Inundaţiile din ultimele două săptămâni reprezintă o adevărată catastrofă pentru agricultura din Germania – cel mai mare producător de cartofi din Europa şi, după Franţa, al doilea producător agricol de pe continent. Dacă Federaţia agricolă DBV estima săptămna trecută pierderi de cel puţin 300 de milioane de euro, în urma celor 150.000 de hectare de teren inundate, acum cifrele sunt modificate în creştere. Cancelarul Angela Merkel evocă pagube de “miliarde” şi promite ajutoare. Nemţii însă nu se lasă cu una, cu două: “Şi plantele putrezite vor fi recoltate. Vor fi folosite pentru instalaţiile de biogaz”, au anunţat cei de la Federaţia agricolă Saxonă.
Viitura de pe Elba se deplasează către nordul Germaniei, atingând şi landul Schleswig-Holstein.
Inundaţiile pun în pericol întreaga cultură de cartofi, a explicat preşedintele Federaţiei industriei de prelucrare a fructelor şi legumelor, BOGK, Horst-Peter Karos. “Vor fi pierderi de producţie, nu este improbabil ca în unele zone să fie dificil să livrăm cartofi prăjiţi, cipsuri şi chifteluţe de cartofi, foarte populare în Germania”, a precizat el.
Tabloul general este sumbru în Saxonia, în estul ţării, apele Elbei inundând 30.000 de hectare de păşuni şi 45.000 de hectare de culturi, astfel că “nu se mai poate salva nimic”, a declarat Andreas Jahnel, de la Federaţia agricolă saxonă.
“În Saxonia putem uita de recolta pe 2013. Totuşi, şi plantele putrezite vor fi recoltate. Cu puţin noroc, acestea vor fi folosite pentru instalaţiile de biogaz”, a spus Jahnel.
Landurile Saxonia-Anhalt (nord-est) şi Schleswig-Holstein (nord) sunt cele care ridică cele mai multe îngrijorări, din cauza creşterii nivelului Elbei, în timp ce situaţia este de-acum stabilă în alte regiuni vizate până în prezent de inundaţii.
Aproximativ 9.000 de militari sunt mobilizaţi în Saxonia-Anhalt pentru a consolida digurile. În plus, lucrări de consolidare sunt efectuate la Schleswig-Holstein, mai ales la Lauenburg (40 de kilometri sud-est de Hamburg), unde Elba trebuie să atingă nivelul maxim joi. Cota de alertă de 9,30 metri a fost deja depăşită, ajungând la 9,56 metri, cu 5 metri mai mult decât în mod normal, transmit agenţiile de ştiri.
Cele mai vechi cartiere din Lauenburg nu aveau curent electric, iar aproximativ 400 de locuitori au fost nevoiţi să-şi abandoneze domiciliile.
Mai în amonte, nivelul Elbei s-a stabilizat, însă rămâne la niveluri excepţionale, iar autorităţile au menţinut starea de alertă, mai ales la Magdeburg, unde mii de persoane au fost evacuate şi încă nu s-au întors în propriile case.
După ce Angela Merkel a efectuat luni o a treia vizită pe teren şi a salutat munca “impresionantă” a echipelor mobilizate, preşedintele Joachim Gauck, la rândul său, i-a îndemnat pe germani să fie solidari. “Cer fiecărei persoane care trăieşte departe de catastrofă să reflecteze şi să-şi spună: „Şi dacă aş fi fost afectat şi eu?”, a declarat preşedintele german.
În timp ce cancelarul a evocat pagube în valoare de “miliarde”, ministrul german al Economiei, Philipp Rösler, a anunţat marţi dimineaţa un fond de ajutorare a victimelor care va fi alimentat în mod egal de statul federal şi landuri, la fel ca şi cel de la inundaţiile din 2002.
Bavaria (sudul ţării) a fost inundată săptămâna trecută, iar acum apele se retrag şi au început să fie evaluate pagubele. Astfel, 30%-60% din culturile de legume au fost distruse în cel mai mare land german ca suprafaţă, estimează Markus Peters, de la Federaţia agricolă bavareză.
Agricultorii din Bavaria speră ca o parte din culturile de cereale să fie salvate. Datorită ploilor din luna mai, culturile sunt încă verzi, astfel că, dacă nu vor începe să putrezească, vor putea fi recoltate, cu condiţia să vină în sfârşit vara, a spus Peters.
Recolta nu va fi bună în acest an şi pentru că vremea a fost nefavorabilă înainte de inundaţii, cu toate că nu va fi pierdută în totalitate în niciun sector, a adăugat el.
Amintim că în Europa Centrală, bilanţul victimelor umane ale inundaţiilor este de 19 morţi identificaţi, dintre care 5 în Austria şi 10 în Cehia, unde 6 persoane sunt date dispărute în continuare. (M.S.)