Romania a inregistrat la finele primului trimestru din 2012 un grad de absorbtie a fondurilor europene in crestere, de la 5,55% la 7,46%, a declarat miercuri, in conferinta de prezentare a bilantului activitatii, Mihai-Razvan Ungureanu, premierul demis prin motiune de cenzura, dupa 78 de zile de mandat. Cat despre recuperarea salariilor, el a precizat ca poate fi posibila “din iunie incolo”.
“In ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene, obiectivul stabilit a fost de a atrage suma de 6 miliarde de euro din fonduri europene nerambursabile, dintre care 3,5 miliarde euro din instrumente structurale, 2,5 miliarde euro din fondurile pentru agricultura si dezvoltare rurala. Sper ca viitorul Executiv sa mentina aceasta tinta ambitioasa. Analiza de la sfarsitul primului trimestru arata ca sumele transmise Comisiei Europene spre rambursare au ajuns la 1,67 miliarde de euro, reprezentand aproximativ 8,69 procente. Sumele efectiv rambursate au fost de 1,43 miliarde de euro, ceea ce reprezinta 7,46% din alocarea pentru obiectivul Convergenta. Stiu ca nu este mult, dar impartiti 6 miliarde la 1,43 miliarde de euro pe care le-am realizat in doua luni. Am plecat de la un grad de absorbtie foarte mic, de 5,55%, si am ajuns la un grad de absorbtie de 7,46%”, a spus Ungureanu.
Deblocarea platilor POSDRU
In cazul fondurilor destinate agriculturii si dezvoltarii rurale, rata de absorbtie a fost mai mare, a spus Ungureanu, amintind despre deblocarea platilor pentru Programul Operational Sectorial privind Dezvoltarea Resurselor Umane.
“Pentru fondurile destinate sectorului agricultura si dezvoltare rurala, rata de absorbtie la sfarsitul lui martie 2012 este mult mai mare: pentru Fondul European de Garantare Agricola – de 52,9%, pentru Fondul European de Agricultura Dezvoltare Rurala – de 32,9%. Si aceasta doar in primele trei luni ale acestui an. La inceputul lunii aprilie, ca urmare a masurilor intreprinse intr-un termen scurt, au fost reluate platile de la Comisie pentru Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), care fusese intrerupt in ianuarie anul curent. Pentru atingerea acestor obiective, am adoptat o serie de masuri care se vor reflecta in viitor, in mod sigur, in cresterea gradului de absorbtie. Am adoptat HG-uri pentru setul de masuri cu impact referitor la accelerarea absorbtiei menite sa imbunatateasca fluxurile financiare, in implementarea proiectelor si sa vina in sprijinul beneficiarilor”, a explicat premierul demis.
Realocarea a 150 mil euro pentru reabilitarea termica a blocurilor
Mihai-Razvan Ungureanu a amintit, de asemenea, semnarea a doua memorandumuri de intelegere privind alocarea de sume Romaniei, precum si de solicitarea inaintata Comisiei Europene pentru realocarea a 150 milioane de euro in vederea reabilitarii termice a blocurilor.
“Am inaintat solicitarea oficiala catre Comisia Europeana pentru realocarea sumei de 150 milioane de euro de la Fondul Social European pentru finantarea in cadrul Programului Operational Regional a unei scheme-pilot de reabilitare termica a blocurilor de locuinte, cu un pronuntat caracter social si care urma sa genereze mii de locuri de munca pe orizontala. Am incheiat doua memorandumuri de intelegere privind Mecanismul financiar al spatiului economic european 2009-2014, Mecanismul financiar norvegian 2009-2014, la 21 martie, acest an. In urma acestora, Romania urmeaza sa beneficieze de o contributie financiara totala de 305,95 milioane de euro”, a explicat Ungureanu.
Recuperarea salariilor, “din iunie incolo”
El a precizat ca situatia economica actuala permite revenirea salariilor bugetarilor la nivelul de dinaintea aplicarii masurilor de austeritate. Ungureanu a anuntat ca rezerva de 5 miliarde de euro de care dispun in prezent autoritatile “nu a aparut peste noapte” si a insistat ca “toate calculele efectuate de Guvern pentru recuperarea salariilor nu a pornit de la premisa ca aceasta rezerva va fi folosita”. El a asigurat ca vor exista bani pentru ca aceasta recuperare sa fie efectuata “din iunie incolo”, nu din imprumuturi, ci din sume atrase prin combaterea evaziunii fiscale, atragerea fondurilor europene, investitii straine.
Tratat de guvernanta fara austeritate
Ppremierul demis Mihai-Razvan Ungureanu a mais pus ca Tratatul fiscal semnat si de Romania nu aduce austeritate, ci disciplina fiscala si rigoare. “In perioada mandatului meu, Romania a semnat Tratatul privind stabilitatea, coordonarea si guvernanta in cazul Uniunii economice si monetare. Sper ca acest tratat sa fie curand ratificat de Parlament. Tratatul nu aduce austeritate, asa cum s-a crezut si s-a interpretat gresit in cateva randuri, ci aduce disciplina fiscala si rigoare. Asta nu inseamna austeritate decat atunci cand risipa banilor publici este regula. Suntem si am fost impotriva acestui principiu fals de actiune guvernamentala. Am eliminat aceasta regula si rolul guvernului meu a fost sa consolideze aceasta realizare”, a mentionat el.
Guvernul a adoptat in 20 martie proiectul de lege privind stabilitatea, coordonarea si guvernanta in cadrul Uniunii Economice si Monetare. Tratatul Fiscal stabileste ca limita a deficitului bugetar structural pragul de 0,5%, iar in cazul in care nivelul datoriei publice este semnificativ sub 60% si nu exista riscuri privind sustenabilitatea pe termen lung a finantelor publice, acest deficit structural poate sa ajunga la circa 1% din PIB. Deficitul bugetar maxim ciclic plus cel structural se va incadra in limita de 3% din PIB.
Deficit structural de 0,7%, datorie publica mica
Ungureanu a mai spus ca Romania are dreptul de a avea un deficit structural de 0,7% in contextul in care are o datorie publica mica in comparatie cu alte tari din Uniunea Europeana.
“Romania are dreptul de a avea un deficit structural de 0,7% pentru ca avem o datorie publica mica. E foarte important pentru noi sa participam la intalnirile euro-zonei, chiar daca nu suntem parte a zonei euro. Trebuie sa stim ce se intampla in aceasta zona din perspectiva aderarii noastre la zona euro in 2015 si trebuie sa ne putem spune punctul
UNPR, marele absent
Despre absenta de la bilantul guvernarii a ministrilor UNPR – Gabriel Oprea, de la Aparare, si Cristian Diaconescu, de la Externe -, premierul demis a evitat sa comenteze, dar le-a multumit ca au sustinut executivul de-a lungul activitatii sale. “Despre aceasta absenta trebuie sa-i intrebati pe ei. Fiecare are un motiv pentru absenta, dar vreau sa dau o nota de gratitudine pentru partidele care au sustinut Guvernul”, le-a spus Ungureanu jurnalistilor.
Din partea UDMR, la conferinta de bilant au participat ministrul Sanatatii si secretarul general al Guvernului, insa vicepremierul Marko Bela, aflat in Palatul Victoria, si liderul UDMR, Kelemen Hunor, au absentat.
Magda SEVERIN