Investitiile chinezesti in Europa

Recent, Baker & McKenzie, una dintre cele mai mari firme de avocatura din lume, a realizat un studiu privind extinderea companiilor chinezesti in Uniunea Europeana, surprinzand tendintele si dezvoltarile acestor investitii in tarile UE-28 in perioada 2000-2014, cu un accent deosebit pe ultimii trei ani.

Conform acestui studiu, denumit „Reaching New Heights” („Atingand noi culmi”), investitiile anuale ale companiilor chinezesti in Europa sunt in continua crestere, atingand o valoare record de 18 miliarde USD in 2014. Intrari anuale medii de 10 miliarde USD in ultimii patru ani confirma faptul ca investitiile chinezesti nu sunt un eveniment izolat declansat de criza, ci o tendinta structurala pe termen lung, care marcheaza o noua era in ceea ce priveste relatiile economice dintre China si Uniunea Europeana.

Strategii in schimbare

In timp ce achizitiile raman modul preferat de penetrare a pietei pentru companiile chinezesti, proiectele greenfield sunt in extindere, companiile transferandu-si interesul de la operatiunile de birou catre depozite, unitati de productie, centre de cercetare si dezvoltare si dezvoltari imobiliare. Din punctul de vedere al achizitiilor, cele mai importante tendinte sunt expansiunea tranzactiilor de dimensiuni mici si medii si disponibilitatea de a cumpara mai degraba cote minoritare in cadrul companiilor, in loc de a dobandi control deplin. Ca una dintre cele mai mari piete deschise din lume, Europa primeste bine investitorii chinezi si politizarea afacerilor apare extrem de rar. Totusi, diferentele dintre diversele reglementari, precum si cele care apar la nivelul culturii afacerilor reprezinta dificultati substantiale pentru companiile chinezesti care vor sa opereze in Europa. Desi investitiile chinezesti au atins un nou record in 2014, este inca loc de mai mult. Pasii realizati recent in directia abolirii majoritatii aprobarilor necesare pentru investitiile straine si o agenda agresiva de reforme economice vor sustine interesul companiilor chineze pentru economiile avansate. Dar mentinerea pozitiei Europei in topul destinatiilor acestora va depinde de abilitatea liderilor europeni de a restarta cresterea economica. Reformele structurale de succes vor fi vitale pentru a atrage capitalul chinezesc catre activitatile productive, care ar putea sustine competitivitatea si prosperitatea Europei pe termen lung.

Domenii de interes

Din totalul cumulat de 61 miliarde USD al investitiilor chinezesti in UE in perioada 2000-2014, domeniul energetic si-a adjudecat 17 miliarde, domeniul automotive situandu-se pe cel de-al doilea loc, cu 8 miliarde USD, urmat de agricultura si industria alimentara (7 miliarde), real estate (6 miliarde), echipamente industriale (5 miliarde), tehnologia informatiei si comunicatii (3,5 miliarde), materii prime (3,1 miliarde), transport si infrastructura (2,4 miliarde) si servicii financiare si de afaceri (2,4 miliarde). Domeniul auto si de echipamente de transport a fost unul dintre primele sectoare care au atras interesul companiilor chineze. Investitiile sunt in special in Germania, Suedia, Franta, Marea Britanie si Italia. Companiile chineze au investit in toate segmentele lantului valoric: productie cu platforme proprii si marci cunoscute (Volvo, Peugeot, Rover), furnizori de piese de schimb si componente (Hilite, KSM, SaarGummil), centre de cercetare-dezvoltare (Shanghai Automotive Industry Corporation in Birmingham si Changan in Torino). Nu in ultimul rand, la nivelul infrastructurii de transport, tarile care au atras cele mai multe investitii au fost Marea Britanie, Franta si Belgia. Companii de transport detinute de catre stat, cum ar fi China Ocean Shipping Corporation (COSCO) s-au numarat printre primii investitori chinezi din Europa. De asemenea, linii aeriene precum Air China si-au extins prezenta pe batranul continent, o data cu cresterea volumelor de transport marfa si pasageri. Cresterea valorilor investitionale a avut loc recent, companiile chineze de stat profitand de oportunitatea de a investi direct in infrastructura europeana. Cea mai mare investitie de tip greenfield a fost expansiunea COSCO in portul grecesc Pireu. Infrastructura a devenit o tinta preferata a investitorilor financiari, CIC adjudecandu-si o „felie” in valoare de 700 milioane USD la FGP Topco (Aeroportul Heathrow din Londra). Iar invazia chinezeasca este numai la inceput! Asteptam cu interes evolutiile urmatorilor ani.

Expansiune

Trecerea catre un nou model de crestere si liberalizarea investitiilor straine au conturat domeniile vizate de catre investitorii chinezi. In timp ce numarul achizitiilor de scara larga in domeniul energetic si in acela al materialelor a scazut, activitatea din alte sectoare – in special in domeniul alimentar, real estate, tehnologic si al serviciilor financiare – a explodat si a condus valoarea totala a investitiilor la un nou record. Si mixul de investitori chinezi din Europa a evoluat. In plus fata de cresterea importantei investitorilor din sectorul privat, o tendinta notabila este cresterea numarului de investitori financiari globali, inclusiv al fondurilor private, al entitatilor suverane si al companiilor de asigurare.

Raluca MIHAILESCU

raluca.mihailescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.