Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a lansat sâmbătă în dezbatere publică două proiecte de Ordonanţă de Urgenţă prin care Guvernul vrea să suspende timp de 3 luni (până în 30 august), în şedinţa de miercuri, 20 mai, exporturile de material lemnos şi să adopte reglementări “mai stricte” în domeniu.
Fostul preşedinte Traian Băsescu reclamă însă „o escrocherie de ultimă speță” a lui Victor Ponta, deoarece “copacul este protejat în UE cât timp este în picioare; când a fost tăiat, devine marfă și pe ăla nu mai poți să pui restricții”.
Băsescu a insistat că Ponta „l-a făcut principalul responsabil de trafic de influență pe preşedintele Klaus Iohannis, în timp ce tata socru Ilie Sârbu a fost cel care a patronat contractul pe 10 ani al firmei austriece Schweighofer Holzindustrie”.
UPDATE 20 mai: Premierul Victor Ponta a anunţat în şedinţa de astăzi a Executivului că suspendarea exportului de lemne va fi promovată nu prin OUG, ci prin proiect de lege, “pentru a fi cât mai puţin criticabil”.
Actul normativ va fi avizat în interval de câte o săptămână la Senat şi Camera Deputaţilor, a mai spus el, fără a preciza data când Guvernul va adopta proiectul legislativ.
Tot astăzi, Camera Deputaţilor – for decizional – a respins cererea preşedintelui Iohannis de reexaminare a Codului Silvic, adoptând legea în forma ei iniţială.
Ministerul Mediului argumentează că ambele proiecte de act normativ au fost elaborate de „având în vedere amploarea tăierilor ilegale de pădure din ultimii 10 ani, efectele acestora asupra sănătăţii şi siguranţei cetăţenilor, precum şi impactul asupra mediului“.
Conform notei de fundamentare a primei ordonanţe, „prezentul proiect de act normativ are ca obiect de reglementare suspendarea exportului de materiale lemnoase, sub formă de buşteni, cherestea şi lemn de foc, încadrat la poziţiile tarifare 4401, 4403 şi 4407, până la data de 31 august 2015“.
Cel de-al doilea proiect prevede că „în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei, orice operaţiune de export şi livrare intracomunitară trebuie să fie însoţită de licenţă”.
„Licenţa se va emite pe fiecare operaţiune de export sau de livrare intra-comunitară şi va conţine elemente de identificare a emitentului, solicitantului, provenienţa, încadrarea tarifară, sortiment de material lemnos, specie, cantitate exprimată în metri cubi, preţul de vânzare, destinaţia, modalitatea de transport în afara ţării şi biroul vamal prin care se face exportul sau punctul de trecere al frontierei României în cazul livrărilor intra-comunitare”.
Licenţă de la INS
Licenţa va fi emisă de către Institutul Naţional de Statistică (INS), cu avizul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi Ministerului Economiei, Comerţului şi Turismului, pentru operaţiunile de export şi livrările intracomunitare.
Constatarea şi controlul îndeplinirii condiţiilor instituite de prezentul act normativ se realizează de către personalul împuternicit al Ministerului Finanţelor Publice, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, se mai arată în documentul citat de Agerpres.
Schweighofer ameninţă cu plecarea
Pe de altă parte, compania austriacă Schweighofer Holzindustrie ameninţă că s-ar putea retrage din România din cauza noului Cod Silvic, deoarece vor fi puse în pericol locurile de muncă pe care le-a creat în România – în prezent 2.670 de angajaţi, cu posibilitarea creşterii lor la peste 3.00 până la sfârşitul anului. Un purtător de cuvânt al Holzindustrie a declarat că ”impactul noii legi nu poate fi estimat” dar că este posibil ca unele locaţii să fie închise.
Holzindustrie Schweighofer activează în ţara noastră din 2002 iar un an mai târziu a pus mâna pe un contract pe 10 ani, în timpul Guvernului Năstase, când tata-socru Ilie Sârbu, pe atunci ministrul Agriculturii, a patronat semnarea acestuia.
Băsescu: Ponta încearcă să arunce mortul peste gardul Cotroceniului
Dezvăluirea a fost făcută în 14 mai de fostul preşedinte Traian Băsescu, el precizând că „la semnarea contractului, şeful corpului de control era actualul premier, VV Ponta”:
Soluţia, în Tratatul de la Lisabona
Aflând că premierul le-a dat ordin subalternilor să găsească urgent soluţii pentru limitarea exporturilor de masă lemnoasă neprelucrată, Băsescu a arătat că soluţia se află în Tratatul de la Lisabona, semnat de el şi ratificat de Parlament:
Ieri la B1TV, Băsescu a venit cu explicaţii: “Copacul este protejat în toată Uniunea Europeană cât timp este în picioare. Când a fost tăiat devine marfă și pe ăla nu mai poți să pui restricții”.
Ponta şi Iohannis, “diletanţi”
”În problema pădurilor, amândoi sunt doi diletanți. Fiecare vrea să facă scor politic și îl doare în partea de dinapoi de realitatea pădurilor românești. Ponta face un joc de o mizerie lipsită de orice scrupule față de români. Am văzut că scoate o OUG în care sistează exportul de cherestea și bușteni timp de trei luni. Este o escrocherie de ultimă speță. Copacul este protejat în toată Uniunea Europeană cât timp este în picioare. Când a fost tăiat devine marfă și pe ăla nu mai poți să pui restricții”, a mai spus Băsescu.
“Iohannis începe să se trezească”
”În opinia mea, Iohannis începe să se trezească și să-și dea seama că are de-a face cu un om perfid, și nu o spun cu niciun fel de răutate, care beneficiază de o mașinărie de propagandă formidabilă. Dar Iohannis nu va fi credibil, dacă nu pune mâna pe carte. Adică, este marea dispută a lemnului, în care premierul l-a facut principalul responsabil de trafic de influență, prin niște manevre de o perfidie incredibilă, în timp ce socrul premierului a fost cel care a patronat contractul pe zece ani al firmei austriece”, a arătat fostul preşedinte.
“Având aceste elemente, Iohannis parcă e, vorba unui domn din presă, ”marele mut”. E foarte greu să fii bătut de Ponta în partea de dinapoi când ai aceste elemente în care chiar familia premierului este implicată în acest jaf”, a adăugat Traian Băsescu.
“Amândoi au câte ceva de ascuns”
Fostul președinte a mai spus că în acest scandalul Codului silvic, atât Klaus Iohannis, cât și Victor Ponta au câte ceva de ascuns și că niciunul nu aduce în discuție prevederile Tratatului de la Lisabona.
”Se vede că amândoi (Ponta şi Iohannis n.r.) au ceva de ascuns, nu cred că nici premierul, nici președintele nu știu Tratatul de la Lisabona, art 191 care spune că politica UE în domeniul mediului contribuie la conservarea, protecția și îmbunătațirea mediului, ocortirea sănătății persoanelor, utilizarea prudentă și rațională a resurselor naturale. În baza acestui articol putea să facă o lege prin care să stabilească măsuri de utilizare prudentă și rațională a resurselor naturale. Dacă el vrea să restricționeze marfa, nu va face decât să ia peste ceafă palme, cum a mai luat de la Barroso, ca un copil neascultător. Omul ăsta nu vrea să recunoscă că trebuie să restricționeze tăierea copacilor”, a completat Traian Băsescu.
Fostul preşedinte este de părere că premierul Victor Ponta trebuie să vină cu un program de raționalizare și utilizare prudentă a pădurii.
Nu vor să pună punctul pe “i”
”Nicio tabără nu vrea să puna punctul pe “i”, încetarea sau raționalizarea tăierilor (…) Articolul 191 din Tratat i-ar da României posibilitatea să-și apere pădurile. (…) Problema cu pădurile este că și unul, și altul evită articolul fundamental care dă României posibilitatea să ia măsuri fără ca cineva din UE să poatea spune ceva. Și unul și altul se feresc să vorbească de reducerea tăierilor”, a subliniat Traian Băsescu.
Pentru a nu fi acuzat că nu a făcut nimic în mandatele sale pentru stoparea tăierilor ilegale, fostul președinte a arătat că a primit mai multe sesizări de la serviciile de informații cu privire șa tăierile ilegale de păduri.
”Am avut foarte multe sesizări de la servicii cu privire la tăierile ilegale, la existența unor gatere care funcționau neautorizat, la tăierea la ras a unor păduri. A fost o bătălie de câțiva ani pentru închiderea gaterelor ilegale și a tăierilor pădurilor private. Noul Cod silvic, practic nu mai pune nicio restricție să tai o pădure de 10 hectare”, a precizat Traian Băsescu.
Iohannis: Este o idioţenie totală ideea că aş face lobby
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, într-un interviu interviu acordat televiziunii publice germane ARD, că nu-i cunoaşte pe cei de la Holzindustrie şi că este “o idioţenie totală” ideea că el ar face lobby pentru o companie austriacă.
În ceea ce priveşte defrişările ilegale, şeful statului a recunoscut că această problemă există, dar a precizat că se dă o luptă între grupuri de lobby în acest scandal.
“Problema defrişărilor ilegale există, personal sunt împotrivă, ca preşedinte sunt împotrivă şi m-am exprimat clar în public în acest sens în repetate rânduri. Pe de altă parte, nu trebuie trecut cu vederea faptul că în acest scandal se luptă cel puţin două grupuri de lobby, care încearcă să atragă în această luptă mulţi politicieni. Şi dacă acest lucru nu funcţionează, cum a fost cazul meu, atunci se lansează o campanie murdară”, a subliniat Iohannis.
Ponta o dă pe după cireş
Premierul Ponta a declarat într-o emisiune TV că ”lideri din PNL au avut întâlniri private şi pe baza funcţiei publice ocupate anterior cu reprezentanţi ai companiei austriace Holzindustrie Schweighofer pe tema proiectului Codului Silvic, dezinformându-l ulterior pe preşedintele Klaus Iohannis”.
El a precizat că ”are informaţii concrete legate de aceste întâlniri, dar nu a dorit să prezinte numele acelor liberali, spunând doar că este convins că instituţiile statului monitorizează situaţia şi vor informa Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) în reuniunea care va analiza şi problema Codului Silvic şi care a fost programată pentru luna iunie”.
Preşedintele Iohannis i-a cerut directorului SRI Eduard Hellvig să verifice despre ce informaţii beneficia premierul şi el nu, referitor la o posibilă întâlnire între oameni din anturajul său şi procesatori de lemn, arătând că declaraţiile lui Ponta sunt foarte grave iar “dacă se dovedesc a nu fi adevărate, trebuie să răspundă”.
Varga, vinovata
Ponta a întors-o ca la Ploieşti, spunând că acuzaţiile sale au vizat doar “o doamnă deputat PNL, fost ministru” şi alţi deputaţi PNL, fără a se referi la persoane din jurul preşedintelui Iohannis.
Aseară, la România TV, Ponta a admis că este vorba despre Lucia Varga, ministru delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură în primul Guvern USL condus de el din decembrie 2012 până la ieşirea PNL de la guvernare, în februarie 2014.
Varga a fost şi secretar de stat în Ministerul Mediului în Guvernul Tăriceanu, în perioada 2005-2008.
Magda SEVERIN
Sursă foto: www.puterea.ro