Primele rezultate ale numărătorii paralele a voturilor îl dau câştigător, la ora 23.00, pe Klaus Iohannis în faţa lui Victor Ponta, atât în rezultatele ACL (scor 56,27% la 43,70%), cât şi ale PSD (53% la 47%), în turul 2 al alegerilor pentru Preşedinţia României. Victor Ponta a ieşit din sediul PSD la ora 23.05 şi şi-a recunoscut înfrângerea: “Poporul are întotdeauna dreptate. L-am sunat pe domnul Iohannis şi l-am felicitat pentru victorie“.
UPDATE 19 noiembrie: BEC a publicat rezultatele finale: Klaus Iohannis a obţinut 54,43% din voturi (6.288.769 voturi), iar Victor Ponta, 45,56% (5.264.383 voturi).
Prezenţa la vot la vot a fost de 64,10% (11.453.922 alegători).
În total au votat 11.553.152 de români, dar 166.111 (1,41%) de voturi au fost nule.
În Diaspora au votat 379.116 români.
UPDATE 17 noiembrie ora 11.08: Klaus Iohannis a obţinut 54,50% din voturi în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, iar Victor Ponta – 45,49%, conform rezultatelor parţiale anunţate astăzi, de BEC, după centralizarea a 99,07% din procesele verbale.
În Diaspora au votat 378.811 români.
“Şi eu, şi toţi colegii mei, cât timp vom fi în poziţii publice, ne vom face datoria faţă de ţară”, a adăugat Ponta, semn că nu are de gând să demisioneze din funcţia de Prim-Ministru.
“În rest, am spus: poporul are întotdeauna dreptate – şi e normal să fie aşa – şi îmi doresc un singur lucru, ca să înţelegem că suntem o ţară democratică şi, aşa cum eu accept rezultatul, sper să-l accepte şi cei care vor să protesteze şi nu au de ce să protesteze”, a afirmat Ponta.
El s-a adresat în special protestatarilor români din Diaspora care nu au putut vota iar la această oră refuză să plece din faţa Ambasadei României din Paris şi a Consulatului din Torino, fiind agresaţi inclusiv cu gaze lacrimogene de către forţele de ordine.
UPDATE 23.55: Liviu Dragnea, secretarul general al PSD, a declarat, la sediul PSD, că din numărarea paralelă a 95% din voturi, Klaus Iohannis are 53% din voturi iar Victor Ponta, 47% din voturi.
Dragnea i-a acuzat pe cei din ACL că au provocat “un curent de ură şi dezbinare, care a creat o falie în societate”.
Despre demisia care i se cere lui Ponta de către protestatari, Dragnea a spus: “Guvernarea va fi menţinută în continuare. Este vorba de peste 5 milioane de voturi pe care le-a luat, guvernarea va continua”.
Peste 70% din voturi au provenit pe segmentul de vârstă cuprins între 18 ani – 34 de ani, astfel că pensionarii şi cei cu ajutoare sociale – ce reprezintă bazinul electoral al PSD – au fost depăşiţi la aceste alegeri.
ACL a anunţat la ora 23.00 rezultatul numărătorii paralele a voturilor din 50,52% de secţii de votare: Iohannis a obţinut 56,27% dintre voturi (peste 3.250.000 de voturi) iar Ponta, numai 43,70%.
Din Diaspora au fost numărate numai 15% din voturi, din 80,62% a fost pro Iohannis.
Primele rezultate parţiale oficiale vor fi date de BEC la ora 2.00.
Principalul adversar al lui Victor Ponta a fost însă aroganţa, neacceptată de românii din străinătate care au venit în număr dublu la urne faţă de turul 2 al prezidenţialelor.
La aceasta s-au adăugat campaniile tv de la Antena 3 şi România TV, unde românii din Diaspora au fost acuzaţi că au fost plătiţi şi aduşi cu autobuzele la urne.
Cât priveşte meritele lui Iohannis, acestea sunt insignifiante comparativ cu campania făcută de tineri, pe Internet, pentru românii din străinătate, şi – în puţin mai mică măsură, dar cu impact mai mare – de televiziunile de B1TV, Realitatea TV şi Naşul TV.
Urmează peste 3 zile, în 18 noiembrie, primul termen al instanţei supreme în dosarul de incompatibilitate a lui Iohannis. Curtea Constituţională a amânat să se pronunţe pe această speţă până în 9 decembrie.
Dacă ÎCCJ nu îl găseşte incompatibil pe Iohannis va scăpa întreaga “hoardă” de primari şi viceprimari declaraţi de ANI incompatibili pentru că deţin, simultan, calitatea de membru în AGA unor societăţi locale de stat. Cum însă verdictul nu se va da până la învestirea lui Iohannis Preşedinte al României, el va beneficia ulterior de imunitate iar ceilalţi vor fi lăsaţi pe bară 3 ani din funcţiile publice.
Magda SEVERIN