Guvernele se angajează să dezvolte noi interconexiuni pentru Coridorul Sudic de Gaze

Guvernele Austriei, Ungariei, României, Bulgariei și Turciei au subliniat, astăzi, potențialul Nabucco de a alimenta piețele de energie din Balcanii de Vest și din țările Grupului de la Vișegrad (Polonia, Slovacia, Republica Cehă și Ungaria), într-o declarație comună adoptată la cea de-a cincea reuniune a Comitetului Nabucco, desfășurată la București şi găzduită de Guvernul  României. Guvernele au reiterat angajamentul de a se implica în dezvoltarea interconexiunilor de gaz necesare pentru ca Nabucco să aprovizioneze și țările din Europa Sudică și Central-Nordică, se arată într-un comunicat remis redacţiei din partea NABUCCO Gas Pipeline International şi pe care îl redăm integral.

Statele părți solicită Consiliului European, care se va întruni la 22 Mai, să abordeze chestiunea  finalizării Pieței Interne a Energiei, să ia notă de potențialul mai extins al Nabucco de a oferi acces către noi surse de gaze pentru a promoa creșterea economică și concurența la nivel european.  Statele părți s-au adresat de asemenea Comisiei Europene pentru ca aceasta  să acorde în continuare proiectului  asistența tehnică și de reglementare necesară.

Participanții la reuniunea Comitetului au salutat progresele înregistrate de proiect de la data reuniunii anterioare a Comitetului, care a avut loc la Budapesta, în luna aprilie, precum și demersurile făcute de autorități le din țările de tranzit pentru a asigura implementarea cu succes a proiectului.  Au fost subliniate în mod special eforturile depuse de Sub-Comitetul Nabucco pe probleme de Taxare pentru a uniformiza aspectele legate de taxare din Acordul Interguvernamental privind Nabucco precum și recomandările sale detaliate privind aplicarea prevederilor referitoare la taxare din Acord.  Statele părți au acum un cadru profesionist pus la dispoziție de Comitetul Nabucco pentru a finaliza instrumentele de taxare sau acordurile necesare conform legislației lor interne.

Frank Siebert, directorul financiar al NABUCCO Gas Pipeline International GmbH a declarat: “Investitorii au nevoie de predictibilitate și stabilitate atunci când este vorba despre fluxul de numerar al unui proiect. Avem acum acest cadru mulțumită recomandărilor Sub-comitetului Nabucco privind Taxarea”.

Declarația evidențiază complementaritatea dintre proiectele Nabucco și TANAP (Conducta Trans-Anatoliană)  și a salutat progresele făcute în realizarea TANAP de către autoritățile turce și azere. Delegațiile ambelor țări au fost prezente la întâlnire. Nabucco a încheiat recent un Memorandum de Înțelegere cu TANAP pentru a asigura cooperarea eficientă în realizarea ambelor proiecte.

Reinhard Mitschek,  director general al NABUCCO Gas Pipeline International GmbH, a spus: “Am atins mai multe puncte esențiale de la reuniunea de la Budapesta a Comitetului Nabucco: Bulgaria a devenit cea de-a doua țară care acordă autorizația de mediu necesară construirii Nabucco, am lansat faza de înscriere în procesul Open Season, cu un nivel de interes care a depășit așteptările. Autoritățile naționale de reglementare au acordat Nabucco prelungirea derogărilor de la Legislația UE privind accesul terților, în conformitate cu estimările privind calendarul de livrări de gaze din zăcământul Șah Deniz. Nabucco este cea mai scurtă cale către piețele din Europa de Sud-Est și rămâne cea mai bună opțiune pentru deschiderea Coridorului Sudic de Gaze. ”

NABUCCO Gas Pipeline International GmbH

NABUCCO Gas Pipeline International GmbH (NIC) a fost înfiinţată în 24 iunie 2004 pentru a dezvolta, a construi şi a opera conducta Nabucco. Cu sediul la Viena, compania activează pe segmentul midstream, este organizată conform principiilor de unbundling şi se supune legislaţiei Uniunii Europene. NIC este deţinută de acţionarii Nabucco şi este responsabilă de dezvoltarea, construcţia, operarea, negocierea şi alocarea capacităţii conductei Nabucco. NIC va fi singura companie în contact direct cu transportatorii, va oferi o soluţie de tipul one-stop-shop şi va opera ca entitate comercială independentă pe piaţă, acţionând independent de companiile-mamă. Sistemul de conducte va fi construit de către Companiile Naționale Nabucco (NNC), subsidiare ale NIC în fiecare dintre țările de tranzit.

Structura acţionariatului 

Acţionarii NABUCCO sunt: OMV (Austria), FGSZ (Ungaria), Transgaz (România), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria) și Botaș (Turcia). Acţionarii sunt cei responsabili de negocierea contractelor de aprovizionare cu gaze naturale.

BOTAS

Compania turcă de stat BOTAS a fost înfiinţată în anul 1974 pentru a transporta ţiţeiul irakian către Golful Iskenderun. Cu sediul central în Ankara şi aproximativ 2.800 de angajaţi, BOTAS este prezentă pe întreg teritoriul Turciei, unde operează eficient sisteme de ţiţei şi gaze naturale. În ţară, BOTAS operează un sistem de aproximativ 12.300 km de conducte de gaze de înaltă presiune. După finalizarea conductei de ţiţei Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC), sistemul de conducte pentru ţiţei operat de BOTAS a atins o lungime totală de 3.332 km. BOTAS este prezentă şi în domeniul comercializării gazelor naturale în baza unor contracte de vânzare-cumpărare separate, încheiate cu companii din 5 ţări diferite, importând aproximativ 43 miliarde m³ de gaze naturale în 2012, din care 7,7 miliarde m³ gaze naturale lichefiate. În completarea rolului său principal din Proiectul NABUCCO, BOTAS se implică în proiecte majore de transport al gazelor naturale, inclusiv prin prezența sa în TANAP, care vor asigura surselor estice de gaze naturale o cale de acces spre Europa, prin Turcia.

OMV Aktiengesellschaft

Cu vânzări în valoare de 42,65 miliarde euro la nivel de grup şi o forţă de muncă formată din 29.000 de angajaţi în 2012, OMV Aktiengesellschaft este cea mai mare companie industrială cotată la bursă din Austria. În sectorul Explorare şi Producţie, OMV este prezentă în două ţări de bază – România şi Austria – şi deţine un portofoliu internaţional echilibrat. La sfârşitul anului 2012, OMV dispunea de rezerve sigure de petrol şi gaze naturale de aproximativ 1,12 miliarde bep şi a avut  o producţie de aproximativ 303.000 bep/zi în 2012. În sectorul de Gaze Naturale şi Energie, OMV a vândut aproximativ 437 TWh de gaze naturale în 2012. În Austria, OMV operează o reţea de gazoducte cu o lungime de 2.000 km şi o capacitate comercializată de aproximativ 103 miliarde m3 în 2012. Cu un volum tranzacționat de aproximativ 528 TWh, platforma OMV de tranzacţionare a gazelor naturale, Central European Gas Hub este unul dintre cele mai importante centre de acest tip din Europa Continentală. În sectorul Rafinare și Marketing, OMV avea o capacitate anuală de rafinare de 22 de milioane de tone la sfârșitul anului 2012 și aproximativ 4.400 de benzinării în 13 țări, inclusiv Turcia. OMV şi-a consolidat şi mai mult poziţia prin participaţia sa de 97% în Petrol Ofisi, principala companie din sectorul retail şi comercial din Turcia.

FGSZ Ltd.

Compania de transport gaze naturale cu capital fix FSGZ Limited (FGSZ Ltd.) – membră a Grupului MOL – cu sediul în Siófok deţine şi operează sistemul de gazoducte de înaltă presiune de pe teritoriul Ungariei, coordonând totodată operaţiunile întregului sistem de gaze naturale, în calitate de unic deţinător al licenţei TSO. De asemenea, se ocupă şi de operaţiuni de tranzit al gazelor naturale, în prezent către parteneri din Serbia, Bosnia şi România, dar încearcă permanent să îşi extindă pieţele de tranzit. Acest sistem de conducte de înaltă presiune alimentează cu gaze naturale companiile de distribuţie a gazelor naturale, precum şi centralele electrice şi marii consumatori industriali conectaţi direct la reţeaua de transport de gaze naturale.

Principala responsabilitate a companiei constă în asigurarea funcţionării, întreţinerii şi dezvoltării sigure, neîntrerupte şi optime a sistemului de conducte de transport de înaltă presiune, inclusiv a derivaţiilor şi livrării de gaze naturale transportate prin conductele de înaltă presiune către şi de la expeditori, măsurarea cantităţii şi calităţii gazelor transportate, asigurarea odorizării centrale a gazelor naturale, reglarea presiunii şi protejarea împotriva suprapresiunii.

Compania are o tradiţie ce se întinde pe durata a aproape 70 de ani şi în ultimele patru decenii s-a modernizat într-un ritm tot mai rapid. FGSZ Ltd. îşi îndeplineşte responsabilitatea de transport a gazelor naturale la cel mai înalt nivel de siguranță, în mod nediscriminatoriu şi ecologic, respectând standarde tehnice înalte. Este capabilă să îşi reducă permanent amprenta asupra mediului prin dezvoltarea continuă a tehnologiei de transport a gazelor naturale.

TRANSGAZ

Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale Transgaz, cu sediul în Mediaş, a fost înfiinţată în luna aprilie 2000 prin separarea legală a fostei societăţi naţionale de gaze naturale integrate pe verticală, Romgaz. Capitalul social al Transgaz este deţinut în proporţie de 58,5097% de statul român, reprezentat de Ministerul Finanțelor Publice, 14,9876% de Fondul Proprietatea, 26,5027% din acțiuni fiind cotate la Bursa de Valori în România. Principalul său obiect de activitate este reprezentat de transportul, dispecerizarea şi tranzitul internaţional al gazelor naturale, precum şi cercetarea-proiectarea în domeniul transportului de gaze naturale. În ultimii trei ani, prin sistemul naţional de transport a gazelor naturale au fost transportate cantităţi de 12,3 miliarde m3 (2010), 12,8 miliarde m3 (2011) și 12,7 miliarde m3 (2012). În prezent, Transgaz operează 13.081 km de conducte de transport de gaze naturale și conexiuni de aprovizionare. În anul 2012, cifra de afaceri a companiei s-a ridicat la 306 milioane euro.

Bulgarian Energy Holding EAD (BEH EAD)

BEH EAD este lider naţional în domeniul energiei. Societatea pe acţiuni este deţinută de statul bulgar în proporţie de 100% şi formată din opt sucursale prezente în domenii precum transportul, tranzitul, depozitarea şi comercializarea gazelor naturale; producţia, transportul şi comercializarea energiei electrice; energie termică; extragerea cărbunelui, precum şi orice alte tipuri de energie şi materii prime pentru producţie. Companiile care formează structura BEH EAD sunt următoarele: Mini Maritza Iztok EAD, Maritsa East 2 TPP EAD, Kozlodui NPP EAD, NEK EAD, ESO EAD, Bulgargaz EAD, Bulgartransgaz EAD, Bulgartel EAD. Chiar dacă toate companiile din structura societăţii sunt deţinute de BEH AED şi subordonate direct acesteia, fiecare dintre ele îşi păstrează independenţa de funcţionare şi licenţele. Bulgartransgaz EAD are rolul de operator, având ca obiect de activitate transportul/transportul în tranzit, dar şi de furnizor din depozite, asigurând gaze naturale, întreţinerea, funcţionarea, gestionarea şi dezvoltarea depozitelor subterane de gaze naturale. În această a doua calitate, compania este foarte implicată în dezvoltarea de activităţi şi programe pentru iniţiative de conformare a transportului de gaze naturale prin respectarea cerinţelor Uniunii Europene.

Principala reţea bulgară de gazoducte de înaltă presiune are o lungime totală de 2.645 km, din care 1.700 km constau în derivaţii şi conexiuni care deservesc consumatori din ţară.

Ceilalţi 945 km ai reţelei principale asigură transportul de tranzit către Turcia, Grecia şi Macedonia. Reţeaua de transport a gazelor naturale pentru consumatorii locali şi pentru tranzit include 10 staţii de compresoare şi 68 de staţii de reducere a presiunii gazelor. În 2011, cantitatea totală de gaze naturale tranzitate către ţările din regiunea balcanică a fost de 15,1 miliarde m3. În prezent, în Bulgaria există o singură licenţă emisă pentru furnizarea publică a gazelor naturale, aceasta fiind deţinută de Bulgargaz EAD. În 2011, Bulgargaz EAD a vândut 2,987 miliarde m³ de gaze naturale pe piaţa internă.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.