Încep concedierile la Hidroserv

De mâine începe procesul de disponibilizare a angajaţilor de la cele 8 Hidroservuri (secţiile care se ocupă cu mentenanţa şi partea tehnică) din ţară, fiind vizaţi, în principal, salariaţii de la cele din Vâlcea, Porţile de Fier şi Slatina, deoarece aici se înregistrează costuri nejustificate, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, Remus Borza, administratorul judiciar al societăţii Hidroelectrica.

În timpul declaraţiei, circa 400 de angajaţi protestau în faţa sediului Hidroelectrica. Vizibil deranjat, Remus Borza a spus că liderii de sindicat “pun paie pe foc” în mod nejustificat.

“A fost agreat calendarul disponibilizărilor, până la 30 iunie. Atenţie! Până la 30 iunie, dar noi vom începe de mâine procesul.Puteam să mai aştept, dacă nu m-ar fi deranjat acţiunile protestatarilor de la Porţile de Fier, Vâlcea şi Slatina, şi mai ales a liderilor de sindicat, care pun paie pe foc în mod nejustificat”, a precizat administratorul judiciar al Hidroelectrica.

Potrivit calendarului de disponibilizări, până la sfârşitul lunii iunie îşi vor pierde locurile de muncă 500 de persoane de la cele 8 Hidroserv-uri din ţară. Urmează ca până la sfârşitul anului 2013 să mai fie concediaţi 300 de salariaţi.

Remus Borza a mai declarat că săptămâna viitoare va începe o campanie de recrutare a 67 de manageri privaţi pentru compania de stat.

Amintim că Guvernul a cerut insolvenţa pentru Hidroelectrica în luna iunie 2012. Potrivit bilanţului companiei de la acea dată, profitul net a scăzut în 2011 de 45 de ori, de la 292,3 la 6,4 milioane lei, în condiţiile în care veniturile totale au coborât de la 3,41 la 3,18 miliarde lei, iar cheltuielile au urcat de la 3,02 la 3,14 miliarde lei.

Hidroelectrica a livrat în 2011 “băieţilor deştepţi” energie de 1,52 miliarde de lei (360 milioane de euro), în scădere cu 300 de milioane de lei faţă de 2010, contractele bilaterale reprezentând jumătate din vânzările companiei de stat în anul trecut.

Datoriile pe termen scurt au urcat cu 900 de milioane lei în 2011, de la 1,7 la 2,6 miliarde lei, din care cu 400 de milioane la bănci (total 1,1 miliarde lei), şi cu 250 milioane lei către furnizori (total 1,12 miliarde lei).

Datoriile pe termen lung au cunoscut şi ele o majorare de peste 200 de milioane lei, la 1,5 miliarde lei, din care 1,42 miliarde lei reprezintă obligaţii către bănci.

Premierul Victor Ponta declara la începutul acestui an că speră ca la jumătatea lui 2013 compania să iasă din insolvenţă.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.