Deprecierea leului nu va duce la crestere economica in Romania, intrucat lipsesc capacitatile excedentare de productie care sa sustina o oferta puternica, apreciaza guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, precizand ca banca centrala a vandut in piata numai din valuta preschimbata de Ministerul Finantelor.
“Daca spui ca depreciez cursul, imi creste competitivitatea si duce la cresterea economica. Cursul poate fi o supapa doar pentru dezechilibre acumulate. Trebuie sa ai capacitati de productie excedentare. Sau investitii rapide, sau domenii, cum sunt cele din agricultura, unde 10% face diferenta, poti sa exporti. Nu vad aceasta situatie in Romania”, a declarat Isarescu.
Seful BNR afirma ca nici macar exportatorii nu sunt foarte fericiti cu deprecierea monedei nationale, din cauza ca au o structura vulnerabila si reclama mai degraba stabilitate decat un curs volatil.
In completare, analistul Florin Catu a explicat ca mare parte dintre exportatori nu mai doresc deprecierea intrucat un grad relativ inalt din marfurile exportate inglobeaza importuri, astfel ca o crestere a cursului se resimte in costuri.
Isarescu este de acord ca prin depreciere se ofera o sansa producatorilor autohtoni sa recastige piata interna prin “omorarea importurilor”, dar si in acest caz este nevoie de investitii si cresterea capacitatilor de productie.
“Prin interventiile BNR am respectat o regula stricta”
“Noi, prin interventiile noastre, am respectat o regula stricta, am vandut in piata ceea ce ne-a vandut Ministerul Finantelor, care s-a finantat in ultimul timp preponderent de pe pietele externe. In acest fel putem controla mai bine variatiile masei monetare. Cand ti-a vandut MFP, se creeaza masa monetara, sterilizarile costa foarte mult, iar pierderile BNR reprezinta deficit, chiar fiscal (…) Am tinut acest echilibru, si atunci problema cursului de schimb trebuie vazuta in acest context”, a spus Isarescu.
De la inceputul acestui an, leul a scazut cu 4,72% in raport cu euro.
Cursul de referinta afisat de BNR a joi, la 4,5237 lei/euro si la 3,7031 lei/dolar. (M.S.)