La aproape doi ani de la trimiterea în judecată, cei patru inculpați în dosarul disjuns din marele dosar Microsoft au fost condamnați definitiv, astăzi, la închisoare cu executare.
Iată cât a primit fiecare:
- 6 ani de închisoare – Gheorghe Ștefan (Pinalti), el fiind singurul care nu a recunoscut că a pretins bani de la denunțătorii Dinu Pescariu, Dragoş Stan și Claudiu Florică
- 3 ani – Gabriel Sandu
- 2 ani și 4 luni – Dorin Cocoș
- 2 ani și 4 luni – Dumitru Nicolae (Nicu Niro)
Din pedepse li se vor scădea lunile cât au stat în arest preventiv și în arest la domiciliu.
Cel mai puțin va sta în închisoare Dorin Cocoș – 1 an și 7 luni – deoarece a făcut 7 luni de arest preventiv (din 29 octombrie 2014 până în 21 aprilie 2015) iar două luni a fost plasat în arest la domiciliu (21 aprilie – 18 iunie 2015).
Însă Cocoș este urmărit de un alt dosar – ANRP -, în care este inculpat și fiul său, Alin, astfel că dacăva fi condamnat, pedepsele i se vor contopi. El este acuzat că a cerut 10 milioane de euro de la Gheorghe Stelian cunoscut drept „Stelu”, pentru a interveni la ANRP.
În dosarul disjuns din marele dosar Microsoft și trimis în judecată în 24 martie 2015, Cocoş, Dumitru şi Ştefan au fost acuzaţi de trafic de influenţă şi spălare de bani iar Sandu, fost ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010 (Guvernul Boc), de luare de mită şi spălare de bani.
În 24 martie, Completul de 3 judecători de la ÎCCJ le-a aplicat pedepse mai mici în acest dosar:
- 1 an și 6 luni cu suspendare – Nicolae Dumitru (Nicu Niro)
- 2 ani cu executare – Gabriel Sandu
- 2 ani cu executare – Dorin Cocoș
- 3 ani cu executare – Gheorghe Ștefan – Pinalti.
Magistrații au dispus atunci confiscarea următoarelor sume: un milion de euro de la Dumitru Nicolae, 2.196.035 euro de la Gabriel Sandu, 3.700.000 euro de la Dorin Cocoș și 3.996.360 euro de la Gheorghe Ștefan.
Toți banii înapoi
Astăzi, Completul de 5 judecători a mărit sumele de confiscat de la 3 dintre inculpați – mai puțin Pinalti:
- 9 milioane de euro de la Cocoș – față de 3,7 mil. decise de prima instanță
- 2.050.000 dolari şi 1.000.000 de euro de la Nicolae Dumitru – față de 1 milion
- 3 milioane de euro de la Pinalti – față de 4 milioane
- 2 milioane de euro de la Sandu – față de 2.196.035 euro.
Denunțătorii au scăpat cu tot cu banii câștigați fraudulos
Dosarul a fost deschis la denunțurile lui Dinu Pescariu, Dragoş Stan și Claudiu Florică. Aceștia au scăpat, potrivit rechizitoriului; procurorii DNA au clasat acuzațiile de dare de mită şi cumpărare de influenţă pentru care aceştia au fost iniţial cercetaţi.
Astfel, cei trei au rămas și în libertate, cu sumele uriașe câștigate din fraudarea statului român prin licențele Microsoft.
Potrivit procurorilor, Dorin Cocoş a pretins şi primit 9.000.000 de euro de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, la acea vreme ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului şi vicepreşedinte al PDL, să asigure firmelor susţinute de Claudiu Florică încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor.
Cocoş a cerut în total 17,5 milioane de euro pentru el, Pinalti şi Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziţionarea dreptului de utilizare a licenţelor Microsoft. Din această sumă, 15,7 milioane de euro a ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.
Sandu: Eu am informat și la SRI, și la STS
Astăzi, la ultimul termen de judecată, Gabriel Sandu a anunţat că a făcut denunţuri la Departamenul de Justiţie al SUA.
El a amestecat prejudiciile din dosarul disjuns cu cele din marele dosar Microsoft în care sunt “Prejudiciul în acest caz este 104 milioane de dolari în perioada 2004-2008 şi 114,5 milioane de euro în perioada 2009-2013. (…) Sunt implicati toţi miniştri Educaţiei şi ai Comunicaţiilor şi cei pentru care s-a cerut aprobarea de la preşedintele Traian Băsescu pentru a fi cercetaţi. Am făcut solicitare către SRI să-mi confirme starea de necesitate care a existat la nivel din 2009, am făcut solicitare către STS pentru a-mi confirma starea de necesitate care era la nivelul anului 2009, pentru că eu am informat şi la SRI şi la STS. Această grupare mai are un contract, contractul de la Ministerul Justitiei”, le-a spus Gabriel Sandu jurnaliştilor, după ultimul cuvânt prezentat la proces.
Atât el, cât și avocatul său au cerut instanţei achitarea sau o condamnare cu suspendare.
Cocoș voia 8 luni cu suspendare
La rândul său, Cocoș le-a spus judecătorilor că se căiește și le-a cerut o pedeapsă de 8 luni cu suspendare: “Jur cu mana pe Biblie că regret din tot sufletul, dar nu cred că le mai pot îndrepta decât printr-o atitudine adecvată. Îmi pare rau pentru ce am facut, sigur nu voi mai face niciodată acest lucru. Am crezut că o mare afacere cu Microsoft nu e un lucru rău, am greşit. Aşa să-mi ajute Dumnezeu”.
Pinalti: Nu am cerut niciun cent
Pinalti a recunoscut că a primit bani dar nu și că i-a pretins: “Mă consider vinovat şi merit o pedeapsă. Dar cred că o încadrare corectă ar fi cea din art 13. Cu mâna pe Biblie jur că nu am pretins şi nu am luat din afacerea Microsoft niciun cent, niciun cent nu a ajuns la mine. Sunt vinovat pentru că am exercitat influenţă asupra lui Gabriel Sandu, regret. Vreau să colaborez în continuare, să stabilim unde au ajuns sumele de bani. Sunt vinovat, merit o pedeapsă. Dacă aş fi cunoscut legile cum le ştiu acum nu aş fi fost în faţa dumneavoastră”.
Nicu Niro, plângând: Am doi băieţi de 25 şi 26 de ani
Nicolae Dumitru – Nicu niro a izbucnit în plâns în fața judecătorilor: “Regret profund pentru comiterea faptelor. (…) Am doi băieţi de 25 şi 26 de ani”.
Avocatul lui a cerut o pedeapsă cu suspendareea executării.
DNA a cerut pedepse mai mari
Procurorul DNA a cerut însă pedepse mai mari decât cele pronunțate de instanța de fond:
“În primul rand, cei patru inculpaţi au săvârşit infracţiuni de corupţie grave, iar gradul de pericol social e ridicat. Activitatea frauduloasa a fost una de amploare, cu implicaţii ramificate transfrontaliere. Se relevă activitatea infracţională complexă prin numărul mare de persoane implicate şi societăţi offshore. Şi-au exercitat influenta asupra unor funcţionari publici. Este importantă valoarea sumelor de bani primite cu titlul de folos necuvenit. Au prejudiciat imaginea instituţiilor statului. La Sandu Gabriel nu a fost luată în considerare calitatea de ministru şi obligaţiile ce le avea. La Dorin Cocoş este relevanta situaţia în care a întocmit un fals, a încheiat un contract fictiv cu Dinu Pescariu”.
Cocoş, Dumitru şi Ştefan au fost acuzaţi de trafic de influenţă şi spălare de bani iar Sandu, fostul ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010 (Guvernul Boc), de luare de mită şi spălare de bani.
Vine din urmă avalanșa de dosare
În afară de Nicu Niro, toți ceilalți mai au dosare de corupție trimise în judecată sau aflate în faza de cercetare la DNA.
Astfel, Pinalti tocmai a fost pus sub acuzare în al 4-lea dosar, cel cu Vasile Blaga. DNA îl acuză că a pretins și primit 25 de milioane de lei pentru el și pentru partid (PDL la acea dată) iar Blaga, 700.000 de euro.
Celelalte 3 dosare în care este inculpat fostul primar de la Piatra Neamț sunt trimise în judecată: dosarul Giga TV, cel privind fraudarea Poştei Române (trafic de influenţă, spălare de bani – 8 infracțiuni – și instigare la abuz în serviciu) și dosarul CNA, în care sunt judecați și Viorel Hrebenciuc, și Laura Georgescu, încă șefă la CNA.
Cocoș este și el judecat împreună cu fiul său, Alin, în dosarul despăgubirilor cu Bica – ANRP, unde este judecat împreună cu fiul lui, Alin.
Fostul ministru al Comunicațiilor, Gabriel Sandu, este urmărit penal și în marele dosar Microsoft.
Ponta a suspendat plățile în 2015
Despre acest dosar însă, în care sunt cercetați penal 9 miniștri, DNA nu mai anunță nimic.
În schimb, Guvernul Ponta s-a speriat de ancheta DNA şi a cerut în instanţă suspendarea plăţii a 22,1 milioane de euro aferente tranşelor din 2014 şi 2015 pentru licenţele Microsoft contractate în aprilie 2013 de Dan Nica, ministrul comunicațiilor în guvernele Ponta 1 şi 2.
Nica este acuzat de luare de mită şi spălare de bani la încheierea actului adiţional în contractul-cadru din 2004.
Prima tranşă de 11 milioane de euro din totalul de 33,2 milioane de euro prevăzuţi în actul adiţional a fost deja achitată de Nica în 2013.
DNA a cerut aviz de la Parlamentul European pentru începerea urmăririi penale a lui Nica – plasat strategic de PSD în funcția de europarlamentar – însă nu l-a primit, așa cum nu a primit aviz nici în cazul lui Adrian Severin.
În aceste condiții, abia când nu va mai fi europarlamentar, în 2019, Nica va putea răspunde în fața legii. Ar fi însă greu de crezut că acesta este motivul pentru care trenează ancheta în megadosarul Microsoft.
Magda SEVERIN
Sursă foto: comisarul.ro