Un incendiu declanşat rapid vineri seară în Club Colectiv din Bucureşti de la nişte artificii aprinse în timpul unui concert rock a avut urmări tragice: 32 de morţi şi 180 de răniţi. Printre victime se află şi doi membri ai trupei aflate pe scenă, “Goodbye to Gravity” (GTG); ceilalţi doi componenţi ai formaţiei sunt grav răniţi, la Spitalul Floreasca.
UPDATE 2: Un marş de solidaritate, organizat pe Facebook, are loc duminică pentru victimele incendiului din Club Colectiv. Plecarea este la ora 14.00, de la Universitate către locul unde a avut loc vineri catastrofa.
UPDATE 1 noiembrie: Două tinere rănite în incendiu au murit în această dimineaţă la spitalele “Bagdasar-Arseni” şi de Arşi. Numărul victimelor a ajuns la 29. Raed Arafat: “Din păcate, numărul victimelor s-ar putea să se dubleze, deoarece arsurile de pe corp sunt asociate de arsurile de căi respiratorii şi intoxicaţii cu fum”.
Ministrul Bănicioiu: 90 dintre cei spitalizaţi sunt în stare gravă sau critică.
Infernul s-a declanşat la ora 22.20, în mai puţin de un minut: un stâlp s-a aprins de la artificii iar focul s-a extins la izolaţia fonică de pe pereţii clubului, apoi la tavanul capitonat cu un burete, care s-a topit şi le-a căzut în cap celor peste 200 de spectatori. De aceea, rănile celor 184 de participanţi la concert sunt la nivelul capului, mâinilor, toracelui şi spatelui.
Clubul, amenajat în fosta fabrică “Pionierul” din Str. Tăbăcarilor nr. 7, Sector 4 (zona Budapesta) are o singură uşă, pe care nu au putut ieşi cu uşurinţă cei prezenţi la concert.
Singura uşă de acces a clubului cu capacitatea de 600 de persoane
Fumul gros şi negru i-a împiedicat pe cei rămaşi captivi înăuntru să mai vadă ceva, astfel că mulţi dintre spectatorii care se salvaseră s-au reîntors după prieteni, să-i ajute. Pentru mulţi a fost sfârşitul.
Echipele de salvare au sosit în 11 minute şi au pornit o cursă contra-cronometru cu răniţii la 11 spitale din Bucureşti şi la Spitalul Judeţean Ilfov. Cei cu răni mai grave au fost duşi la Spitalul Floreasca şi la Spitalul de Arşi. Medicii sunt rezervaţi în privinţa supravieţuirii a circa 18 dintre ei. Au arsuri la extremitatea cefalică (la nivelul creierului).
Dr. Monica Pop, venită cu echipe de oftalmologi să acorde ajutor de specialitate la Spitalul de Arşi, a fost cutremurată, în ciuda experienţei de o viaţă: “Am văzut 7 sau 8 răniţi la Spitalul de Arşi într-o stare extrem de gravă. Nu ştiu câţi dintre ei au şanse de supravieţuire. Ca aspect, leziunile sunt impresionante, nu cred că îi recunoaşte cineva după faţă.
Nici Raed Arafat, şeful Departamentului pentru situaţii de urgenţă din cadrul MAI, nu este prea optimist în privinţa lor, astfel că previziunile sunt sumbre.
Lista victimelor
Parchetul Tribunalului Bucureşti a deschis o anchetă, preluată apoi de Parchetul General. Guvernul a decretat 3 zile de doliu naţional. Primăria Capitalei a anunţat că acordă gratuit locuri de veci şi va suporta cheltuielile de înmormântare ale celor 27 de tineri morţi în condiţii greu de imaginat. IML a publicat la avizier lista lor; 4 nu au putut fi identificaţi, aşa că li se va face test ADN.
UPDATE 1 noiembrie: Legiştii au identificat şi celelalte 4 victime, după anumite semnalmente date legiştilor de către familiile victimelor. Modificările suferite de cadavre în urma arsurilor puternice îi făceau de nerecunoscut. Între victime se află şi un minor de 15 ani.
Dumnezeu să-i odihnească!
Magda SEVERIN
N-as fi avut curaj sa intru in spelunca asta nici de m-ar fi platit !