Guvern special de 6 luni, cu fosti ministri sau secretari de stat

Premierul desemnat Victor Ponta a declarat sambata, la Brasov, ca vrea fosti ministri sau secretari de stat in „guvernul special de 6 luni” care va gestiona tara pana la alegerile parlamentare, argumentand ca „nu este timp pentru invatat”. El va definitiva lista cu propunerile pentru portofoliile de ministri la 1 mai si o va prezenta USL, iar in 7 mai se va prezenta cu echipa la Parlament, pentru votul de investitura. Cabinetul Ponta are nevoie de 231 de voturi, iar USL detine numai 227 in grupurile parlamentare. UNPR a anuntat insa ca il va sustine, „pentru stabilitatea tarii”, potrivit liderului sau, Gabriel Oprea, nas de cununie al lui Victor Ponta si a celei de-a doua sotii a acestuia, Daciana Sarbu. Dupa un prim hop, noul premier va avea de onorat cateva promisiuni de pe vremea cand era in Opozitie: salarii mai mari, CAS de returnat pensionarilor, pensiile “nesimtite” inapoi, plus indemnizatiile revolutionarilor, pentru care PSD si PNL s-au dus cu jalba in protap la Curtea Constitutionala.

Victor Ponta vrea ca viitorii ministri sa fie oameni cu experienta in ministerele la care vor fi desemnati. “Optiunea mea este ca, pentru acest guvern special de 6 luni, functiile de ministri sa fie ocupate preponderent sau in exclusivitate de oameni care au ocupat functii de ministri sau secretari de stat. Fiind vorba despre un mandat special pe 6 luni, cred ca nu este timp pentru invatat. Daca aveam un mandat de 4 ani, atunci mergeam cu oameni din generatia mea, dar, pentru ca e un mandat special, de 6 luni, nu e timp de invatat.  Vreau sa ma bazez pe oameni care cunosc foarte bine ministerele si cum functioneaza ele”, a precizat, la Brasov, premierul desemnat.

Despre programul de guvernare, Victor Ponta sustine ca il va definitiva „in 2-3 zile”, precizand ca reperele principale pe urmatoarele 6 luni le-a prezentat, de altfel, vineri in Parlament, inaintea votarii motiunii de cenzura.

Delimitare de Executivul de dupa alegeri

Insistenta lui Ponta in a sublinia, aproape in fiecare fraza, ca va conduce un „guvern special de 6 luni” arata clar ca vrea sa se delimiteze de ce va fi dupa alegeri. Si suna cam ca o justificare a deciziilor pe care, cu siguranta, va accentua ca nu poate sa le adopte, in conditiile unui buget deja aprobat si impartit pe caprarii ministerelor unde isi va numi oamenii.

De altfel, el deja spune ca va continua masurile decise de guvernele anterioare impreuna cu FMI. “O prima preocupare va fi ca, impreuna cu ministrul Finantelor, sa ne intalnim cu delegatia FMI, cu cea a Bancii Mondiale si a Comisiei Europene, care se afla acum la Bucuresti, care trebuie sa vada continuitate, dar si sa prezentam viziunea noului guvern”, a declarat Victor Ponta.

Cabinet la secret

Despre cabinetul pe care il va conduce, el a afirmat ca va imparti portofoliile tinand cont de principiul paritatii, insistand ca nu garanteaza ramanerea in functie si dupa luna noiembrie a acestor ministi.

Ponta a refuzat sa dezvaluie numele lor – cu o singura exceptie: liderul PC, Daniel Constantin, despre care a spus ca va face parte din viitorul guvern –, dar spusese in ziua de vot a motiunii ca ii are deja pe lista stabilita cu ceilalti copresedinti ai USL..

Fapte, nu vorbe

Victor Ponta a recunoscut ca „in perioada urmatoare trebuie sa vorbesc mai putin si sa fac mai mult”. El a asigurat ca va sprijini candidaturile USL, iar in Brasov considera ca poate fi pastrata presedintia Consiliului Judetean.

El a estimat ca la Primaria municipiului Brasov va fi o ” batalie grea”, deoarece ”colegul Catalin Leonte porneste din postura de nefavorit”.

Anticipatele, excluse

Prezent si el la Brasov, Crin Antonescu, liderul PNL si copresedinte al USL, a declarat ca alegerile anticipate ar fi fost ”cele mai sanatoase”, dar acum, dupa ce motiunea a trecut, ”fara ezitare” a fost desemnat Victor Ponta pentru a prelua conducerea Guvernului, iar acesta si-a asumat aceasta responsabilitate.

El sustine ca acum „trebuie sa facem un efort foarte rapid de adaptare la noua situatie”. Antonescu promite insa ca „tot ceea ce au spus pana in prezent liderii USL sunt gata sa faca”.

Promisiuni de onorat

Cu alte cuvinte, toate masurile criticate la guvernele PDL vor fi anulate si inlocuite cu deciziile promise. Pentru inceput, cele mai stringente ar fi:

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.