dr. Florin Chirculescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Medicilor “Dr. Ioan Cantacuzino”.

Nicolăescu cheamă protestatarii la negocieri

“Îmi exprim convingerea că înțelepciunea trebuie să pună în față interesul fundamental al cetățeanului, că dialogul va ajuta la clarificarea pozițiilor și la înțelegerea cu bună credință a realităților care ne determină să acționăm într-un anume mod”, le transmite ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, prin intermediul unui comunicat de presă.

În document se arată că Nicolăescu, împreună cu ministrul delegat pentru Dialog Social, Doina Pană “îi invită pe reprezentanții Coaliției Profesioniștilor din Sănătate, în data de 20 noiembrie, la sediul MS, în vederea continuării dialogului social, având în vedere prevederile legale referitoare la conflictele de muncă, dar și continuarea demersurilor de identificare a soluțiilor care să îmbunătățească activitatea sistemului sanitar și a personalului medical”.

“Este regretabil că reprezentanții Coaliției Profesioniștilor din Sănătate au ales să declanșeze o grevă generală într-un moment în care părțile se află în negociere pentru soluționarea problemelor stringente din sistemul sanitar”, se adaugă în comunicat.

Nicolăescu precizează că “alocarea unui procent de 6% din PIB reprezintă un obiectiv politic până în anul 2016, asumat prin Programul de Guvernare USL”, astfel că sistemul sanitar trebuie să mai aştepte 2 ani.

Guvernul Boc a căzut după demonstraţiile pro Raed Arafat

Amintim că protestele din Piaţa Universităţii din ianuarie 2012, care au dus la căderea Guvernului Boc – premierul Emil Boc şi miniştrii săi au demisionat în bloc, pe 6 februarie 2012 –, au pornit de la demisia lui Raed Arafat, admonestat atunci de preşedintele Traian Băsescu pentru că se opunea noii Legi a Sănătăţii.

Şeful statului a vrut să clarifice lucrurile şi cu privire la SMURD, precizând că “există două SMURD-uri”, unul fundaţie a lui Arafat şi altul, în cadrul Ministerului de Interne, finanţat de români prin taxe şi impozite.

După câteva zile de manifestaţii în marile oraşe din ţară şi în Bucureşti – unde au degenerat în confruntări violente -, dar şi după invitaţia făcută de Emil Boc de a participa la elaborarea Legii Sănătăţii,  Arafat a renunţat la demisie şi a revenit în funcţia de subsecretar de stat.

Legea Sănătăţii nu este însă aprobată nici astăzi. Faţă de anul 2005, când domeniul Sănătăţii avea buget de 1 miliard de euro, începând din 2011 are 5 miliarde de euro, dar problemele din sistem nu s-au rezolvat iar banii intră ca într-o gaură neagră.

Un sondaj IMAS arată că 73,4% dintre români nu merg la medic atunci când sunt bolnavi din cauza costurilor formale şi informale pe care o astfel de vizită le implică. La toate acestea se adaugă aşteptarea şi  programările nerespectate din cauza întârzierii medicilor care se împart între stat şi privat şi care rareori mai petrec 8 ore la cabinetul din spital pentru a primi pacienţii.

Salariile mici din sistemul sanitar invită, practic, la corupţie. Contribuţiile celor puţini care muncesc pentru cei mulţi sunt, într-adevăr, “sociale”, dar în cazul salariilor mari sumele nu îi oferă asiguratului decât un pachet minim de servicii medicale. Până la urmă suferă şi pacienţii, şi medicii şi asistentele.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.