Reprezentanții Uniunii Naționale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) au avut astăzi o întâlnire cu oficialii CNADNR în vederea clarificării și găsirii unor soluții pentru plata rovinietei prin terminalele/mașinile automate de procesare plăți numerar/electronice neasistate, informează UNTRR, într-un comunicat remis redacţiei, pe care îl redăm integral:
“În cadrul întâlnirii, CNADNR s-a arătat deschisă în a purta un dialog cu reprezentanții UNTRR, a luat act de clarificările prezentate de UNTRR și a constatat lacunele legislative actuale, urmând să înteprindă toate măsurile necesare pentru a alinia vânzarea de roviniete la noul mod de comerț la distanță, care nu presupune interacțiunea directă cu personalul distribuitorilor autorizați.
Confirmăm că utilizatorii vor putea cumpăra în continuare roviniete la toate terminalele/mașinile automate de procesare plăți numerar/electronice neasistate.
Măsura vine în beneficiul a peste 500.000 de români care au ales în ultimul an să-și achiziționeze roviniete prin intermediul a 3000 terminale.
Cooperarea dintre UNTRR și CNADNR pentru clarificarea tuturor aspectelor privind emiterea de roviniete va continua în perioada următoare și vă vom ține la curent cu modificările care pot apărea”.
UPDATE: CNADNR anunţă, într-un comunicat remis redacţiei, că “în urma întâlnirii stabilite între reprezentanţii CNADNR SA şi cei ai UNTRR, ce a avut loc astăzi (12.10.2015), ora 10:00, la sediul CNADNR SA, a fost convenită posibilitatea ca distribuitorii de roviniete, autorizaţi, care folosesc pentru încasarea contravaloarii rovinietelor terminale/ maşini automate de procesare – plăţi numerar/ electronice neasistate să continue activitatea de încasare a tarifului de utilizare prin intermediul acestora, în condiţiile în care aceste echipamente le permit eliberarea documentelor ce atestă emiterea rovinietei şi, dacă este cazul, corecţia numărului de înmatriculare şi eliberarea documentelor aferente”.
UNTRR a acuzat ieri CNADNR că “dorește să limiteze posibilitatea distribuitorilor de roviniete de a încasa contravaloarea rovinietelor prin intermediul terminalelor/ maşinilor automate de procesare – plăţi numerar/electronice neasistate”.
CNADNR SA a precizat însă că “emiterea rovinietelor de către distribuitori trebuie să se realizeze cu respectarea prevederilor OG nr. 15/2002 și OMT nr. 611/2015, în puncte de distribuție, prin intermediul:
- unor dispozitive mobile, parte a sistemului informatic deținut de către CNADNR SA;
- unor aplicații informatice, cu drept de acces la sistemul CNADNR SA;
- unor aplicaţii dezvoltate de către distribuitorii autorizați și interconectate cu sistemul informatic al CNADNR SA;
- serviciilor de mesaje scurte – SMS, asigurate de operatorii de telefonie mobilă”.
“Totodată, la emiterea rovinietelor prin intermediul dispozitivelor mobile sau prin intermediul aplicațiilor dezvoltate de distribuitori, aceştia sunt obligați să emită documentul fiscal care atestă plata rovinietei şi documentul care atestă înregistrarea în baza de date a CNADNR a tranzacției privind emiterea rovinietei fiind obligaţi, dacă este cazul, să efectueze corecţia numărului de înmatriculare al vehiculului într-un interval de 60 minute de la finalizarea tranzacției şi să elibereze documentele aferente”, mai arată CNADNR.
Uniunea Naționalã a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) este o organizație profesionalã și patronalã, neguvernamentalã, independentã, apoliticã, fondatã în 1990 pe principii democratice, care promoveazã și apãrã interesele transportatorilor rutieri pe plan intern și internațional, înregistrând de la înființare pânã în prezent peste 14.000 membri – operatori care efectueazã transporturi interne și internaționale de marfã și persoane.