În ciuda asigurărilor ferme de până acum că România nu va accepta cotele obligatorii de refugiaţi, preşedintele Klaus Iohannis anunţă resemnat: pe lângă cei 1.785 de migranţi admişi “voluntar”, ţara noastră va mai primi 2.475 de persoane. În total, 4.837. Şeful statului ne asigură însă că “în realitate, numărul lor nu e foarte mare” şi “poate fi uşor de gestionat”.
Fostul preşedinte Traian Băsescu, adversar declarat al “procesului de islamizare a Europei”, îl ridiculizează pe Iohannis: “Cred că în cele 6 case ale sale îi poate lua pe toți, de asta nu i se pare mare (cota de refugiaţi – n.r.)”.
Klaus Iohannis “regretă” că “decizia JAI de repartizare a cotelor obligatorii de migranţi s-a luat prin vot majoritar, nu prin consens”.
Însă el vede partea plină a paharului: nu îi vom primi “pe toţi odată”. ”Nu trebuie primiţi în următoarele săptămâni, ci, cel mai probabil, într-un an”, a precizat şeful statului, într-o declaraţie de presă susţinută astăzi la Cotroceni.
”Nu e complicată gestionarea imigranţilor; pricipiul este complicat, pentru că noi am vrut să participam voluntar. Se pun în discuţie principiile după care lucrează Comisia Europeană”, a adăugat el.
Băsescu: “Ăştia vorbesc prin bombe”
Traian Băsescu a declarat în repetate rânduri că “România ar face o mare greșeală dacă ar accepta chiar şi un singur refugiat pe teritoriul său”.
“Vreau să spun un lucru. România și-a pus piloni în interiorul Consiliului European asupra Orientului Mijlociu, Asupra Libiei și Siriei, care sunt acum marile goluri, care îi pot folosi la o poziție prin care să spună: România v-a avertizat, dar ați luat-o pe cont propriu. Nu ne puneți să plătim o factură pe care voi ați generat-o. Povestea cu solidariatea trebuia să funcționeze atunci când România a atras atenția cu Siria și Libia, cu ce punem în locul dictatorilor. Și am pus Statul Islamic care își trimite oamenii peste mări. Pentru că Stat Islamic deține exploatări petroliere, deține în Siria și Irak zone de control are resurselor petroliere pe care le valorifică. Și în acest val de care ne e milă, intră și oameni finanțați de cei care dețin astfel de resurse”, a declarat Traian Băsescu în 3 septembrie, la B1TV.
“Îi văd și eu că sunt chinuiți, dar când ești șef de stat în loc de inimă trebuie să ai o piatră. În condițiile în care avem un acord de la Dublin care spune clar că care sunt regulile UE cu privire la imigrația ilegală. Cine crede că astfel de valuri se preiau doar prin a le oferi cazare se înșală profund”, a adăugat el.
“Aștept o poziție fermă de la autoritățile române”, a spus el, dând şi soluţia: Parlamentul să viteze o hotărâre de respingere a cotelor obligatorii.
Alte două declaraţii l-au dus pe Băsescu în vizorul CNCD (Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării):
”Ăştia vorbesc prin bombe. Îşi pun bombe în jurul brâului şi se detonează în staţii de metrou (…) Noi nu am reuşit să integrăm romii. Cum o să-i integrăm pe musulmani despre care nici nu ştii care sunt suniţi, care sunt şiiţi. Noi cu ungurii ne mai certăm, dar ăştia îşi pun bombe. Noi nu facem asta. S-ar putea să apară şi conflicte între musulmani. Cel mai tare musulmanii urăsc creştinii. Cea mai fugărită religie de către musulmani e cea a creştinilor. Şi şiiţii şi suniţii dacă vor să moară cineva se referă la creştini”
“Dacă România acceptă refugiaţi sirieni, ‘peste doi ani ne trezim cu bombe la metrou”.
“Am aflat cu stupoare de la preşedintele Iohannis că UE ne obligă”
Săptămâna trecută, în şedinţa CSAT convocată urgent de preşedintele Klaus Iohannis, s-a discutat despre imunerea cotelor obligatorii. “Am putea fi obligaţi de UE să primim mai mulţi refugiaţi”, a anunţat şeful statului, după ce două săptămâni la rând a spus un NU ferm acestei posibilităţi. De altfel, la primul Consiliu JAI din 14 septembrie, vicepremierul Gabriel Oprea a mers cu acest mandat şi a refuzat cotele obligatorii.
Băsescu a luat foc: “Am aflat cu stupoare de la presedintele Iohannis ca UE ne obligă. UE nu poate obliga niciun stat membru in zonele care nu sunt parte a Tratatului de la Lisabona sau a Tratatului de aderare, ori o astfel de procedura de repartizare de cote de migranti nu exista in niciun tratat”, le-a spus Basescu jurnaliştilor, la iesirea din sediul PMP.
“România nu poate fi obligată de UE ci, eventual, de propria ei slăbiciune, dacă la un moment dat a acceptat ideea de cote”, a spus fostul şef al statului, acuzându-l pe Iohannis că “a creat o întreagă maşină de propagandă” în acest sens.
“Liderii UE sunt într-o reală degringoladă”
În opinia lui Traian Băsescu, liderii europeni sunt “într-o reală degringoladă”, pentru că nu ştiu cum să abordeze problema transfugilor veniţi cu sutele de mii în Europa.
“Merkel i-a invitat, pe urmă s-a răzgândit şi a introdus controale la frontieră. Croaţia a spus “Nu vă mai dă voie Ungaria, poftiţi prin Croaţia”; în 24 de ore s-a răzgândit. E o slăbiciune pe care o arată UE, este lipsa de pregătire pentru a înfrunta un astfel de eveniment, deşi era previzibil”, a insistat fostul preşedinte.
120.000 de migranţi, în cote obligatorii
Miniştrii de Interne ai statelor UE au aprobat, în reuniunea de ieri, sistemul controversat propus de Comisia Europeană privind distribuirea a încă 120.000 de refugiaţi: 40% numărul populaţiei, 40% PIB, 10% şomaj, 10% numărul de emigranţi deja existent în fiecare ţară.
Cu doar 4 voturi “împotrivă” – ale Slovaciei, Ungariei, României şi Cehiei, aceasta din urmă anunţând că va ataca decizia la Curtea Europeană de Justiţie (CJUE) -, au fost distribuiţi “pe hârtie”, într-o primă etapă a cotelor obligatorii, 66.000 de extracomunitari ajunşi în Italia şi Grecia. Ulterior, UE va decide distribuirea a încă 54.000 de refugiaţi, pe aceeaşi formulă.
Din prima tranşă de 50.400 de migranţi aflaţi în Grecia, România va primi 1.890, iar din cei 15.600 aflaţi în Italia, va prelua 585. În total, 2.475 de refugiaţi, conform deciziei din 22 septembrie a Consiliului JAI .
Franţa va primi 3.064 de imigranţi din Italia şi 9.898 din Grecia, în timp ce Germania 4.027 din Italia şi 13.009 din Grecia. Ungariei i-ar reveni 306 refugiaţi din Italia şi 988 din Grecia.
României îi mai revin însă 2.362 de migranţi, în baza deciziei Consiliului JAI din 14 septembrie, când a fost stabilită distribuirea a 40.000 de persoane. În total, ne vom “pricopsi” cu 4.837 de transfugi. Şi acesta este doar începutul.
Peste 56% dintre români refuză migranţii
Un sondaj al INSCOP arată că 56,2% dintre români cred că țara noastră nu ar trebui să primească refugiați și că aceștia nu ar trebui să se stabilească în România. Numai 35,5% cred că ţara noastră ar trebui să primească, iar 8,3% au ales varianta “nu știu sau nu răspund”.
Dintre cei care cred că România trebuie să primească refugiați, 82,1% consideră că țara noastră trebuie să stabilească singură cota pe care o poate primi, iar 14,6% spun că ar trebui primit numărul de refugiați cerut de UE, în timp ce procentul non-răspunsurilor a fost de 3,3%.
Magda SEVERIN
Sursă foto: Puterea