Procurorii DIICOT au efectuat astăzi 102 percheziţii în Bucureşti şi 18 judeţe, pentru destructurarea a două grupări evazioniste de 80 de persoane, suspectate că au importat carne din state ale UE şi au vândut-o „la negru”, pentru procesare, unor mari producători din România. Anchetatorii susţin că acţiunile grupurilor infracţionale au fost sprijinite de aceştia, printre cei vizaţi numărându-se şi Avicola Slobozia. În reţeaua de evaziune fiscală şi spălare de bani au fost cooptaţi şi angajaţi de la Poliţia de Frontieră şi de la Protecţia Consumatorilor, mai susţin surse judiciare. Însă după ce ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anunţat că operaţiunea de destructurare a fost coordonată de Direcția Antifraudă, ne-am lămurit că totul a fost un hei-rup al nou-înfiinţatei instituţii, pentru imagine. Vom vedea în zilele următoare dacă vor fi şi rezultate concrete.
UPDATE 18 martie: Numai 4 inculpaţi au rămas în arest preventiv, prin decizie definitivă a ÎCCJ. Este vorba despre Andrei Sileanu, Sorin Seleșiu, Nicolae Marius Onica și Cezar Lincă.
UPDATE 17 martie: Președintele Traian Băsescu a afirmat, într-un interviu la Adevărul Live, că SRI a fost implicat în scandalul privind evaziunea la carne deoarece ANAF, OPC și ANSVSA sunt instituții suprapolitizate care nu-și fac treaba.
UPDATE 2 – 14 martie: Echipele ANPC au verificat în a doua zi de control 401 operatori economici iar la 161 dintre aceștia s-au constatat abateri. Cantitatea de carne controlată în depozite a fost de 333 de tone, din care 115 tone a fost depistată cu abateri de la normele de protecție a consumatorilor – data de valabilitate depășită, condiții de depozitare nerespectate, modificări organoleptice, ambalaje deteriorate și deficiențe de etichetare.
Valoarea amenzilor depășeşte 430.000 de lei, a anunțat președintele instituției, Marius Dunca, într-o conferință de presă.
UPDATE 14 martie: Toţi cei 10 reţinuţi au primit mandate de arestare preventivă.
UPDATE 13 martie: DIICOT a emis ordonanţe de reţinere pentru 10 persoane, ce vor fi prezentate astăzi instanţei, cu propunere de arestare preventivă.
Acţiunea a fost demarată la sesizarea Serviciului Român de Informaţii (SRI), care i-a monitorizat pe evazionişti de la începutul anului 2013.
Până atunci, ministrul Daniel Constantin ne-a livrat câteva detalii de imagine: “Acțiunea este una a Direcției Antifraudă și se desfășoară în aceste moment la nivel național, nu numai în București și, din informațiile pe care le deținem, cantitățile de carne provenite din evaziune fiscală nu au ajuns la comercializare, ci sunt încă în anumite depozite. Practic, este o acțiune desfășurată pentru combaterea evaziunii fiscale. Suntem în legătură cu cei de la Direcția Antifraudă și vom evalua toate posibilitățile, iar dacă a ajuns pe raft o anumită cantitate de carne, ea o să fie imediat retrasă, dar în acest moment este puțin probabil ca marfa să fie pusă în vânzare”.
Constantin: Evaziune de 30-40%, în scădere
Ministrul Agriculturii ne-a mai oferit câteva date statistice despre evaziunea din sectorul cărnii: “Din păcate, partea de evaziune fiscală ajunge la un procent extrem de ridicat, de aceea lucrăm împreună cu toate instituțiile care gestionează zona de combatere a evaziunii. Pe zona de importuri de carne din UE și nu numai, evaziunea s-a redus, de la peste 50%, în 2012-2013, la 30-40%, dar încă avem un procent extrem de ridicat”.
„Faptul că o rețea întreagă a fost scoasă la suprafață nu reprezintă decât faptul că autoritățile își fac datoria”, a ţinut să arate Constantin.
Ponta: “Bine că s-a intervenit în forţă”
Ca să nu rămână mai prejos, premierul Victor Ponta a spus că nu ştie dacă era sau nu carnea stricată, dar “sigur” era vorba despre documente false.
“Deci, orice ar fi, e foarte bine că s-a intervenit în forţă, iar combaterea evaziunii în acest domeniu alimentar trebuie să meargă în două direcţii: reducerea TVA, dar şi combaterea celor care fraudează, că altfel facem TVA mai mic şi frauda e aceeaşi şi n-am realizat absolut nimic”, le-a spus premierul miniştilor, la începutul şedinţei săptămânale de Guvern.
De asemenea, șeful ANSVSA a anunţat că nu există suspiciuni în privința cărnii depistate în depozite pe filiera de evaziune fiscală că ar fi alterată, iar la descinderile DIICOT inspectorii sanitari veterinari nu au fost solicitați.
Amenzi de 71.500 lei
Inspectorii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au oprit de la comercializare 229 tone de carne și produse din carne (129 de tone temporar şi 100 de tone total), în cadrul controalelor, a anunţat şi şeful interimar al instituţiei.
“ANPC a aplicat sancțiuni totale de 71.500 de lei și în continuare colegii mei sunt pe teren. Vreau să atrag atenția operatorilor economici că de mâine (joi — n.r.) suntem în supermarketurile din toată țara pentru verificarea produselor din carne și preparate din carne. Toate produsele acestea ajungeau în magazine”, a spus președintele interimar al ANPC, Marius Alexandru Dunca, într-o conferință de presă.
El a spus că “la Iași, într-un depozit s-au descoperit 13,6 tone aripi de pui cu data durabilității minimale depășită începând cu noiembrie 2013” iar lângă acel depozit s-au descoperit “5 TIR-uri a câte 20 de tone de macrou, cu încadrare în termenul de garanție dar cu caracteristici necorespunzătoare privind conformitatea produsului și fără documente justificative”. Marfa a fost oprită temporar de la comercializare.
“Tot aici am constatat 300 de kilograme de creier de porc fără elemente de identificare și cu semne modificate organoleptic”, a adăugat Dunca.
În București au fost verificați 13 agenți economici, toţi amendaţi, în total cu 57.000 de lei “pentru nerespectarea condițiilor de depozitare și elemente de identificare netraduse sau traduse incomplet”.
Comisarii au descoperit și în alte localități preparate din carne cu termenul de valabilitate expirat sau cu caracteristici neconforme, produse în țară dar și din import.
Prejudiciu de peste 15 milioane euro
La percheziţiile de astăzi au participat procurorii DIICOT – Structura Centrală, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul DCCO și ai Direcției Generale Anticorupție. Descinderile s-au desfăşurat cu sprijinul ANAF – Direcției Generale Antifraudă Fiscală, ANPC şi ANSVSA, precizează DIICOT.
Prejudiciul preliminar estimat este de peste 15 milioane de euro. În cauză au fost instituite măsuri asiguratori în vederea recuperării prejudiciului.
Două moduri de operare
“Membrii grupărilor achiziționau prin intermediul unor societăți comerciale din România, în principal, carne și ouă din state membre UE: Olanda, Polonia, Marea Britanie, Germania fără plata TVA – conform prevederilor legale (operațiune reală evidențiată în actele contabile), ulterior marfa fiind vândută către beneficiarul final prin adăugarea TVA”, explică DIICOT.
După achiziționarea reală a mărfurilor din alte state UE, membrii grupării înregistrau livrări fictive către firme “fantomă” din alte state comunitare – coordonate de exponenții palierului extern, neidentificați până în prezent.
Marfa din România era livrată scriptic în Bulgaria, Ungaria sau Cipru, pentru neîncărcarea societăților românești cu TVA de plată, marfa fiind în fapt vândută pe piața românească fără înregistrarea în documentele contabile – “la negru”.
“De asemenea, exista suspiciunea că rețeaua achiziționează marfă din spațiul intracomunitar fără plata TVA (Olanda, Polonia, Marea Britanie, Germania) direct prin firme “fantomă” ale rețelei și o vinde pe piața internă “la negru” la un preț apropiat de valoarea mărfii cu TVA, însă mult sub prețul pieței, fapt ce reprezintă concurență neloială în raport cu societățile comerciale ce derulează același tip de activitate, însă fără încălcarea prevederilor legale”, precizează DIICOT.
O altă modalitate de acțiune a rețelei presupunea livrarea de către marii producători de pe piața de carne din România, de marfă către societăți comerciale din țări comunitare vecine (Bulgaria, Ungaria), de unde marfa se întorcea în România prin societăți de tip paravan, care ulterior erau abandonate iar produsele, vândute pe piața internă fără înregistrarea tranzacțiilor în documentele contabile.
Această modalitate presupunea concursul direct al producătorilor autohtoni de carne și produse de origine animală la activitățile ilicite derulate de gruparea în cauză.
În derularea activităților ilegale, membrii rețelei utilizau firme deținute direct ori prin interpuși, asupra cărora decideau când și cum vor fi implicate în fiecare circuit financiar ilicit, cantitățile și prețul pe fiecare partidă de marfă tranzacționată, întocmeau sau dispuneau întocmirea de documente fictive prin care să justifice circulația mărfurilor și ordonau plățile, mai arată procurorii.
“Activitățile ilegale cu privire la care există suspiciunea implicării grupării impun înregistrări de achiziții/livrări de bunuri ori servicii fictive și neînregistrarea unor tranzacții în actele contabile ale societăților controlate și plăți pentru astfel de operațiuni, cu scopul de a scoate sume de bani din gestiunea firmelor cu o altă destinație decât cea declarată, pentru a diminua baza impozabilă ori pentru a șterge urmele unor tranzacții frauduloase, vânzări sub prețul de achiziție, distrugerea unor documente în baza cărora au circulat mărfurile și altele similare”, explică DIICOT.
De asemenea, există suspiciuni de punere în circulație de produse alterate care erau trimise către abatoare pentru a fi procesate și amestecate cu alte produse, care ulterior au fost puse în consum, respectiv de transmitere a produselor de carne alterate către o firmă de catering aparținând soției unuia dintre membrii grupării pentru a fi preparată și oferită spre consum.
Aceste activități infracționale au beneficiat de sprijinul unor angajați din cadrul ANPC și lucrători ai Poliției de Frontieră, mai precizează anchetatorii.
La sediul DIICOT – Structura Centrală sunt audiate 80 de persoane iar până în această seară au fost reţinute 4, pentru 24 de ore, dar audierile vor continua şi în această noapte.
Magda SEVERIN