Datoriile CFR SA catre bugetul consolidat si fondul de risc, insumand 4,5 miliarde lei (peste un miliard euro) la sfarsitul anului trecut vor fi anulate de Guvern prin conversia in actiuni a creantelor, actiuni preluate de Ministerul Transporturilor ca unic actionar. Stergerea datoriilor va fi efectuata prin derogare de la legislatia actuala, care reglementeaza datoria publica, se arata intr-un un proiect de ordonanta de urgenta semnat de conducerea Ministerului Transporturilor.
“Se aproba stingerea prin conversie in actiuni a creantelor principale si a accesoriilor aferente, inclusiv accesoriile aferente celor stinse cu intarziere, cuvenite bugetului de stat, bugetului asigurarilor sociale si bugetelor fondurilor speciale, reprezentand impozite, taxe, contributii si alte venituri bugetare, individualizate in titluri de creanta emise pana la 31 decembrie 2011, datorate de catre Compania Nationala de Cai Ferate CFR SA (inclusiv filialele Interventii Feroviare si Intretinere Mecanizata a Caii Ferate) la aceasta data si nestinse pana la data eliberarii documentului de atestare”, se arata in document. Aceeasi procedura va fi aplicata si datoriilor la fondul de risc.
Actiunile emise de CFR SA ca urmare a conversiei datoriilor vor fi transferate Ministerului Transporturilor, in calitate de actionar unic al companiei.
Operatiunea este justificata de catre ministerul prin necesitatea de a realiza “echilibrarea economico-fiananciara a societatii” si achitarea arieratelor, pentru depasirea dificultatilor generate de lipsa temporara a disponibilitatilor banesti si evitarea acumularii unor noi datorii.
In plus, neadoptarea acestei masuri in regim de urgenta ar impiedica indeplinirea obiectivelor stabilite cu Fondul Monetar International.
La 31 decembrie 2010, CFR SA inregistrat o pierdere cumulata pentru perioada 2001-2010 de 5,2 miliarde lei, dar un an mai tarziu acestea s-au redus 4,5 miliarde lei, cu tot cu datoriile filialelor absorbite prin fuziune.
Proiectul de ordonanta mai prevede ca, incepand cu 31 decembrie 2011, pentru obligatiile principale datorate de CFR SA si care fac obiectul conversiei in actiuni nu se mai calculeaza si nu se datoreaza obligatii accesorii. “Administratorii companiei vor convoca Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor pentru a decide cu privire la majorarea capitalului social si la emisiunea de actiuni, in scopul conversiei in actiuni a creantelor fiscale”, se arata in document. Acordul adunarii reprezinta conditia pentru realizarea conversiei. (M.S.)
Imagine: Jean-Mihai PALSU