Echipa ManiFEST este pregătită să își primească oaspeții la primul Festival internațional pentru o lume fără fracturare hidraulică, ce se va desfășura în perioada 6 – 8 septembrie pe un teren din imediata vecinătate a perimetrului Chevron, la 1 km de satul Puiești, jud. Vaslui. „La o lună de la lansarea ”la apă” a acestei inițiative, după eforturi pe alocuri supraomenești și cu sprijinul multor oameni din societatea civilă la care nici nu speram, iată că visul devine realitate și poate fi văzut de toată lumea”, informează organizatorii.
În ultimele săptămâni s-au împărțit pliante, s-au lipit afișe, s-au semnat contracte, s-a definitivat programul de muzică și ateliere civice, s-au strâns fonduri, totul la ”foc automat”.
În 24 august, un sobor de preoți a sfințit troița ridicată cu ocazia înfiinţării taberei de rezistență împotriva fracturării hidraulice din Puieşti. “La sfințire au asistat localnici, reprezentanți ai administrației publice locale şi alte persoane, care doresc să îşi arate în acest fel sprijinul faţă de comunitate şi îngrijorarea vizavi de impactul fracturării asupra sănătăţii oamenilor şi mediului”, arată organizatorii.
Tabără permanentă de rezistenţă
Troița reprezintă primul pas în constituirea taberei de rezistență de la Puieşti și este amplasată lângă terenul pe care Chevron intenţionează să îşi monteze cea de-a doua sondă de explorare a gazelor de şist din România.
După sfinţirea troiţei, pe terenul proprietate privată a fost amplasată cea de-a doua tabără permanentă împotriva fracturării hidraulice din România.
Programul pe zile și ore al festivalului poate fi consultat la https://www.festivalmanifest.ro/program/ .
Detalii despre cazare, la https://www.festivalmanifest.ro/cazare/ .
Cei care au nevoie de transport, pot accesa grupul de Car Sharing (Mașina la comun), la https://www.facebook.com/groups/272540306274306/
Artiști confirmați până astăzi: Gologan (BG), Frances Leader (UK), Aria Urbana, Maria Răducanu, Harry Tavitian & Mihai Iordache, Baba Dochia, El Negro, STEMA, Fine, it’s Pink, Crowd Control, Soul Serenade, The Division of Joy, Taissia & Teodor Amarandei, Aud Band, Tzetze&Friends, Lish, Afty, Dj EllieN, Rotaru, Fanfara de la Valea Largă, Gabriela Diaconescu, Miruna Diaconescu, Trupa de teatru MMA a companiei independente de Teatru, Teatru de Kartier din Bacău.
Toți artiștii și toate trupele au acceptat să evolueze pro bono la festival, evenimentul fiind susținut financiar în cea mai mare parte din donații.
Orice ajutor este binevenit în acest sens, iar cei care doresc să susțină financiar desfășurarea festivalului vor găsi toate detaliile necesare pe pagina https://www.festivalmanifest.ro/donatii/
ManiFEST – prezentare
Organizatori: Rezistenta Puieşti, Rezistența Pungești, Grupul Fără Fracturare, Grupul de Intervenție Civică.
Parteneriat: Primăria Puiești.
„Noi, mai multe organizații și grupuri informale care se opun fracturării hidraulice, sprijiniţi anul acesta de Primăria comunei Puieşti, judeţul Vaslui, ne-am unit eforturile pentru a organiza primul festival dedicat menținerii curate a apei, aerului, pământului și a sănătății oamenilor, prin stoparea fracturării hidraulice. Ideea festivalului a pornit de la conştientizarea faptului că problemele sociale şi politice se pot comunica mult mai uşor prin intermediul artei şi al muzicii”, se arată în comunicatul remis redacţiei.
“Festivalul ManiFEST de la Puieşti reprezintă prima ediţie a unui eveniment civic multianual care trage un puternic semnal de alarmă asupra pericolelor fracturării hidraulice în exploatarea hidrocarburilor, punând accentul pedreptul comunităţilor şi al indivizilor la un mediu curat. Dorim, prin acest festival, să prezentăm alternative de dezvoltare pentru comunităţile rurale, dincolo de extractivism şi exploatarea nesustenabilă a resurselor naturale”, argumentează organizatorii.
Festivalul va contribui la întărirea conştientizării problemei fracturării hidraulice în România, mai ales în rândul tinerilor. De asemenea, va sprijini comunităţile rurale din zona Moldovei, şi nu numai, în lupta lor împotriva fracturării hidraulice. Festivalul este organizat de o echipă de voluntari din mai multe orașe, precum și din diaspora. Acesta va ajuta, printre altele, și la consolidarea taberei de rezistenţă de la Puieşti, mai spun activiştii.
Fracturarea hidraulică reprezintă un procedeu de extragere a gazelor de şist şi a altor hidrocarburi neconvenţionale, cu impact extrem de nociv şi ireversibil asupra mediului şi sănătăţii umane.
Magda SEVERIN