Investitiile realizate in Romania de principalele companii straine in capacitati noi s-au cifrat anul trecut la 461,5 de milioane de euro, fiind create 4.550 noi locuri de munca in sectorul componentelor auto, industria alimentara, productia de panouri solare si echipamente electronice, releva o analiza a Andreei Paul Vass, consilier de stat al premierului Emil Boc.
Astfel, 3 companii straine din industria auto au realizat investitii noi in 2011:
* Honeywell Frictions, care a investit 58,7 milioane euro si a creat 300 locuri de munca la Ploiesti;
* compania americana IAC (International Automotive Components), care a realizat o investitie de 58 milioane euro si a creat 400 locuri de munca la Bals, in judetul Dolj;
* compania germana Continental AG, care a investit 15 milioane euro si a creat 300 locuri de munca la Carei, judetul Satu-Mare.
Cele trei firme vor primi de la Ministerul Finantelor Publice ajutor de stat in valoare de 39,6 miliarde euro.
Cel mai mare proiect de investitii, de 93 mil euro, a fost derulat de firma Prio Foods (Martifer) din Portugalia, in domeniul biocombustibilor, la Lehliu Gara, in judetul Calarasi, unde a creat 90 locuri de munca.
De asemenea, Firma Olympus Dairy din Grecia, cu activitate in domeniul industriei alimentare, a demarat o investitie de 55 milioane euro in judetul Brasov, prin care au fost create 80 noi locuri de munca.
Delphi Diesel a creat, pentru inceput, 526 locuri de munca in judetul Iasi, printr-o investitie de 49,5 milioane euro. Firma a anuntat deja ca va ajunge la 2.000 de angajati, prin extinderea investitiei existente ca urmare a ajutorului de stat de 24,8 milioane euro pe care il va primi de la Ministerul Finantelor Publice. Valoarea totala a investitiei de la Iasi se ridica la 155 milioane euro, releva studiul.
Investitii romanesti cu fonduri europene
Investitiile romanesti s-au alaturat celor straine, cu surse din fonduri europene sau apeland la capacitati proprii de finantare pentru a-si dezvolta afacerile, mai arata documentul.
Proiectul privind dezvoltarea Laboratorului de Cercetare Tehnologica a sistemelor de iluminare LED pentru industria nationala de autoturisme derulat de firma Microelectronica S.A, in valoare de 15,81 milioane euro, sau Platforma de Cercetare Farmaceutica avansata, al carui beneficiar este SC Polipharma Industries SRL, cu o valoare de 16,67 milioane euro, sunt exemple investitii cu fonduri europene.
Andreea Paul Vass considera ca romanii au sesizat oportunitatile de investitii cu bataie pe termen lung, precum cele din sectorul energetic sau din cel medical. “Un proiect de investitii care a devenit realitate in prima jumatate a anului trecut a fost cel privind valorificarea energetica a deseurilor organice prin gazeificare, realizat la Sacele, judetul Brasov. Investitia, de tipul eco-solution, reprezinta punerea in practica a unei inventii romanesti pentru transformarea gunoiului menajer in sursa de energie si s-a ridicat la aproximativ 37 milioane euro”, precizeaza analiza citata.
Un alt exemplu este Fabrica de detergenti de la Tiparesti, judetul Prahova, deschisa la inceputul anului 2011, cu o investitie de peste un milion de euro.
Domeniul medical se imbogateste si el cu noi investitii in spitale private, exemple relevante fiind Sanador si Delta Hospital, care au investit 53 milioane euro pentru structuri spitalicesti cu peste 340 de paturi in total. Investitii asemanatoare au fost realizate de MedLife in diverse locatii din tara.
Bosch, De’Longhi, Tenaris, Dana Holding Corporation, Amiantit Pipe System, Ness Tech, pe teava
Potrivit consilierului de stat al prim-ministrului, o serie de firme straine si-au anuntat deja intentia de a investi in Romania, iar valoarea celor aflate in stadiu de intentie in portofoliul CRPCIS se ridica momentan la 71 milioane euro.
Acestea prefigureaza crearea a 1.220 noi locuri de munca in acest an. Este vorba despre compania Tenaris din Argentina, Dana Holding Corporation din SUA, Amiantit Pipe Systems din Arabia Saudita sau Ness Tech din Israel.
Sectoarele de interes pentru investitori raman cel al componentelor auto, al materialelor de constructii sau domeniul IT&C.
Pe langa acestea, doua firme straine – firma germana Bosch si de compania italiana De’Longhi – au anuntat realizarea de investitii in parcul industrial Tetarom III de la Jucu, dupa plecarea Nokia, mai releva analiza.
Premierul Emil Boc anunta acum doua zile ca Bosch a solicitat Guvernului, printr-o adresa, ajutor de stat pentru o fabrica de componente auto pe care vrea sa o construiasca la Jucu, in locul fabricii Nokia. Compania germana va infiinta 2.000 de locuri de munca si va investi circa 60 de milioane de euro, in afara celor 5 unitati pe care le are deja deschise in Romania.
Magda SEVERIN