Instanţa Supremă a admis contestaţia ANI în dosarul incompatibilităţii lui Iohannis. „Candidez indiferent ce decide ÎCCJ”, susţine el

Instanţa supremă a decis, astăzi, să judece recursul ANI împotriva sentinţei Curţii de Apel Alba Iulia, care a anulat în 25 septembrie 2013 raportul prin care inspectorii de integritate constau incompatibilitatea primarului Sibiului, Klaus Iohannis. Acesta are termen 10 zile să depună la ÎCCJ un punct de vedere. El susţine însă că va candida la prezidenţiale indiferent de decizia ÎCCJ. Dacă verdictul îi va fi însă nefavorabil pentru Iohannis iar el va fi ales Preşedintele României, se vor organiza alegeri anticipate, deoarece nu poate rămâne în funcţie un preşedinte incompatibil.  

”Pot să vă spun că voi candida indiferent ce o să se întâmple. Candidatura mea este depusă, este definitivă şi voi fi pe buletinul de vot. Nu pornesc de la premisa că mâine se va întâmpla ceva deosebit la ICCJ”, a afirmat, ieri, preşedintele PNL, Klaus Iohannis, la Adevărul Live.

Candidatul ACL la alegerile prezidenţiale a susţinut că el porneşte de la premisa că va câştiga procesul: ”Nu am cum să pierd, în primă instanţă am câştigat şi încă foarte bine acest proces. Nu există nicio chestiune suplimentară faţă de ce s-a discutat pe fond şi nu există pentru mine niciun motiv să cred că aş putea să pierd acest proces, şi atunci, sigur, dacă ar fi un termen relativ rapid, s-ar judeca, aş câştiga procesul şi ar fi scoasă această chestiune din discuţia publică”.

”Eu stau foarte solid cu acest caz, nu îmi fac niciun fel de probleme. Ceilalţi sunt mai îngrijoraţi”, a adăugat Iohannis.

În aprilie 2013, ANI l-a găsit pe Iohannis incompatibil deoarece deține simultan funcția de primar al Sibiului și pe cea de reprezentant al municipalității în Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) de la SC Apă Canal SA și SC Piețe SA.

După 5 luni, în 25 septembrie 2013, Curtea de Apel Alba Iulia a anulat raportul ANI, darAgenţia a contestat sentinţa la ÎCCJ, care însă nu a intrat pe rolul instanţei supreme până în 25 septembrie anul acesta.

Termenul a fost stabilit abia după ce președintele ANI, Horia Georgescu   a solicitat acest lucru conducerii ÎCCJ. El a cerut instanței supreme să stabilească un prim termen în vederea judecării urgente nu numai a dosarului președintelui PNL, Klaus Iohannis, ci a 33 de dosare care au ca obiect incompatibilitățile de tip “RAJA”.

Şeful ANI a subliniat că “fixarea unor termene urgente în toate aceste dosare corespunde unuia din principiile după care se desfășoară activitatea de evaluare efectuată de ANI, respectiv principiul celerității, principiu consacrat prin modificările aduse Codului de procedură civilă prin Legea nr. 202/2010 privind unele măsuri pentru accelerarea soluționării proceselor”.

Curtea de Apel Alba Iulia a dat 23 de decizii favorabile primarilor

“Menționăm și faptul că interpretarea instanțelor de fond nu a fost una unitară, context în care soluționarea în regim de urgență a acestor dosare de către Înalta Curte de Casație ar avea ca efect o unificare a jurisprudenței curților de apel. Curtea de Apel Alba Iulia a dispus anularea rapoartelor de evaluare ale Agenției într-un număr de 23 de cauze, în timp ce Curțile de Apel București, Ploiești, Oradea, Craiova și Constanța au menținut rapoartele de evaluare ale ANI într-un număr de 38 de cauze“, argumentează şeful ANI.

Legea 161/2003 prevede clar incompatibilitatea

Conform dispozițiilor Art. 87 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 161/2003, “funcția de primar și viceprimar este incompatibilă cu funcția de reprezentant al unității administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăților comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăți comerciale de interes național”.

Persoana față de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului.

Klaus Iohannis exercită, în prezent, al patrulea mandat consecutiv de primar al municipiului Sibiu (2000 – 2004, 2004 – 2008, 2008 – 2012 și 2012 – prezent) iar acum candidează la Preşedinţia României, din partea Alianţei Creştin Liberale PNL şi PDL.

Dacă instanţa supremă va decide definitiv că este incompatibil, Iohannis riscă să nu mai fie nici primar până în anul 2020, deoarece un verdict nefavorabil îi va interzice să mai ocupe vreo funcţie publică timp de 3 ani, iar cum viitoarele alegeri locale sunt peste 2 ani, va rata obţinerea unui nou mandat de 4 ani la Sibiu, în ciuda susţinerii masive a alegătorilor.

Forţarea, de către PNL, a susţinerii în continuare a unui candidat cu probleme – pe modelul lui Mircea Diaconu, numit ministru al Culturii deşi aştepta un verdict în dosarul incompatibilităţii şi a pierdut în instanţă, părăsind apoi funcţia după numai o lună şi jumătate -, nu poate fi decât în favoarea contracandidatului Victor Ponta.

Alegătorii ACL vor fi dezorientaţi şi mulţi dintre ei vor abandona votul.

Mai precizăm că, în 7 iulie a.c.,  Curtea Constituţională a emis o decizie prin care a clarificat interpretările din lege: cine e incompatibil nu mai poate fenta legea.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.