UPDATE 2! Inspecţia Judiciară: Reputaţia profesională a procurorului Papici a fost afectată de afirmaţiile premierului Ponta

Inspecţia Judiciară din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) arată că reputaţia profesională a procurorului Lucian Papici a fost afectată de declaraţiile premierului Victor Ponta, potrivit cărora acesta „e un mare băsist” şi „a făcut dosare politice”. Afirmaţiile lui Ponta au survenit după ce Procurorul General al României, Tiberiu Niţu, a dispus încetarea delegării lui Papici în funcţia de şef al Secţiei I din DNA, deşi abia semnase ordinul în acest sens. Întrebat cum comentează decizia Inspecţiei Judiciare, Victor Ponta a spus: “Mă bucur că CSM i-a reparat onoarea lui Papici, sper să îi apere şi onoarea de şantajist, aşa cum l-a făcut Băsescu în decembrie 2011”.

UPDATE 20 noiembrie: Procurorul Lucian Papici a fost numit de Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), prin vot unanim, în funcţia de şef al Serviciului pentru efectuarea urmăririi penale în cauze de corupţie din cadrul Secţiei I a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Mandatul său este de 3 ani, începând cu data de 20 noiembrie.

Inspecţia Judiciară a finalizat raportul în cazul cererii procurorului Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Lucian Papici de apărare a reputaţiei profesionale.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a luat în discuţie, în şedinţa de marţi, raportul Inspecţiei Judiciare şi a decis apărarea reputaţiei profesionale a procurorului Papici.

UPDATE: CSM precizează că Lucian Papici a apreciat că afirmațiile primului ministru în spațiul public au acreditat ideea că în exercitarea atribuțiilor sale de serviciu a acționat în virtutea unor comandamente politice.

IJ arată că, în 2 octombrie, în cadrul unei emisiuni, Victor Ponta a afirmat că ‘Papici a făcut dosare politice’, respectiv, ‘de ce trebuie să-i ținem pe toți băsiștii ?’, în contextul în care anterior, în cursul aceleiași zile, procurorul general a dispus încetarea delegării sale în funcția de procuror șef al Secției de combatere a corupției din cadrul DNA.

“Afirmațiile și opiniile nu au fost argumentate decât prin menționarea unor împrejurări derulate la referendumul organizat în cursul anului 2012, eveniment care a ocazionat instrumentarea unor dosare penale de către unitatea de parchet din care făcea parte procurorul Papici Lucian Gheorghe. În acest context, menționăm că, în legătură cu unele acuze potrivit cărora dosarele având ca obiect fapte penale comise în cursul derulării referendumului organizat în anul 2012 ar fi fost instrumentate ca urmare a unor intervenții de natură politică, Inspecția Judiciară a mai efectuat verificări, iar prin Hotărârea nr. 816 din 18.09.2012 a Plenului CSM, s-a stabilit că afirmațiile unor oameni politici făcute în acest sens au încălcat independența sistemului judiciar”, se arată în comunicatul CSM.

Consiliul precizează că Legea Fundamentală consacră principiul separării puterilor în stat și că, potrivit acestuia, reprezentanții celorlalte puteri — legislativă și executivă — au o obligație de rezervă în ce privește exprimarea unor opinii cu privire la calitatea actului de justiție și a celor care îl înfăptuiesc.

“Dreptul la liberă exprimare nu este unul absolut, acesta fiind susceptibil de anumite restrângeri în ipoteza în care folosirea libertății de exprimare este îndreptată împotriva unor valori pe care statul le poate în mod legitim apăra, cum ar fi autoritatea și imparțialitatea puterii judecătorești, prestigiul justiției și reputația profesională a magistratului. (…) Având în vedere că, pentru a-și îndeplini în mod corespunzător atribuțiile, magistrații au nevoie de încrederea opiniei publice, iar această încredere ar putea fi afectată de afirmațiile ce pun la îndoială capacitatea profesională, integritatea și imparțialitatea unor procurori, inspectorii judiciari au apreciat că declarațiile primul ministru sunt de natură a afecta reputația profesională și prestigiul procurorului Papici”, mai arată CSM. 

Amintim că procurorul Lucian Papici a solicitat CSM, în 3 octombrie, să îi apere reputaţia profesională şi imaginea publică în legătură cu „afirmaţiile denigratoare” făcute în mass-media de premierul Victor Ponta, despre care consideră că “îi afectează reputaţia profesională, deoarece acestea pun la îndoială obiectivitatea sa în instrumentarea dosarelor penale, probitatea morală şi profesională”.

“În cererea adresată CSM, procurorul Papici Lucian Gheorghe susţine că, prin afirmaţiile făcute de primul ministru – din care reproduce textual «Papici a făcut dosare politice» şi «De ce trebuie să-i ţinem pe toţi băsiştii?» – se creează opiniei publice sentimentul că primul ministru, care este om politic, este în realitate cel care hotărăşte asupra menţinerii sau nu în funcţia de conducere a unui procuror, cu toate că nu are atribuţii legale în acest sens”, arăta DNA în 3 octombrie.

În susţinerea cererii către CSM, procurorul Papici subliniază că aceste exprimări creează un potenţial de asociere a magistraţilor, ca reprezentanţi ai instituţiilor statului, cu mediul politic şi consideră că modul tendenţios, aprecierile personale şi judecăţile de valoare exprimate de primul ministru îi afectează imaginea publică.

“Procurorul Papici Lucian Gheorghe reaminteşte că reputaţia profesională este o consecinţă a integrităţii profesionale şi morale, aflată în strânsă legătură cu independenţa, imparţialitatea şi integritatea pe care, ca magistrat, le manifestă în exercitarea profesiei, iar acestea au fost încălcate prin comportamentul public al primului ministru”, se preciza în comunicatul DNA.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.